A legújabb kormányhatározat értelmében most a Kútvölgyi Kórház felújítása következik. Az örömteli hírt a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Fürjes Balázs jelentette be Facebook-oldalán.

A munkára a kormány 11 milliárd forintot biztosít, amelyből a következő munkákat végzik el:

  • felújítják a közel 80 éves épület 11 ezer négyzetméteres homlokzatát,
  • megkezdődik 30-40 ezer négyzetméternyi terület felújítása,
  • megerősítik az épület szerkezetét,
  • új hőszigetelést kap a homlokzat,
  • kicserélik a nyílászárókat,
  • új klímaberendezéseket szerelnek be.

A homlokzat tatarozását pár évvel ezelőtt már elkezdték, azonban akkor kiderült, hogy az épület szerkezetének megerősítése nélkül nem lehet folytatni a munkát, ezért vált szükségessé a szerkezet rekonstruálása is – árulta el az államtitkár.

A Kútvölgyi Kórház homlokzatának tatarozása elkezdődött (Fotó: Metropol/KM)

A járványhelyzet sem akadályozta meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fejlesztését

Még 2020 decemberében, a koronavírus-járvány közepén újult meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is. Az 550 négyzetméteres épület teljes körű felújítása 360 millió forintból valósult meg. Emellett pedig egy új koronavírus-betegek ellátását szolgáló részleggel bővült az intézmény, ahol négy intenzív terápiás és öt rehabilitációs kórtermet alakítottak ki.

Felújítási munkálatok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet új intenzív osztályán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Heim Pál kórház modernizálása fontos pontja volt az előző évnek

Szintén a vírus ideje alatt, 2020 októberében derült ki, hogy mintegy kétmilliárd forint állami támogatásból megújul a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is. Fejleszteni fogják a kórtermeket, az osztályokat, és kicserélik a berendezéseket. A felújítás várhatóan az idei év végéig fog tartani. Többek között kifestik a falakat, lecserélik a padlóburkolatokat, vizesblokkokat és a szanitereket, valamint megoldást találnak a fűtés- és világításrendszer hibáira.

Felújítási munkálatok a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet infektológiai osztályán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A járvány ideje alatt megújult a Budapesti Szent Ferenc Kórház is

A régi épületrész felújításával megduplázódott a kórház kapacitása, az addigi 78 ágy helyett már 150-en tudják fogadni a betegeket. Az eredeti tervek szerint csak 2020 szeptemberére készült volna el a felújítás, azonban a kórház vezetése a kivitelezőkkel összefogva – a veszélyhelyzet kihirdetésekor – úgy döntött, felgyorsítják a munkálatok ütemét annak érdekében, ha szükségessé válik, az intézmény részt tudjon vállalni a járvány elleni küzdelemben. Végül májusban adták át az épületet.

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított koraszülött osztályát is

Átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújított koraszülött osztályát a főváros XX. kerületében. A családbarát szülészetek kialakítására kiírt pályázaton 366,4 millió forintot nyert el az intézmény.

Az osztály teljes korszerűsítése magában foglalta:

  • 285 négyzetméternyi terület rekonstrukcióját,
  • a padlózat és a nyílászárók cseréjét,
  • emellett nagyobb helyiségeket alakítottak ki, és lehetőséget teremtettek arra, hogy a koraszülöttekhez bejáró anyák kényelmesen tudják ellátni a gyermekeket.

A beruházás célja, hogy az ország mind a 78 szülészeti osztálya modern körülmények között működjön.

Nem csak Budapesten fejlődnek az egészségügyi épületek

A legfrissebb Magyar Közlönyből kiderült: több egészségügyi intézmény felújításához szükséges többletforrásokról döntött a kormány.

Az elkövetkező két évben a budapesti kórházak mellett az ország többi részén is újulnak meg intézmények. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Kórházának fejlesztéséhez 599,2 millió forintot fordít a kormány.

Emellett a Tolna Integrált Szociális Intézmény Csilla von Boeselager Szenvedélybetegek Otthona és Rehabilitációs Intézményének bővítésére az uniós támogatásokon túl még 133,7 millió forint pluszforrást biztosítanak.