A fővárosiak a maszkviselés mellett döntöttek – Videó!





A megállókban kevesebben, a járatokon viszont az utasok döntő többsége hordja a maszkot – derült ki a Metropol és a Ripost körképéből. A fővárosiak jellemzően helyesen, vagyis az orrot és szájat is eltakarva hordják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.04.
újra felkaptuk a maszkot

A hosszú hétvége utáni első munkanapokon már zsúfoltak voltak a budapesti buszok és villamosok. A kormány döntése értelmében november 1-jétől kötelező a tömegközlekedési eszközökön a maszkhasználat, sőt a megállókban is viselni kell azt. Lapunk tapasztalata szerint, vasárnap az utasoknak még csak a 20-25 százaléka viselt maszkot a buszokon és villamosokon, vagyis, amíg nem lett kötelező, addig a többség nem gondolta úgy, hogy az egészsége védelmében eltakarja a száját és az orrát. November 1-je után ez egy csapásra megváltozott, az utasok többsége felmérte a járványügyi kockázatot és betartja az előírást.

Az utasok szinte kivétel nélkül hordanak maszkot a járatokon – Fotó: Metropol

Egyre többen úgy vélik: jól időzítették a szigorítást

Október utolsó hetében 30 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik a koronavírus-járvány ellen szigorúbb intézkedéseket várnak el. A Nézőpont Intézet a koronavírus-járvány kitörése óta vizsgálja, hogy a magyarok hogyan viszonyulnak a kormányzat járványkezelési intézkedéseihez. A reprezentatív felmérések szerint, a harmadik hullám lecsengése után, a kora őszi időszakban tízből hatan éppen megfelelőnek találták a szabályok szigorúságát. A múlt héten azonban már tízből hárman tartották volna helyesnek a koronavírus elleni intézkedések további szigorítását, amelyet a kormány éppen a kutatás lezárulta után jelentett be – adták tudtul.

Sokan azokon a helyeken is hordanak maszkot, ahol nem kötelező – Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

Ezek a korlátozások vannak érvényben

  • A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt megköveteli.
  • Maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban.
  • Látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben.
  • A szociális intézményekben a vezető döntheti el a látogatási tilalom bevezetését.
  • Főként a fiatalabbak között találni olyan utast, aki nem viseli a kötelezően előírt maszkot. Ezzel 8 ezer forint helyszíni, vagy 16 ezer forint utólag befizetendő bírságra számíthat – Fotó: Metropol

    Megkérdeztük a fővárosiakat, mi a véleményük a kötelező maszkviselésről

    Karácsony Lászlóné: Én az oltásban bízom, de hordom a maszkot is. Az emlékeztető oltást is felvettem, szerintem ez a legfőbb védelem.

    Molnár Nándor: Ezt a maszkhasználatot nem értem. Hol azt mondják, hogy jó, hol nem. Szerintem inkább mindenkinek be kellene oltatnia magát.

    Erzsébet: Én is beoltattam magam, de annak örülnék, ha mindenhol kötelezővé tennék a maszk viselését. Ott, ahol tömegek vannak.

    Cserháti Ákos: Nem tudom, hogy ér-e valamit a maszk, de ha azt mondják az orvosok, hogy ez jó, akkor nekem is jó. Még nem oltattam be magam, de most már fogom.

    Kiss Gergő: Ahogy észrevettem, elég sokan nem használják komolyan a maszkot. Anélkül szálnak fel mindenhova, és átadhatják a fertőzést.

    Fodorné Ágnes: Több olyan esetről tudok, hogy pozitív lett a tesztje az illetőnek, de gyorsan még elszaladt bevásárolni a karanténja előtt. Szóval kell a maszk, mert nem tudjuk, mi lakozik a másikban.

     





    Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás