Alaposan meg fognak lepődni azok, akik előre leírták filmet, azt gondolva, hogy egy propagandatermékről van szó. Erről szó sincs: egy feszült, világszínvonalú politikai thrillert látunk. Kálomista Gábor korábban azt mondta, azért kerestek külföldi rendezőt a produkcióhoz, hogy teljesen semleges szemmel nézze a történetet, Keith English pedig leginkább azzal győzte meg, hogy a 2006-os eseményeknek az emberi oldala izgatta a legjobban – írja az Origo.

Elkurtuk

Fotó: Metropol

És valóban: az Elk.rtuk megtekintése után egyértelmű, hogy a brit rendezőt az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni események kapcsán a magyar aktuálpolitika vagy az ideológiai feszültségek érdeklik a legkevésbé, helyette az elnyomó hatalom természete és az azzal szembehelyezkedő állampolgárok végtelenül korlátozott cselekvési lehetőségei foglalkoztatták.

Az Elk.rtuk középpontjában egy közvélemény-kutató cég ambiciózus fiatal alkalmazottnője áll, aki egyenesen a főnöknek dolgozik, a párkapcsolatát és a családját is elhanyagolva próbál kicsit feljebb kerülni a ranglétrán. Így aztán cseppet sem bánja, amikor az éjszaka közepén felhívják, jelenjen meg egy baráti összejövetelen Gyurcsány Ferenc otthonában. Abban reménykedik, hogy majd kapcsolatokat épít smúzolás közben, de az első pohár bor után rögtön jön a hidegzuhany.

Elkurtuk

Fotó: Metropol

Aki csalással hatalmat szerez és erőszakkal megőrzi, az nem demokrata„ – mondta Kálomista Gábor, az Elk*rtuk című magyar játékfilm producere az M5 csatornának a produkció bemutatója apropóján.

Elkurtuk film

Fotó: Metropol

Helmeczy Dorottya, a film másik producere arról beszélt, hogy a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatását és az azt követő történéseket feldolgozó politikai krimiben az akkori kormányfőt, Gyurcsány Ferencet saját maga játssza el, amit részben azzal indokolt, hogy így jelenítik meg a korabeli felvételekkel, hogy az akkori miniszterelnök hogyan kezelte azt a helyzetet. Emellett morális oka is volt annak, hogy nem akarták odaadni ezt a szerepet senkinek – tette hozzá.

Elkurtuk film

Fotó: Metropol