RETRO RÁDIÓ

Főpolgármesteri muszklimutogatás és metróként közlekedő HÉV – Fürjes Balázzsal beszélgettünk





Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint nem a Karácsonnyal való politikai vita, hanem a budapestiek a fontosak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.11.
budapesti jövője

Bár Karácsony Gergely az engedélyt általában megadja a kormány budapesti fejlesztéseihez, utólag szereti Facebook-posztokban lekicsinyellni és kritizálni a kormány pénzéből épült budapesti tereket, épületeket. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) azonban rendületlenül dolgozik azon, hogy minél több új dolog épüljön a főváros területén.

A BFK jelenleg közel 40 budapesti állami projektet készít elő mintegy 110,5 milliárd forint értékben. A kormány ezzel is tehermentesíteni kívánja a fővárosi önkormányzatot, hogy szebb és élhetőbb legyen a nemzet fővárosa. Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral beszélgettünk.

Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a budapestiekért dolgozik Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A nemzeti kormány 150 éve kulcsszereplője Budapest építésének. Nagyobb erőforrással rendelkezik és többet tud tenni a városért, így az igazán nagy dolgokat minden esetben a kormány valósítja meg” – magyarázta az államtitkár.

„Ebből viszont az is következik, hogy jelen esetben érdemes nekünk a főváros Facebook-bejegyzéseit és egyéb kommunikációs trükkjeit nagyvonalúan és megértéssel kezelni. Nekünk nem a főpolgármesterrel való politikai vita, hanem a budapestiek a fontosak. Bár a főpolgármester úr ezt nem szereti nagy dobra verni, és szeret úgy csinálni, mintha ez nem is létezne, de a kormányzati tervekhez a hivatalos támogatást és hozzájárulást többnyire megadja. Ha neki az fontos, hogy ehhez egy kis muszklimutogatás is társuljon, akkor ezt nekünk türelemmel kell viselni, mert nekünk egyedül az a fontos, hogy épüljön a város.”

Budapesten a legfontosabb a közlekedés fejlesztése

Fürjes Balázs szerint három nagy terület van, amit fejleszteni szeretnénk Budapesten: a közlekedés, az otthonteremtés és a zöldítés. Ezek közül a legfontosabb a közlekedés.

„Alapvető kihívás ma Budapesten, hogy a külső kerületekből és az agglomerációból naponta egymillióan jönnek be autóval a város belső magjába. Ezt a nyomást lassan nem viseli el a város” – mondta az államtitkár, aki szerint nem az utak szélesítése vagy új utak építése a megoldás.

Mi egy hárompontos megoldást javasolunk. Az egyik pont az Aquincumi és a Galvani híd megépítése. Ez majd 100 ezer gépkocsival tudja tehermentesíteni a belvárosi hidakat. A másik pont az, hogy a külső kerületekben és az agglomerációban élők valameddig be tudjanak jönni autóval és biciklivel, majd kulturáltan, olcsón vagy térítésmentesen le tudják tenni a járművüket a P+R- és B+R-parkolókban, és át tudjanak szállni egy jó minőségű tömegközlekedésre. A harmadik pillér a tömegközlekedés folyamatos fejlesztése.”

A tervezett Galvani híd látványterve Fotó: KKBK Zrt.

Teljesen megújul a HÉV

Tarlós Istvánnal a kormány eddig már lecserélte a villamosparkot, megújítottuk a buszparkot, jelentős mértékben a metróparkot és -hálózatot” – mondta az államtitkár. – „Most pedig minden HÉV-vonalat szeretnénk felújítani, az állomásokat, a síneket, a közönségtájékoztató rendszereket és a műszaki berendezéseket is. A célunk, hogy vadonatúj, alacsony padlós, környezetbarát HÉV-járművek közlekedjenek a vonalakon. Én abban bízom, hogy 2027–2030 között végezni fogunk teljes a HÉV-felújítással, amelynek része az is, hogy bevezettük a déli HÉV-eket, a ráckeveit és a csepelit egyfajta metró üzemmódban a Soroksári út alatt a Kálvin térig, így ezeknek is lesz metrókapcsolatuk.”

Meg fog újulni teljesen a HÉV Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás