„Szotyi kutya az életével fizetett!” Egyre durvább a helyzet a budai Várban





Paprikasprével járnak a gazdik a kutyaháborúk miatt: tragédiával ért véget egy felelős és egy felelőtlen gazdi kutyáinak találkozása. Most egy Yorkshire vesztette életét.



Megosztás
Szerző: Komáromi Bence
Létrehozva: 2021.12.07.
I. kerület tragédia

Életét vesztette egy kiskutya a Várban, amikor váratlanul megtámadta egy nagyobb testű társa, és eltörte a gerincét. A kerületben egyre gyakoribban a hasonló balhék. Ennek ellenére a polgármester csak annyit tanácsolt egy fórumon a kutyatartóknak, hogy próbálják megoldani a gondokat egymás közt. Azóta sok kutyatartó paprikaspray-vel jár...

Egy hölgy szombat este kedvencét, Szotyit sétáltatta a várban, amikor egy vizsla, a „hírhedt” Zsombor hátulról megtámadta és megölte.

Isten nyugosztalja a kis Szotyikát (Olvasói fotó)

Az esetben feljelentés is történt, ráadásul már korábban is találkozott a két kutya, ahol Zsombor gazdája szintén nem tudta visszafogni ebét, és az megtámadta a kis Yorkshire-t. A póráz nélkül sétáltatott kutyákat gazdáik gyakran nem tudják irányítani, jelen esetben még pórázzal sem... Sokan lefagynak, megijednek vagy egyáltalán nem is érik időben utol elfutott kutyáikat. Az elmúlt időszakban megugrott a szerencsétlen esetek száma. A járvány idején ugyanis sok olyan új „gazdi” jelent meg, aki nem felelős állattartó. Ráadásul a Várban külön rendelet is van rá, hogy pórázon lehet csak sétáltatni a kutyákat, mégis rengetegen szegik ezt meg.

A Várban külön rendelet is van a pórázhasználatára, de sokan nem tartják be (Fotó: KB/Metropol)

A beszámolók alapján Zsombort korábban szintén póráz nélkül sétáltatták, viszont miután „veszélyesnek” nyilvánították, két méteres póráz és szájkosár használatára kötelezték. Most a gazija mégsem tartotta be ezeket. Bár Zsombor esetében nem a pórázmentesség, hanem a gyengekezű és felelőtlen gazdi a felelős, az biztos, hogy a legtöbb négylábú támadás a pórázmentesség miatt történt a városrészben. Ahogyan a Metropol beszámolt róla, az I. kerületben számos olyan eset is előfordult, amikor ismeretlenek tűkkel tűzdelt kolbászokat szórtak el a közterületeken.

Tűkkel teletűzdelt kolbászokat szórtak szét korábban több kerületben is (Olvasói fotó)

Szotyi gazdája a Facebookon számolt be a szomorú részletekről:

Egy szintén vári lakos, Zsombor nevű vizslája a Dísz téren, a Vár Bisztró előtt, a hátunk mögül Szotyira támadt és eltörte a gerincét” – írta bejegyzésében a gyászoló gazda - „A gazdi hanyagságáért Szotyinak az életével kellett fizetnie. Az elhunyt kiskutya emlékére csoportos megemlékezést szeretne majd tartani a helyi kutyás közösség.

Az I. kerület polgármestere magára hagyta a lakosságot

Ahogy arról októberben beszámoltunk, támadtak póráz nélküli kutyák kisgyerekre, mások pórázon sétáltatott kedvencére, sőt még babakocsit toló nőre is. Megelégelve az állapotokat, a budai kutyás közösség megoldást és segítséget várt el a helyi önkormányzattól. Ez mindössze egy Lakossági Fórum meghirdetését érte el, ahol valós lehetőségek helyett V. Naszályi Márta arra kérte a kutyás közösség tagjait, hogy maguk között oldják meg a problémákat. Azóta eltelt egy hónap, és tragédia történt. Az egyfajta megoldás lehetne, ha a közterület-felügyelők jobban figyelnék és bírságolnák a szabálytalanul kutyát sétáltatókat, de egyelőre a gazdik „saját” megoldása az önvédelmi eszközök használata lett.

Felfegyverkezve” járnak sétálni a gazdák

A támadások, és fenyegetések hatására a vári gazdik elkezdtek paprika- és gázsprékkel felfegyverkezve sétálni járni. Továbbá megosztják egymással az információkat, hogy a balhés gazdik merre szoktak menni a póráz nélküli kutyákkal – sőt néhány ilyen ebet névről is ismernek –, és direkt más időpontban vagy más helyszínen sétáltatják kedvenceiket.

A gazdik önvédelemre használnák a paprika- és gázspréket (Képünk csak illusztráció: Shutterstock)

Tippek, hogyan kerüljük el a tragédiát

Különböző termetű kutyákat különböző módokon lehet megállítani, ha kitör a verekedés. A Metropol olvasóinak Angyal Zsolt ad tanácsot. Az Akela Kutyaiskola vezetője elmondja, hogyan előzzük meg a nagyobb bajt. Minden esetben fontos a gazdik lélekjelenléte, és az, hogy amennyiben valamelyikük leblokkolna, akkor a másik személy irányítsa, vagy maga hajtsa végre a lépéseket.

Ha nagyobb kutya a támadó

„A nagyobb kutyák általában a »holtrarázó technikát« alkalmazzák, a nagy kutya a kicsit felkapja és elkezdi rázni. Ilyenkor a kis termetű kutya gazdájának a pórázt el kell dobnia, hogy ne hátráltassa kedvencét. Második lépésként pedig a támadó kutyának vagy le kell nyomnia a fejét a földre, vagy a nyakörvét kell hátra húzni, legalább addig, amíg egy kissé oxigénhiányos állapotba kerül és elköpi a szájában tartott zsákmányt. Ha a támadó ebnek az első két lába a levegőbe is emelkedik ilyenkor, azzal meggátoljuk, a további harapásokat.”

Hasonló alkatú kutyáknál:

„A támadásnál, hogyha fix fogást találnak a kutyák, akkor nem ajánlom, hogy pórázokkal próbálják meg őket széthúzni. Ha nincsen a kutyáknak fix fogása, éppen kezdődik a verekedés, akkor lehet csak ezt csinálni. Azonos méretűeknél az lehet a megoldás, hogy ha kibillentjük az egyensúlyukból a kutyákat, amíg fogásvesztés nem lesz. Ugyanis amíg négy lábon van, a földön akkor tudja a legnagyobb harapó erőt kifejteni. Ezt kell megakadályoznunk” – tette hozzá Angyal Zsolt.

Ha további tanácsokat, vagy éppen oktatásra kíváncsi, keressse fel az Akela Kutyaiskola weboldalát, ahol minden tanácsukat, és tananyagukra vonatkozó információt megtalálhat.





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás