Szinte még akkor ráveti magát a család az éppen elkészülő pitére, mikor az még forrón gőzölög az asztalon, hiszen az ősz gyümölcseivel töltött sütemények isteni ízekkel csábítanak.
Hozzávalók (12 szelethez):
A töltelékhez:
1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
A tésztához:
15 g friss élesztő
1/2 ml deci tej
2 evőkanál kristálycukor
350 g liszt
200 g puha vaj
1 csipet só
1/2 db kezeletlen citrom héja reszelve
felvert tojás a tetejére
Elkészítése:
1. Hámozzuk meg az almát, és a reszelő durvább oldalán reszeljük le. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral szórjuk meg, hagyjuk állni.
2. Az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben egy kis cukorral, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. A tésztát osszuk két cipóra, nyújtsuk közepes tepsi méretűre. Egy tepsit zsírozzunk ki (vagy terítsünk bele egy sütőpapírt). Az egyik tésztát fektessük le a tepsi aljára. Szórjuk meg zsemlemorzsával.
3. Az almát nyomkodjuk ki, de nem túlságosan szárazra. Keverjük össze a fahéjjal, a vaníliás cukorral, simítsuk rá a zsemlemorzsás alapra. Tegyük rá a másik kinyújtott tésztát. Villával szurkáljuk meg. Kenjük le a felvert tojással. Rajzoljunk bele hullámokat a villával.
4. 180 fokra felmelegített sütőben süssük meg. Ha kihűlt, szeleteljük fel rombuszokra, szórjuk meg porcukorral.
Elkészítési idő: 65 perc
1 adag: 220 kcal
Hozzávalók (16 szelethez):
A tésztához:
350 g liszt
180 g puha vaj
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1-2 kanál tejföl
felvert tojás a tetejére
A töltelékhez:
1,5 kg alma
1 csomag vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
1 citrom leve
1 kávéskanál őrölt fahéj
negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg
50 g darált dió
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és osszuk két cipóra. Pihentessük hűtőszekrényben.
2. Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, szedjük ki a csutkát, és szeleteljük vékonyra. Egy-két percig főzzük cukros, citromleves vízben. Utána szűrjük le, keverjük össze a fűszerekkel, a maradék citromlével, cukorral ízlés szerint. Hagyjuk kihűlni.
2. Mindegyik tésztacipót nyújtsuk ki. Terítsük az egyik lapot egy közepes tepsibe. Szórjuk meg a darált dióval, halmozzuk rá a tölteléket. Rakjuk rá a felső lapot. Szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a tojással. Forró sütőben süssük készre. Tálaljuk kockára vágva.
Elkészítési idő: 65 perc
1 adag: 240 kcal
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
180 g fagyos vaj
1 evőkanál cukor
1 nagy csipet só
270 g liszt
1 db hideg tojássárgája
felvert tojás a tetejére
A töltelékhez:
500 g sült tök
2 db tojássárgája
2 tubus sűrített tej
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamom
őrölt gyömbér
1 marék durvára tört dió
50 g amaretto keksz
Elkészítés:
1. A fagyos vajat a cukorral, a sóval, a liszttel aprítógépben morzsásítsuk. Csak egy-két nyomásra van szükség, akkor jó, ha a vaj még kis pelyhekben van benne. Utána a morzsát borítsuk deszkára, és gyors kézzel (hogy nehogy átmelegedjék a tészta a kezünk melegétől) gyúrjuk össze a tojássárgájával. Formázzunk belőle cipót, és rakjuk be a hűtőbe legalább egy órára.
2. Utána a tészta háromnegyed részét nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kis-közepes tepsit úgy, hogy az oldalfalakra is jusson a tésztából. Ismét rakjuk be a hűtőszekrénybe félórára.
3. Közben készítsük el a tölteléket. Törjük át a tököt, majd dolgozzuk össze a tojássárgájákkal, a sűrített tejjel, a fűszerekkel és a dióval.
4. A tésztaalapot villával szurkáljuk meg, szórjuk meg az összetört keksszel. Simítsuk rá a tölteléket. A maradék tésztából vágjunk kis virágokat, fektessük rá a töltelék tetejére. Felvert tojással kenjük le.
Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc múlva csökkentsük a hőmérsékletet 170 fokra, és süssük készre. Langyosan tálaljuk, adjunk mellé kökénylekvárt (esetleg tejszínhabot).
Előkészítés: 60 perc + hűtés
1 adag: 210 kcal
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű kerek formához):
A tésztához:
1 marék mazsola
180 g jéghideg vaj
250 g finomliszt
1 csipet só
5-6 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
1 kg édes szilva
1/2 teáskanál fahéj
1 csipet őrölt kardamom
1 csipet őrölt szegfűszeg
2 db érett banán
A tetejére:
1/2 db banán
menta levél
Elkészítése:
1. A mazsolát aprítsuk pépesre egy konyhai robotgépben, majd a vajjal, liszttel, sóval morzsoljuk el. Egy-egy evőkanál vizet hozzáadva gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
2. A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki, majd keverjük össze a fűszerekkel. A banánt hámozzuk meg, és villával törjük pépesre.
3. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki, és terítsük a kivajazott piteformába. Ha kilógna, éles késsel vágjuk le a maradékot. Süssük 190 °C-ra előmelegített sütőben, babbal vagy lencsével lesúlyozva 10 percig. Miután kissé megpirult, a pürésített banánt egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd rakjuk rá az ízesített szilvát. Süssük további 30-40 percig. Díszítsük friss banánkarikákkal, mentával.
Elkészítési idő: 75 perc+pihentetés
1 adag: 250 kcal
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kerek formához):
A tésztához:
250 g jéghideg tejmentes margarin
300 g finomliszt
1/2 teáskanál só
3 evőkanál cukor
6-8 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
1 kg körte és alma vegyesen
1 evőkanál citromlé
150 g kristálycukor
50 g tejmentes margarin
fél teáskanál só
fél kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítése:
1. Először a pitetésztát készítsük el. A fagyos margarint gyorsan morzsoljuk el a liszttel, sóval, cukorral, vagy robotgéppel morzsásítsuk. Egy-egy kanál vizet hozzáadva gyúrjuk addig a tésztát, amíg szépen össze nem áll. Inkább kicsit száraz maradjon, mint ragadós legyen, és igyekezzünk rövid idő alatt összedolgozni, hogy a margarinnak ne legyen ideje túlzottan megolvadni, így kapunk majd finoman morzsálódó, roppanós pitetésztát. Végül a kész tésztát legalább 30 percre, de akár egész éjszakára tegyük hűtőbe.
2. A tészta kétharmadát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kör alakúra. A piteformát kenjük ki a margarinnal, és béleljük ki a tésztával. Tegyünk rá egy sütőpapírt, babbal vagy lencsével súlyozzuk le, 190 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig süssük elő.
3. Ezután készítsük el a tölteléket. A körtét meg az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházukat, húsukat vágjuk kis kockákra. Kevés cukorral és citromlével keverjük össze, és hagyjuk állni. A 150 g cukrot karamellizáljunk, majd keverjünk bele 50 g margarint és fél teáskanál sót. A gyümölcsöt szűrjük le, keverjük össze a fahéjjal, a gyömbérrel, az őrölt szegfűszeggel és a kukoricakeményítővel.
4. Kanalazzuk bele az elősütött tésztába. Locsoljuk rá a sós karamellt. A maradék tésztát nyújtsuk ki, kis leveleket vagy más formákat vágjunk ki belőle, és sűrűn rakjuk ki vele a pite tetejét. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le.
Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés
1 adag: 360 kcal
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kerek formához):
A tésztához:
300 g liszt
200 g puha vaj
1 evőkanál porcukor
1 db tojássárgája
1 csipet só
a tálaláshoz tejszínhab
A töltelékhez:
1 kg naspolya
2 db tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt kardamom
1 csipet őrölt szegfűszeg
cukor ízlés szerint
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki, béleljünk ki vele egy kerek kerámia piteformát. Tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára.
2. Közben a naspolyát hámozzuk meg, a húsát kaparjuk ki, a nagy magokat dobjuk ki. Keverjük össze a tojások sárgájával, a fűszerekkel, ízlés szerint cukorral, majd dolgozzuk bele a fehérjékből vert habot.
3. A tésztát babbal vagy lencsével súlyozzuk le, és 200 fokon 10-15 percig süssük. Utána vegyük ki, simítsuk bele a naspolyás krémet, és 180 fokon süssük készre. Tálaljuk tejszínhabbal.
Elkészítési idő: 60 perc+hűtés
1 adag: 200 kcal
Forrás: Vidék Íze
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre