Ínycsiklandó receptek vasárnapra.
A Fanny magazin kihagyhatatlan bögréssütemény-recepteket gyűjtött össze egy csokorba:
Hozzávalók (egy 24-26 cm-es formához):
A tésztához:
½ bögre (250 ml-es) finomliszt + a tepsihez
½ bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre darált mandula
1 bögre holland kakaópor
1,5 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
1 bögre cukor
1 ek. vaníliás cukor
1 bögre natúr joghurt
3 db tojás
¾ bögre napraforgóolaj + a tepsihez
A krémhez:
300 ml habtejszín
1-2 tk. porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1½ tasak habfixáló
A mázhoz:
100 ml habtejszín
150 g étcsokoládé
A díszítéshez:
darált mandula
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + hűtés
1. Mérjük ki egy tálba a tészta száraz alapanyagait a bögrével, és alaposan keverjük össze. Egy másik tálban a nedves hozzávalókkal tegyünk ugyanígy. A nedves hozzávalókat adjuk a száraz keverékhez, majd konyhai robotgép vagy kézi habverő segítségével dolgozzuk egynemű tésztává. Öntsük a masszát öntsük egy kiolajozott, kilisztezett kapcsos tortaformába, és süssük készre 175 fokon kb. 45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
2. A krémhez a tejszínt verjük fel a porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval, majd felhasználásig tegyük félre. A mázhoz a tejszínt öntsük egy fémtálba, majd vízgőz fölött forraljuk fel, és adjuk hozzá az apró kockákra vágott étcsokoládét. Keverjük addig, amíg szép, fényes krémet kapunk, azután ezt is tegyük félre.
3. A kihűlt piskótát vízszintesen vágjuk ketté. Az alsó lapot egyenletesen kenjük meg a krémmel. Tegyük rá a piskóta másik felét. Helyezzük az így kapott tortát egy sütőrácsra, és öntsük rá a csokoládémázt. A tetejét díszítsük darált mandulával. A kész tortát tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy a krém és a máz megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
Hozzávalók (15-16 szelethez):
2 db tojás
1 bögre (250 ml) cukor
100 g vaj
1 db citrom reszelt héja
1 mk. őrölt fahéj
1 tasak sütőpor
1 bögre liszt
1 bögre darált mák
1 bögre tej
250 g fehér szőlő
vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítési idő: 45 perc
1. A tojásokat a cukorral és a puha vajjal keverjük fehéredésik, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat, a sütőporral elvegyített lisztet, a darált mákot és a tejet. Ezután keverjük csomómentes egynemű tésztává.
2. Simítsuk a tésztamasszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejét szórjuk meg a megmosott, leszemezett szőlővel, majd süssük pirosra a 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt. Azután hűtsük ki, fordítsuk ki a tepsiből, húzzuk le róla a sütőpapírt, és éles késsel vágjuk 3×5 vagy 4×4 darabra. Vaníliás porcukorral megszórva, félbevágott szőlőszemmel díszítve kínáljuk.
Hozzávalók (egy 200 ml-es bögréhez):
A blondie-hoz:
2 ek. olvasztott vaj
3 ek. barna cukor
3 ek. tej
½ tk. vaníliakivonat
6 ek. finomliszt
1/8 tk. só
1/8 tk. sütőpor
4 db karamella
1-2 ek. darabolt fehér csokoládé
A tálaláshoz:
vaníliafagylalt
málna
Elkészítési idő: 10 perc
1. Tegyük egy mikrózható bögrébe a megolvasztott vajat, adjuk hozzá a barna cukrot, a tejet, valamint a vaníliakivonatot, és alaposan keverjük össze. Azután szórjuk hozzá a lisztet, a sót, illetve a sütőport, és keverjük egyneművé. Végül adjuk hozzá a feldarabolt karamellát és fehér csokoládét is.
2. Helyezzük a bögrét a mikrohullámú sütőbe, és maximum fokozaton süssük kb. 1 perc 20 másodpercig. Amikor megsült, kanalazzunk a tetejére egy gombóc fagylaltot és málnát ízlés szerint, majd azonnal tálaljuk.
Hozzávalók (12 szelethez):
1 pohár (150 g) kefir
2 pohár kristálycukor
4 db tojás
1 pohár olaj
1 tasak sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
3 pohár liszt + a tepsihez
vaj a tepsihez
680 g magozott meggy (befőtt)
porcukor a szóráshoz
1. Tegyük egy tálba a kefirt, majd adjuk hozzá a kristálycukorral felhabosított tojásokat. Ezután forgassuk bele az olajat, valamint a sütőporral és a vaníliás cukorral elvegyített lisztet. Végül alaposan keverjük össze az egészet.
2 Simítsuk a tésztamasszát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, szórjuk rá az alaposan lecsepegtetett meggyet, és toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Végül vegyük ki, és hagyjuk kissé hűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc
+++tipp+++
A hozzávalók kiméréséhez használja a kefir poharát.
Hozzávalók (12 darabhoz):
2 db alma
1 bögre (250 ml) liszt
1 tk. őrölt fahéj
1 tasak sütőpor
2 db tojás
½ bögre kristálycukor
½ bögre vaj
50 g darált dió
só
1 tasak vaníliás cukor
100 ml tej
1. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ketté, magozzuk ki, és reszeljük le.
A lisztet egy tálban keverjük el a fahéjjal és a sütőporral.
2. Egy másik tálban a tojásokat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a puha vajat, a darált diót, egy csipet sót, a vaníliás cukrot és a reszelt almát, majd keverjük össze.
3. A nedves keverékhez adjuk hozzá a lisztet, és alaposan dolgozzuk össze. Ha szükséges, egy kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát.
4. Béleljük ki egy muffinsütő mélyedéseit papírkapszlikkal, és osszuk el bennük a tésztát.
Süssük meg a süteményeket a 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészültek-e.
Elkészítési idő: 35 perc
+1
Hozzávalók (20 adaghoz):
8 bögre (250 ml) liszt + a deszkára
1 ½ bögre porcukor
1 ek. mézeskalács-fűszerkeverék
300 g margarin
1 bögre méz
3 db tojás
A mázhoz:
2 db tojásfehérje
300 g porcukor
Elkészítési idő: 40 perc
1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket. Adjuk hozzá az enyhén megolvasztott margarint, a mézet, és a tojásokat, majd keverjük össze.
2. Osszuk a masszát 3 egyenlő részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. ½–1 cm vastagra, majd szaggassuk ki különböző formájú mézeskalács-kiszúróval. Tegyük őket sütőlemezre, és süssük meg a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt.
3. A mázhoz robotgéppel verjük fel félig a tojásfehérjéket, majd apránként dolgozzuk hozzá a cukrot, és keverjük fehéredésig. Töltsük a mázat habzsákba, és díszítsük vele a kihűlt mézeskalácsokat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre