1. A tojásokat a cukorral és a puha vajjal keverjük fehéredésik, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat, a sütőporral elvegyített lisztet, a darált mákot és a tejet. Ezután keverjük csomómentes egynemű tésztává.
2. Simítsuk a tésztamasszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét szórjuk meg a megmosott, leszemezett szőlővel, majd süssük pirosra a 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt. Azután hűtsük ki, fordítsuk ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt, és éles késsel vágjuk 3×5 vagy 4×4 darabra. Vaníliás porcukorral megszórva, félbevágott szőlőszemmel díszítve kínáljuk.
Bögrés blondie
Hozzávalók (egy 200 ml-es bögréhez):
A blondie-hoz:
2 ek. olvasztott vaj
3 ek. barna cukor
3 ek. tej
½ tk. vaníliakivonat
6 ek. finomliszt
1/8 tk. só
1/8 tk. sütőpor
4 db karamella
1-2 ek. darabolt fehér csokoládé
A tálaláshoz:
vaníliafagylalt
málna
Elkészítési idő: 10 perc
1. Tegyük egy mikrózható bögrébe a megolvasztott vajat, adjuk hozzá a barna cukrot, a tejet, valamint a vaníliakivonatot, és alaposan keverjük össze. Azután szórjuk hozzá a lisztet, a sót, illetve a sütőport, és keverjük egyneművé. Végül adjuk hozzá a feldarabolt karamellát és fehér csokoládét is.
2. Helyezzük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, és maximum fokozaton süssük kb. 1 perc 20 másodpercig. Amikor megsült, kanalazzunk a tetejére egy gombóc fagylaltot és málnát ízlés szerint, majd azonnal tálaljuk.
Kefires-meggyes sütemény
Hozzávalók (12 szelethez):
1 pohár (150 g) kefir
2 pohár kristálycukor
4 db tojás
1 pohár olaj
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
3 pohár liszt + a tepsihez
vaj a tepsihez
680 g magozott meggy (befőtt)
porcukor a szóráshoz
1. Tegyük egy tálba a kefirt, majd adjuk hozzá a kristálycukorral felhabosított tojásokat. Ezután forgassuk bele az olajat, valamint a sütőporral és a vaníliás cukorral elvegyített lisztet. Végül alaposan keverjük össze az egészet.
2 Simítsuk a tésztamasszát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, szórjuk rá az alaposan lecsepegtetett meggyet, és toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül vegyük ki, és hagyjuk kissé hűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk.