RETRO RÁDIÓ

Nő a házasodási és a gyermekvállalási kedv





KINCS Percek címmel videósorozatot indított a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. A KINCS Facebook- és YouTube-oldalán elérhető pár perces kisfilmekben a magyar család- és népesedéspolitika hatékonyságát és eredményeit kívánják bemutatni. Minden videóban egy-egy témát járnak körbe, és adatokkal igazolják az intézkedések sikerét.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.02.07.
KINCS percek

Az első rész az elmúlt 10 év demográfiai folyamatairól szól. Fűrész Tünde, a KINCS elnöke ebben arról számol be, hogy 2021-ben tovább nőtt Magyarországon a házasodási és gyermekvállalási kedv. Ismerteti: az előzetes adatok alapján 2021-ben 5 ezerrel több esküvő volt, mint 2020-ban, összesen 72 ezer, ez 7,3 százalékos emelkedés és azt mutatja, hogy 2010-hez képest több mint a duplájára emelkedett a házasságkötések száma.

Fűrész Tünde A gyermek nem játék című gyermekvédelmi konferencián – Fotó: Metropol/MG

Több házasság, több baba

A számadatok a születéseknél is kedvezőek. Fűrész Tündétől megtudjuk: 2021-ben 93 ezer kisbaba jött a világra, ami 2010-hez képest 3 százalékos növekedés. A KINCS elnöke hozzáteszi, „az elmúlt években annak ellenére nőtt Magyarországon a születések száma, hogy közben a gyermekvállalási korban lévők létszáma több mint 600 ezerrel zsugorodott”.

5 vágyott gyermekből 4 megszületik!

A videóból kiderül az is, hogy 100 párnak ma már 159 gyermeke születik, míg 2010-ben ez a szám csak 125 volt. Az intézet névadója, Kopp Mária számára oly fontos, a vágyott gyermekek megszületésének kérdésében is előrelépés látható: ma már 5 vágyott és tervezett gyermekből nem három, hanem négy születik meg!

„Őrizzük meg KINCSeinket!” – Fotó: Metropol/MK

Közös kincseink

Fűrész Tünde a siker titkát abban látja, hogy Magyarország családbarát ország.

„Magyarországon a pandémia ellenére is javultak a gyermekvállaláshoz és a házasságkötésekhez kapcsolódó adatok. Ez annak köszönhető, hogy Magyarország családbarát ország, ahol a családok a legnehezebb helyzetben is számíthatnak a támogatásra. Őrizzük meg ilyennek, őrizzük meg közös KINCSeinket!”

Kopp Mária 80 – Bagdy Emőke: „minden elindított mozgalmad, tudományos eredményed gyümölcsözően gyarapodik”

Bagdy Emőke – Fotó: Megyei Hírlap/Bencsik Ádám Békés

Prof. dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, pszichoterapeuta így emlékezik a 10 éve elhunyt Kopp Máriára, aki most lenne 80 esztendős. „Velem egykorú pályatársamként a hetvenes évektől kezdve erős kötelék alakult ki köztünk a szellemi területen, pszichiátriai, klinikai pszichológiai és pszichoterápiás ügyek közös képviseletében. Bajtársi, sorstársi és baráti érzések szövődtek köztünk. Halálod reggelén közös rádiófelvételünk lett volna, a stúdióban hiába vártunk. Éjszaka elindultál az utolsó útra. Amikor most megidézlek, úgy érzem, a „Nem halok meg egészen” horatiusi mondás Rád nézve különösen érvényes, mert szinte minden elindított mozgalmad, tudományos eredményed gyümölcsözően gyarapodik. Naponként idézünk, hivatkozunk rád. Szlogenjeid közismertté váltak, munkásságod jelentősége az idő múlásával egyre növekszik. A magyar lelkiállapotra, európai helyzetünkre, népesedési problémáink megoldásának keresésére, a család erejének és jelentőségének bizonyítására vonatkozó tudományos és közéleti tevékenységed mára áthatotta a magyar értelmiségi gondolkodást, meghatározza a kormányzati családpolitikát, töretlenül él és fejlődik.

Skrabski Árpád és Kopp Mária – Fotó: A boldogságkeresés útjai és útvesztői című közös könyvükből

Skrabski Árpáddal közös alkotótevékenységed mintájává vált az alkotó és boldog párkapcsolatnak is. A kezdeményezésedből nagy hatású mozgalom bontakozott ki, amely elsőként ért el az ötpárti nyilatkozattal nemzeti egyetértést.”

KINCS Percek videó itt!





Ezeket olvastad már?
Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Frontális karambol történt Herceghalomnál, óriási dugóra kell számítani

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Csak az igazán profik szúrják ki – meg tudod találni az elveszett iránytűt?

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Brutális baleset a Hegyalja úton: döbbenetes, kik ültek a felborult kocsiban

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás