RETRO RÁDIÓ

Birtokunkban a nyilatkozat: ezt kell kitölteni a vakcina beadása előtt





Hazánkban a héten indul a tömeges oltás, így nem árt felkészülni, mire számíthatunk, milyen kérdésekre kell választ adjunk. Minden fontos információt összeszedtünk.



Megosztás
Szerző: Holló Bettina
Létrehozva: 2021.02.02.
kisokos

A járvány megállításához elengedhetetlen, hogy a társadalom nagy része átoltott legyen – jelentette ki a Metropolnak dr. Jakab Kinga. A 35 éves gyógyszerész múlt héten kapta meg a második oltást, így elejétől a végéig elmesélte, mi hogy történt pontosan. Lehet-e előtte enni? Mit kell magunkkal vinni? Mennyit kell várni? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.

Oltás előtt és után nem szabad új fajta gyógyszert szedni

Magyarországon bárki jelentkezhet oltásra a vakcinainfo.gov.hu weboldalon. Dr. Jakab Kinga gyógyszerészként ezt a Magyar Gyógyszerészi Kamara e-mail címén is meg tudta tenni.

– Csak a nevemet, a születési dátumomat, és a tajszámomat kellett megadni. Hétfőn jelentkeztem, kedden már küldték is, hogy szerdán 14:30-ra mehetek. Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan történt minden – mesélte a Metropolnak Kinga.

– Természetesen lehet előtte enni, inni, arra kell csak oda figyelni, hogy az oltás előtt és után három nappal nem szabad elkezdeni új fajta gyógyszert szedni. A régieket, a meglévőket változatlanul be kell venni. Ha valaki speciális gyógyszert szed, például szívbetegségre, mindenképp konzultáljon az oltás előtt a házi orvosával az esetleges leállásról – javasolta a gyógyszerész.

Dr. Jakab Kinga (Olvasói fotó)

„Nagyon pici szuri, nem is lehetett érezni”

Dr. Jakab Kinga már az oltás előtti napon megkapta e-mailben, hogy a Pfizer-Biontech készítményét kapja majd meg, illetve átküldték neki a hozzájáruló nyilatkozatot is. Ezt otthon kinyomtatta és kényelmesen kitöltötte.

– Vittem magammal, így ezzel sem kellett időt töltenem a helyszínen. Maszkban kellett menni, és mielőtt beléptem a folyosóra, megmérték a testhőmérsékletem. Ezt követően egy elővizsgálati szobába küldtek, ahol vérnyomást és pulzust mértek, majd egy másik teremben meg is kaptam az injekciót. Nagyon pici szuri, nem is lehetett érezni. Ezután kimentem a megfigyelőbe, ahol 30 percet kellett várakozni, az időt magamnak mértem, amíg én ott voltam, nem lett rosszul senki. Amint letelt az idő, ismét megmérték a vérnyomásomat és a pulzusomat, majd megkaptam a kartonom, rajta, hogy 21. nappal később kell a második oltást megkapnom – mesélte a szakember.

MTI/Máthé Zoltán

„Minden nagyon flottul zajlott”

Húsz nappal később Kinga ismét e-mailben kapott időpontot a második oltás beadására, a hozzájárulási nyilatkozatot pedig ez alkalommal is ki kellett töltenie.

– A protokoll ugyanaz volt, mint az első oltásnál, minden nagyon flottul zajlott. Mellékhatásként csupán a beadás helyén jelentkezett fájdalom, illetve aznap este volt egy pici hőemelkedésem, de csak az én általános testhőmhöz képest, a 37 fokot még így sem értem el. Ez is mutatja, hogy a védőoltás kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírussal történő megfertőződésé. Fontos, hogy ez alapján mérlegeljünk – tette hozzá a gyógyszerészként dolgozó édesanya.

Ezekre kell válaszolni

A hozzájárulási nyilatkozatban a személyes adatainkon túl jó néhány kérdésre kell válaszolni, most idézünk néhányat.

  • Van-e tartós, krónikus betegsége?

  • Volt-e élelmiszer, ismeretlen gyógyszer okozta anafilaxiás reakciója?

  • Terveznek-e Önnél műtétet a következő 1 hónapban?

  • Kapott-e védőoltást az elmúlt 2 hétben?

  • Jelenleg várandós-e?

  • Tervez-e várandóságot 3 hónapon belül?
  • Bizonyíték az oltásról

    Azok, akiket beoltottak, erről igazolást kapnak. Ők a jövőben az oltottságról plasztik kártyát is igényelhetnek majd.

    Olvasói fotó

    A háziorvosok telefonon értesítik a regisztráltakat, közülük elsőként a legidősebbeket

    A háziorvos dönti el, hogy a regisztrált illető oltható-e abban az állapotban vagy sem, illetve azt, hogy hol lesz az oltás helyszíne. Ez lehet az illető otthona, a háziorvosi rendelő vagy egy kórházi oltópont is. Mivel az oltás önkéntes és ingyenes, csak azt fogják tudni beoltatni, aki regisztrált - mondta Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján. Egyedül az érkező vakcina mennyiségétől függ az oltás üteme. Mivel a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú, a kormány más vakcinagyártókkal is tárgyal. Eddig az orosz Szputnyik V oltóanyagból vettünk egymillió fő beoltására elegendőt, illetve várhatóan a kínai Sinopharm két és félmillió főnek elegendő vakcinájára és a svéd-brit AstraZeneca oltóanyagára is számíthatunk.

    Módosítják az oltási tervet

    Mivel az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, tegnaptól elkezdték oltani azokat is, akik regisztráltak. Közben kiderült, hogy az ígért 18 ezer helyett, kevesebb mint 11 ezer adag érkezett a Moderna vakcinájából. Emiatt, az oltási munkacsoport ülésén döntenek az oltási terv módosításáról. A terv lapzártánkig nem volt nyilvános.

    Ennyi embert oltottak be eddig itthon

    238 ezer főre nőtt az oltottak száma, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták - mondta Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján. Az elmúlt négy napban több, mint 72 ezer személyt oltottak be az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben lakók közül. Nagyon nagy munkát végeztek az oltócsoportok – hangsúlyozta a tisztifőorvos, aki hozzá tette: nincs az a vakcina a világon, ami 100 százalékos biztonságot adna, de a súlyos szövődmények kialakulásától mindenképpen megvéd.

    Addig nem lehet lazításra számítani, amíg nincs tömeges oltás

    Ha erre lesz lehetőség, illetve a fertőzöttek száma csökkenni fog, akkor elképzelhető, hogy feloldják a korlátozásokat. A védelmi intézkedések egyelőre március 1-ig vannak érvényben.





    Ezeket olvastad már?
    „Szexelnek reggel, este és hajnalban!” – rettegnek az emberek, a lépcsőházban esnek egymásnak a Józsefvárost elárasztó drogosok és örömlányok – fotók

    „Szexelnek reggel, este és hajnalban!” – rettegnek az emberek, a lépcsőházban esnek egymásnak a Józsefvárost elárasztó drogosok és örömlányok – fotók

    Budapest régen - te felismered, hol járunk? - Kvíz

    Budapest régen - te felismered, hol járunk? - Kvíz

    Elesett az autópálya, már közel 10 kilométeres a torlódás

    Elesett az autópálya, már közel 10 kilométeres a torlódás

    Emlékszel még a régi húsvéti üdvözlőlapokra? Nem? Akkor segítünk! - képgaléria

    Emlékszel még a régi húsvéti üdvözlőlapokra? Nem? Akkor segítünk! - képgaléria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás