Ezeknél a pitéknél nincs jobb a hétvégére! Van cukormentes és vegán is





Szinte még akkor ráveti magát a család az éppen elkészülő pitére, mikor az még forrón gőzölög az asztalon, hiszen az ősz gyümölcseivel töltött sütemények isteni ízekkel csábítanak.



Megosztás
Szerző: P. E.
Létrehozva: 2023.11.04.
Módosítva: 2023.11.16.
pite recept cukormentes

Anyukám almás pitéje

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (12 szelethez):

A töltelékhez:

1,5 kg alma

cukor ízlés szerint

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 csomag vaníliás cukor

A tésztához:

15 g friss élesztő

1/2 ml deci tej

2 evőkanál kristálycukor

350 g liszt

200 g puha vaj

1 csipet só

1/2 db kezeletlen citrom héja reszelve

felvert tojás a tetejére

Elkészítése:

1. Hámozzuk meg az almát, és a reszelő durvább oldalán reszeljük le. Ízlés szerinti mennyiségű cukorral szórjuk meg, hagyjuk állni. 

2. Az élesztőt futtassuk fel a meglangyosított tejben egy kis cukorral, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. A tésztát osszuk két cipóra, nyújtsuk közepes tepsi méretűre. Egy tepsit zsírozzunk ki (vagy terítsünk bele egy sütőpapírt). Az egyik tésztát fektessük le a tepsi aljára. Szórjuk meg zsemlemorzsával.

3. Az almát nyomkodjuk ki, de nem túlságosan szárazra. Keverjük össze a fahéjjal, a vaníliás cukorral, simítsuk rá a zsemlemorzsás alapra. Tegyük rá a másik kinyújtott tésztát. Villával szurkáljuk meg. Kenjük le a felvert tojással. Rajzoljunk bele hullámokat a villával. 

4. 180 fokra felmelegített sütőben süssük meg. Ha kihűlt, szeleteljük fel rombuszokra, szórjuk meg porcukorral.

Elkészítési idő: 65 perc 

1 adag: 220 kcal


 

Jucika almása

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (16 szelethez):

A tésztához:

350 g liszt

180 g puha vaj

1 db tojássárgája

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál cukor

1 csipet só

1-2 kanál tejföl

felvert tojás a tetejére

A töltelékhez:

1,5 kg alma

1 csomag vaníliás cukor

cukor ízlés szerint

1 citrom leve

1 kávéskanál őrölt fahéj

negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg

50 g darált dió

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és osszuk két cipóra. Pihentessük hűtőszekrényben.

2. Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, szedjük ki a csutkát, és szeleteljük vékonyra. Egy-két percig főzzük cukros, citromleves vízben. Utána szűrjük le, keverjük össze a fűszerekkel, a maradék citromlével, cukorral ízlés szerint. Hagyjuk kihűlni. 

2. Mindegyik tésztacipót nyújtsuk ki. Terítsük az egyik lapot egy közepes tepsibe. Szórjuk meg a darált dióval, halmozzuk rá a tölteléket. Rakjuk rá a felső lapot. Szurkáljuk meg villával. Kenjük meg a tojással. Forró sütőben süssük készre. Tálaljuk kockára vágva.

Elkészítési idő: 65 perc 

1 adag: 240 kcal


 

Diós-sütőtökös pite

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

180 g fagyos vaj

1 evőkanál cukor

1 nagy csipet só

270 g liszt

1 db hideg tojássárgája

felvert tojás a tetejére

A töltelékhez:

500 g sült tök

2 db tojássárgája

2 tubus sűrített tej

őrölt fahéj

őrölt szegfűszeg

őrölt kardamom

őrölt gyömbér

1 marék durvára tört dió

50 g amaretto keksz

Elkészítés:

1. A fagyos vajat a cukorral, a sóval, a liszttel aprítógépben morzsásítsuk. Csak egy-két nyomásra van szükség, akkor jó, ha a vaj még kis pelyhekben van benne. Utána a morzsát borítsuk deszkára, és gyors kézzel (hogy nehogy átmelegedjék a tészta a kezünk melegétől) gyúrjuk össze a tojássárgájával. Formázzunk belőle cipót, és rakjuk be a hűtőbe legalább egy órára. 

2. Utána a tészta háromnegyed részét nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kis-közepes tepsit úgy, hogy az oldalfalakra is jusson a tésztából. Ismét rakjuk be a hűtőszekrénybe félórára. 

3. Közben készítsük el a tölteléket. Törjük át a tököt, majd dolgozzuk össze a tojássárgájákkal, a sűrített tejjel, a fűszerekkel és a dióval. 

4. A tésztaalapot villával szurkáljuk meg, szórjuk meg az összetört keksszel. Simítsuk rá a tölteléket. A maradék tésztából vágjunk kis virágokat, fektessük rá a töltelék tetejére. Felvert tojással kenjük le. 

Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe. 10-15 perc múlva csökkentsük a hőmérsékletet 170 fokra, és süssük készre. Langyosan tálaljuk, adjunk mellé kökénylekvárt (esetleg tejszínhabot). 

Előkészítés: 60 perc + hűtés 

1 adag: 210 kcal


 

Cukormentes, szilvás pite

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

1 marék mazsola

180 g jéghideg vaj

250 g finomliszt

1 csipet só

5-6 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

1 kg édes szilva

1/2 teáskanál fahéj

1 csipet őrölt kardamom

1 csipet őrölt szegfűszeg

2 db érett banán

A tetejére:

1/2 db banán

menta levél

Elkészítése:

1. A mazsolát aprítsuk pépesre egy konyhai robotgépben, majd a vajjal, liszttel, sóval morzsoljuk el. Egy-egy evőkanál vizet hozzáadva gyorsan gyúrjuk össze a tésztát, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.

2. A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki, majd keverjük össze a fűszerekkel. A banánt hámozzuk meg, és villával törjük pépesre. 

3. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki, és terítsük a kivajazott piteformába. Ha kilógna, éles késsel vágjuk le a maradékot. Süssük 190 °C-ra előmelegített sütőben, babbal vagy lencsével lesúlyozva 10 percig. Miután kissé megpirult, a pürésített banánt egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd rakjuk rá az ízesített szilvát. Süssük további 30-40 percig. Díszítsük friss banánkarikákkal, mentával.

Elkészítési idő: 75 perc+pihentetés

1 adag: 250 kcal


 

Vegán almás-körtés pite, sós karamellel

Fotó: Vidék íze


 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

250 g jéghideg tejmentes margarin

300 g finomliszt

1/2 teáskanál só

3 evőkanál cukor

6-8 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

1 kg körte és alma vegyesen

1 evőkanál citromlé

150 g kristálycukor

50 g tejmentes margarin

fél teáskanál só

fél kávéskanál őrölt fahéj

fél kávéskanál őrölt gyömbér

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

1 evőkanál kukoricakeményítő

Elkészítése:

1. Először a pitetésztát készítsük el. A fagyos margarint gyorsan morzsoljuk el a liszttel, sóval, cukorral, vagy robotgéppel morzsásítsuk. Egy-egy kanál vizet hozzáadva gyúrjuk addig a tésztát, amíg szépen össze nem áll. Inkább kicsit száraz maradjon, mint ragadós legyen, és igyekezzünk rövid idő alatt összedolgozni, hogy a margarinnak ne legyen ideje túlzottan megolvadni, így kapunk majd finoman morzsálódó, roppanós pitetésztát. Végül a kész tésztát legalább 30 percre, de akár egész éjszakára tegyük hűtőbe. 

2. A tészta kétharmadát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk kör alakúra. A piteformát kenjük ki a margarinnal, és béleljük ki a tésztával. Tegyünk rá egy sütőpapírt, babbal vagy lencsével súlyozzuk le, 190 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig süssük elő.

3. Ezután készítsük el a tölteléket. A körtét meg az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházukat, húsukat vágjuk kis kockákra. Kevés cukorral és citromlével keverjük össze, és hagyjuk állni. A 150 g cukrot karamellizáljunk, majd keverjünk bele 50 g margarint és fél teáskanál sót. A gyümölcsöt szűrjük le, keverjük össze a fahéjjal, a gyömbérrel, az őrölt szegfűszeggel és a kukoricakeményítővel.

4. Kanalazzuk bele az elősütött tésztába. Locsoljuk rá a sós karamellt. A maradék tésztát nyújtsuk ki, kis leveleket vagy más formákat vágjunk ki belőle, és sűrűn rakjuk ki vele a pite tetejét. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre. Ha nagyon barnulna a teteje, alufóliával takarjuk le. 

Elkészítési idő: 90 perc + pihentetés

1 adag: 360 kcal


 

Naspolyás pite

Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

300 g liszt

200 g puha vaj

1 evőkanál porcukor

1 db tojássárgája

1 csipet só

a tálaláshoz tejszínhab

A töltelékhez:

1 kg naspolya

2 db tojás

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt gyömbér

1 csipet őrölt kardamom

1 csipet őrölt szegfűszeg

cukor ízlés szerint

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki, béleljünk ki vele egy kerek kerámia piteformát. Tegyük hűtőszekrénybe legalább egy órára. 

2. Közben a naspolyát hámozzuk meg, a húsát kaparjuk ki, a nagy magokat dobjuk ki. Keverjük össze a tojások sárgájával, a fűszerekkel, ízlés szerint cukorral, majd dolgozzuk bele a fehérjékből vert habot.

3. A tésztát babbal vagy lencsével súlyozzuk le, és 200 fokon 10-15 percig süssük. Utána vegyük ki, simítsuk bele a naspolyás krémet, és 180 fokon süssük készre. Tálaljuk tejszínhabbal.

Elkészítési idő: 60 perc+hűtés

1 adag: 200 kcal

Forrás: Vidék Íze
 


 





 





Ezeket olvastad már?
Tejszínes mázzal bolondítja a fahéjas csigát Lázár séf

Tejszínes mázzal bolondítja a fahéjas csigát Lázár séf

Édesítsd meg karamellel az adventet!

Édesítsd meg karamellel az adventet!

Az ősz nagy slágere: sült almás sárgarépa-krémleves – Videó!

Az ősz nagy slágere: sült almás sárgarépa-krémleves – Videó!

Így csinálja a tepertőkrémet egy igazi pásztor!

Így csinálja a tepertőkrémet egy igazi pásztor!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás