RETRO RÁDIÓ

Orbán Viktor: A megbetegedések számát csökkentenünk kell





Orvosaink, ápolóink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ők is emberek - mondta a miniszterelnök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
koronavírus Orbán Viktor szigorítás bejelentés

Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben jelentette be, hogy kedd éjféltől újabb szigorú szabályozásokat vezetnek be Magyarországon.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 milliónyian betegedtek meg. Tapasztalataink szerint, a járvány lefolyása Magyarországon 1-2 hét késéssel követi az ausztriai„ - kezdte beszédét a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll, ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, az orvosok és az ápolónők is ember feletti munkát végeznek de ők is emberek és számuk véges.

„Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink vagyis a kórházaink, nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel„ - ismertette a helyzetet a kormányfő. „Ezért ezt a terhet vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé. Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. „Az országgyűlés holnap 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, az operatív törzs ezért a helyzetet áttekintette és már javaslatokat is tett. Ha az országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be„ - mondta beszédében Orbán Viktor.

Ezek pedig az alábbiak:

- Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés ezalól csak a munkába járás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges

- Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak

- Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak

- A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

- A felsőoktatás és a középiskolák áttérnek a digitális oktatásra

- Minden gyülekezés tilos

- Általános rendezvény tilalom lép életbe

- Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt

- Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt

- A temetéseken legfeljebb csak 50 fő vehet részt

- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni

- Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos

- A szabadidős létesítményeket: fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek, zárva kell tartani

- A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni

- A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe

- A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is – és ezt őszintén meg kell mondanom –, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad - jelentette be a miniszterelnök. „A kamara javaslatára, a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után – erre a 30 napra – nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Ezeket az intézkedéseket, ezeket a korlátozó intézkedéseket most harminc napra vezetjük be. Szükség esetén, adja Isten, hogy ne legyen rá szükség, meghosszabbíthatjuk. Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba. Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek. De a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírnunk. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog„ – fejezte be beszédét Orbán Viktor.

A kormányfő már kora reggel a belügyminisztériumban kezdte meg a napot, az operatív törsz tagjaival találkozott.





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás