Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben jelentette be, hogy kedd éjféltől újabb szigorú szabályozásokat vezetnek be Magyarországon.

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van. A járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 milliónyian betegedtek meg. Tapasztalataink szerint, a járvány lefolyása Magyarországon 1-2 hét késéssel követi az ausztriai„ – kezdte beszédét a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kórházakat ugyan felszerelték és minden rendelkezésre áll, ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések, az orvosok és az ápolónők is ember feletti munkát végeznek de ők is emberek és számuk véges.

„Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink vagyis a kórházaink, nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel„ – ismertette a helyzetet a kormányfő. „Ezért ezt a terhet vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé. Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetni. „Az országgyűlés holnap 90 napra megadja a kormány számára a rendkívüli fölhatalmazást, az operatív törzs ezért a helyzetet áttekintette és már javaslatokat is tett. Ha az országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be„ – mondta beszédében Orbán Viktor.

Ezek pedig az alábbiak:

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés ezalól csak a munkába járás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges

Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak

Az üzletek, fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatások este 19 órakor bezárnak

A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

A felsőoktatás és a középiskolák áttérnek a digitális oktatásra

Minden gyülekezés tilos

Általános rendezvény tilalom lép életbe

Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt

Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi illetve a polgári szertartáson a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt

A temetéseken legfeljebb csak 50 fő vehet részt

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni

– Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos

– A szabadidős létesítményeket: fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek, zárva kell tartani

A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni

A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe

– A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is – és ezt őszintén meg kell mondanom –, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad – jelentette be a miniszterelnök. „A kamara javaslatára, a kereskedelmi és iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-áig történt foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után – erre a 30 napra – nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek föltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Ezeket az intézkedéseket, ezeket a korlátozó intézkedéseket most harminc napra vezetjük be. Szükség esetén, adja Isten, hogy ne legyen rá szükség, meghosszabbíthatjuk. Az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek majd hatályba. Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek. De a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírnunk. De addig is vigyáznunk kell a veszélyeztetett, a különösen veszélyeztetett honfitársainkra. Vigyáznunk kell az idősekre, a betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! Ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog„ – fejezte be beszédét Orbán Viktor.

A kormányfő már kora reggel a belügyminisztériumban kezdte meg a napot, az operatív törsz tagjaival találkozott.