Mielőtt meghalt rákban, egy kínai férfi azt kérte családjától, hogy hagyományos módon, koporsóba fektetve temessék el. Csakhogy ez az eljárás Kína egyes régióiban tilos.

(Forrás: Pixabay)

Mivel a férfi lakhelyén, Kuangtung tartomány Shanwei nevű városában rendelet kötelezi a lakosokat a hamvasztásra, a gyászoló család úgy döntött, trükkhöz folyamodik, hogy teljesítse az utolsó kívánságot. A családtagok felbéreltek egy férfit, Huangot, hogy szerezzen egy holttestet, akit elhamvaszthatnak szerettük helyett.

Huang megbízói tudta nélkül úgy teljesítette a feladatot, hogy megölt valakit – írja a BBC. A bűntény még 2017-ben történt, de a hatóságoknak két évükbe telt felderíteni a szálakat. Az eset a bírósági eljárás nyomán került most nyilvánosságra. Kiderült, hogy a gyilkos egy utcán szemetet szedő, Down-szindrómás férfit szemelt ki magának. Beültette egy autóba áldozatát, és addig itatta alkohollal, amíg már nem tudott magáról. Miután végzett vele, átadta az őt megbízó családnak, akik 4,7 millió forintnak megfelelő összeget fizettek érte. Rokonuk holttestét titokban, koporsóban helyezték végső nyugalomra.

Az ügy kapcsán Huang felfüggesztett halálbüntetést kapott. Ha a következő két évben nem nem követ el bűncselekményt, akkor az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatják. A férfit felbérlő családot is bűnösnek találták, de nekik nem kell börtönbe menniük.

Kína sűrűn lakott, kevés földterülettel rendelkező részein kötelező a hamvasztás. A kínaiak nagy része ezzel szemben a hagyományos temetkezést részesíti előnyben, ezért az emberek gyakran sok pénzt költenek a szertartásokra. Emiatt fordulhat elő az is, hogy a holttestek kicserélésével kerülik meg a szabályokat.