Édesítsd meg karamellel az adventet!





5 remek receptet adunk hozzá.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.12.03.
Módosítva: 2023.12.03.
desszert Karamell konyhai praktikák

A karamell szósz önmagában is csábító, de ha olyan desszerteket készítünk, amelyeket ezzel a nyalánksággal dobunk fel, akkor képtelenség lesz ellenállni a kísértésnek.

Fotó: Németh András Péter 

Karamelles aranygaluska

Hozzávalók (4 személyre):

15 g friss élesztő
1 evőkanál cukor
100-150 ml langyos tej
350 g liszt
2 db tojássárgája
1 csipet só

A karamellszószhoz:

150 g cukor
50 g vaj
100 ml tejszín

Az összeállításhoz:

kb. 150 g olvasztott vaj
1 teáskanál őrölt fahéj
150 g darált dió
100 g porcukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt futtassuk fel pici cukorral, kevés langyos tejjel, majd gyúrjuk össze a tészta többi hozzávalójával. Dagasszuk ki kézzel. Lágy tésztát kell kapnunk, ha szükséges, kevés liszttel vagy tejjel korrigáljuk az állagát. Formázzunk belőle cipót, takarjuk le, és hagyjuk kelni.

2. A mártáshoz karamellizáljuk a cukrot, olvasszuk el benne a vajat, végül engedjük fel a tejszínnel. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Pogácsaszaggatóval vágjunk kis köröket belőle.

3. Egy kerek formát vastagon vajazzunk ki. Öntsük bele a karamell felét. A gombócokat egyesével forgassuk meg a vajban, majd utána a fahéjjal és porcukorral elkevert dióban. Pakoljuk bele a felét a formába. Öntsük rá a maradék karamellt, és rendezzük a tetejére a többi vajas-diós tésztakorongot is. Takarjuk le, és még hagyjuk egy kicsit kelni.

4. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk tíz percet pihenni, majd még melegen fordítsuk át egy tálra (ha kihűl, megszilárdul a karamell, és akkor már nem lehet egyben kifordítani). Tálaljuk vaníliaöntettel.

Elkészítési idő: 90 perc+pihentetés

1 adag: 470 kcal

Fotó: Németh András Péter 

Karamellás tejberizs

Hozzávalók (4 személyre):

250 g rizs
1 csipet só
kb. 1 l tej
200 g cukor
200 g törökmogyoró
200 ml tejszín
1 csipet só
a díszítéshez tejszínhab, csokilapocskák, cukros mogyoró

Elkészítés:

1. Szórjuk a rizst egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és egy csipet sóval főzzük addig, míg a vizet fel nem szívja. Ekkor öntsük rá a tejet, és többször megkeverve főzzük puhára.

2. Közben egy lábasban pirítsuk meg a cukrot, majd fél-egy deci vízzel engedjük fel, forraljuk össze. Még forrón öntsük rá a meleg tejberizsre, takarjuk le, és hagyjuk, hogy felszívja az édes karamellt.

3. Tálalás előtt törjünk durvára 150 g mogyorót, verjük habbá a tejszínt, majd mindkettőt forgassuk hozzá a karamelles rizshez. Osszuk szét poharakba. A tetejét tejszínhabbal, mogyorószemekkel, cukros mogyoróval díszíthetjük.

Elkészítési idő: 50 perc

1 adag: 500 kcal

Fotó: Németh András Péter 

Karamelles úszó sziget

Hozzávalók (4 személyre):

A karamelltengerhez:

6 db tojássárgája
200 g cukor
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő (vagy karamelles pudingpor)
1 l tej

A habszigetekhez:

6 db tojásfehérje
6 evőkanál cukor

A díszítéshez:

olvasztott csoki
pirított mandula

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját keverjük habosra 50 g cukorral és a keményítővel, majd öntsük fel a tejjel. A 150 g cukrot karamellizáljuk, majd egy kis meleg vízzel engedjük fel, és keverjük hozzá a tejes-cukros tojássárgájákhoz. Nagyon kis lángon sűrítsük be, hűtsük hidegre.

2. Tálalás előtt a tojásfehérjéket verjük habbá, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot.

3. Forraljunk vizet egy lábasban, a tojáshabból evőkanállal szaggassunk bele galuskákat, és pár perc alatt mindkét oldalukat főzzük meg.

4. Mély tányérokba szedjünk egy-egy adag karamellkrémet, adagoljuk rá a habgaluskákat. Olvasztott csokival csíkozzuk be, és szórjuk meg pirított mandulalapkával.

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 430 kcal

TRÜKK

Készíthetjük a habgaluskákat mikróban is. A cukorral felvert tojáshabból vizes kanállal galuskákat szaggatunk egy tányérra, és magas fokozaton körülbelül egy percig főzzük. Mivel minden mikró más és más, ki kell tapasztalni a pontos főzési időt.

Fotó: Fanny magazin

Banános-karamellás tál

Hozzávalók:

12-15 db babapiskóta
100-200 ml tej
1 evőkanál mandulalikőr

A vaníliás krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál kristálycukor
400 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
200 ml tejszín
1 evőkanál porcukor

A karamellkrémhez:

150 g kristálycukor
150 ml tejszín
1 csipet só

A csokoládémártáshoz:

80 g étcsokoládé
100 ml tejszín

A tetejére:

6-8 db banán
200 ml tejszín
1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. Először a vaníliás krémet készítsük el. A pudingporból főzzünk sűrű pudingot a kristálycukorral és a tejjel, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és kevergetve hűtsük ki teljesen. A tejszínből verjünk habot, és forgassuk hozzá a hideg pudinghoz.

2. Melegítsünk fel 100-200 ml tejet, keverjük hozzá a mandulalikőrt. Egy nagyobb tálba terítsünk egy réteg vaníliás krémet. A babapiskótát mártogassuk meg a mandulás tejben, majd egy réteget rakjunk a krémre. Folytassuk így addig a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Hideg helyen pihentessük legalább egy órát.

3. Közben készítsük el a kétféle mártást. A kristálycukrot karamellizáljuk világosra, öntsük fel a felmelegített tejszínnel, adjuk hozzá a csipet sót, és főzzük kevergetve rövid ideig. A csokoládémártáshoz melegítsük fel a tejszínt körülbelül 50 fokosra, majd kevergetve oldjuk fel benne a darabokra tört csokit, több részletben. Mindkét mártást hűtsük ki.

4. A desszertet közvetlenül tálalás előtt fejezzük csak be. Kanalazzunk a tetejére az egy evőkanál porcukorral ízesített 200 ml tejszínből vert habot, szórjuk rá a meghámozott, felkarikázott banánt, végül locsoljuk meg gazdagon a karamellás és csokis mártással.

Elkészítési idő: 25 perc+pihentetés

1 adag: 380 kcal

Fotó: Németh András Péter 

Karamellás csokitorta

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g étcsokoládé
100 g vaj
5 db tojás
150 g cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
100 g liszt
½ csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó

A krémhez:

400 ml tejszín
250 g étcsokoládé

A karamellkrémhez:

3 tubus sűrített, cukrozott tej
100 g kristálycukor
120 ml tejszín

Az összeállításhoz és a díszítéshez:

pár evőkanál mandulalikőr
1 kis doboz karamellás csokibonbon

Elkészítés:

1. Gőz felett olvasszuk meg a kis darabokra tördelt csokoládét a vajjal. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját keverjük habosra a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral. A fehérjékből verjünk habot. A lisztet keverjük el a sütőporral és a kakaóval. A cukros tojássárgájához több adagban óvatosan forgassuk hozzá a tojáshabot és a kakaós lisztet, végül mehet bele a csokis vaj.

2. Egy közepes kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a masszát. 180 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt süssük meg. Állítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen hidegre hűlni.

3. A csokoládékrémhez melegítsük körülbelül 50 fokosra a tejszínt, és több részletben hozzáadva olvasszuk meg benne az összetört csokoládét. Tegyük pár órára hűtőszekrénybe.

4. A karamellkrémhez a cukrozott, sűrített tejeket nyomjuk egy kis, vastag talpú lábasba, és nagyon kicsi lángon kevergetve főzzük addig, míg halványbarnára nem karamellizálódik. Egy másik lábasban karamellizáljuk világosra a cukrot, öntsük fel a felmelegített tejszínnel, forraljuk össze, végül vegyítsük el egymással a kétféle karamellát.

5. A kihűlt tortát vágjuk három lapba. Az alsót locsoljuk meg mandulalikőrrel, kenjük meg a karamellkrémmel, és ezt folytassuk a tetejéig. A hideg csokoládékrémet elektromos habverővel jól habosítsuk ki, és a nagy részével vonjuk be a torta oldalát, tetejét. A maradékot töltsük habzsákba, a torta tetejére nyomjunk belőle rózsákat. Díszítsük karamellás csokibonbonnal.

Elkészítési idő: 120 perc+pihentetés 
1 adag: 420 kcal





 





Ezeket olvastad már?
Tejszínes mázzal bolondítja a fahéjas csigát Lázár séf

Tejszínes mázzal bolondítja a fahéjas csigát Lázár séf

Ezeknél a pitéknél nincs jobb a hétvégére! Van cukormentes és vegán is

Ezeknél a pitéknél nincs jobb a hétvégére! Van cukormentes és vegán is

Az ősz nagy slágere: sült almás sárgarépa-krémleves – Videó!

Az ősz nagy slágere: sült almás sárgarépa-krémleves – Videó!

Így csinálja a tepertőkrémet egy igazi pásztor!

Így csinálja a tepertőkrémet egy igazi pásztor!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás