„220 ezer forint, csak úgy a levegőbe” – fizetnek a bérlők, miközben nincs rendes fűtés a házban – Videó!





Viccnek is rossz, ami az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonában levő Verseny utca 26.-ban zajlik. A bérlők már a harmadik télnek néznek elébe úgy, hogy többnyire nincsen fűtésük, miközben a bérleti díjba be van építve átalányban a fűtésköltség. Miután rossz a ház két kazánja, elektromos radiátorral vészelik túl a fagyokat, ami egy családnak hatalmas pluszköltséget jelent.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.03.
VII. kerület Rémálom a Verseny utcában

A tulajdonos erzsébetvárosi önkormányzat a bérlők szerint nem foglalkozik a problémával, évek óta csak toldozgatta-foldozgatta a két kazánt. Segítségképpen olajradiátorokat adott néhány lakónak, akiknek pedig nem jutott ebből, maguk vettek kisegítő fűtésnek való elektromos radiátort, mert anélkül megfagynának. Ez tovább tetézi a problémáikat, hiszen a kispénzű bérlők, akik szociális úton kapták lakásukat, havi 50-60 ezret is kifizetnek így télen villanyra.

A bérlőknek hatalmas összeget kell kifizetniük a villanyfűtésre, miközben a bérleti díjban szereplő fűtést is fizetik havonta. Történik ez azért, mert rosszak a kazánok Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Ráadásul az olajradiátorok fel sem fűtik rendesen a lakásokat, és a régi alumíniumvezetékek sem bírják a túlterhelést, ami gyakran kivágja a biztosítékot, és félő, hogy elektromos tüzet okoz. A problémák sora itt nem zárul le, hiszen a helyszínen jártunkkor kiderült, hogy a lakók nem ismerik a ház közös képviselőjét, állításuk szerint sosem járt ott. Így rutinszerűen az önkormányzathoz, illetve annak cégéhez szoktak fordulni panaszaikkal, ha éppen elromlik valami a megszokott fűtésügy mellett.

Egy ilyen elektromos fűtőtesttel próbálják befűteni a lakást – Fotó: Mtropol/Nagy Zoltán

Legutóbb szeptemberben keresték fel Niedermüller Péter polgármestert, hogy segítséget kérjenek, de választ ekkor sem kaptak. A helyzetet tovább rontja, hogy a ház kapuját nem lehet zárni, így mint mondták mindenféle „csöves” bemegy az épületbe. Mielőtt a Metropol kiérkezett a helyszínre, a 87 éves Gizi néninek lopták el a lakáskulcsát, nem először, mint kiderült. Szerkesztőségünk még a helyszínre érkezésünk előtt megkereste az illetékes erzsébetvárosi önkormányzatot, onnan tíz nap alatt semmilyen válasz sem érkezett a lakóközösséget érintő kérdéseinkre, majd váratlanul arról tájékoztattak, hogy az önkormányzat bizottsági ülésen határozott arról, hogy lecserélteti a kazánokat. Csaknem egy hónappal később azonban a lakók továbbra is kisegítő fűtés mellett várják a telet, változás azóta sem történt, sőt még a bizottsági döntésről sem tudnak.

Gizi néni egyedül él, amikor hideg van a lakásban pokrócba bugyolálja magát – Fotó:Metropol/NZ

Az egyik hátrányos helyzetű család havi 78 ezer forintot fizet fűtésre egy téli hónapban

Itt évek óta úgy van, hogy novemberben-decemberben van fűtés. És januártól azt játsszuk, hogy többet nincs mint van. Elromlik, kijönnek megszerelik, akkor 1-2 napig vagy 1 hétig működik, utána megint elromlik. Mi egy téli hónapra 58-60 ezer forintot fizetünk áramra a villanyradiátor miatt, miközben mellette egész évben fizetjük átalányban az önkormányzati lakbérbe épített fűtésszolgáltatást, az amúgy nem működő kazánra. Ez egy évben nekünk 220 ezer forint, csak úgy a levegőbe” – panaszolta egy neve elhallgatását kérő lakó, aki hozzátette, hogy ez az összeg télen elviszi a fizetésük 25 százalékát, de a többi család is hasonló összeggel adózik a semminek.

Kijött a műszakos és olyan részeg volt, hogy végül az uram szerelte meg a villanyt”

„Szerintem valódi szakemberekkel kellene megnézetni, nem azokkal, akiket az önkormányzat cége küld ki. Ez úgy működött éveken át, hogy telefonon bejelentjük, hogy elromlott a kazán, 1-2 hét múlva kijön a szerelő, bejön, elárasztja a lakást, majd közli, hogy neki el kell mennie, nem tudja megcsinálni. Majd visszajön egy másik szaki, az beindítja a fűtést, majd 2-3 nap múlva megint leáll a kazán”meséli a neve elhallgatását kérő lakó.

Egy másik, ugyancsak a neve elhallgatását kérő bérlő is hasonló tapasztalatról beszélt:

A múlt héten például elromlott a villany, kijött a műszakos a Dohány utca 41.-ből (EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság) és olyan részeg volt, hogy végül az uram szerelte meg a villanyt”.

Sok kisgyermekes család él az épületben – Fotó: Mtropol/Nagy Zoltán

Azt mondták nincs pénz, mi meg akkor faggyunk meg itt télen?”

„Körülbelül a harmadik tél lesz most, hogy nem lesz fűtés, de idén már egyáltalán nem lesz, mert teljesen elromlott mindkét kazán. Újakat kellene venni, amire azt mondták bent, hogy nincs pénz. De mi meg akkor faggyunk meg itt a télen?” – panaszolja Gazsi Ferencné. Egy neve elhallgatását kérő bérlő azt is elmondta, hogy nemcsak a bejárati ajtó nem zárható, hanem a két rossz kazánnál is nyitva az ajtó, csak az nem megy be oda, aki nem akar.

„Tárva-nyitva van az ajtó, nem lehet zárni azt sem, emiatt csövesek alszanak ott esténként. Itt rendes emberek laknak, a gyerekek iskolába járnak, a szülők dolgoznak. És akkor azt mondják nekünk (EVIN, az önkormányzat cége), hogy túl sokba kerül a kaput megcsináltatni, vagy hogy örüljünk, hogy itt lakhatunk?!”

 

A lakók már csak a szemüknek hisznek, az ígéreteknek nem – Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Az erzsébetvárosi önkormányzat határozatot hozott a cserére

Levelünkre 10 nap elteltével válaszolt az önkormányzat, miszerint bizottsági ülésen döntöttek a kazánok cseréjéről. „Tájékoztatom, hogy 2021. szeptember 27-én, Erzsébetváros Képviselő-testületének Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsága határozott arról, hogy hitelfelvétellel 8.000.000 forintot biztosít a Verseny u. 26. szám alatti bérház felújítási munkálataira, tehát a meghibásodott kazánok cseréjére. A hitelkérelem befogadása, a kivitelezővel kötött szerződés aláírása után, a közeljövőben meg is kezdődhet a munka.” Azonban egy hónap elteltével nem hogy a munkálatok nem kezdődtek meg, de még a döntésről sem tudnak a bérlők. Talán most novemberben...





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás