A hatóság szerint ezeket sonkákat érdemes elkerülni a boltokban: a címkén múlik minden

Mutatunk egy okkal többet, amiért érdemes átnézni a termékek címkéjét! Az NNGYK felmérte a boltokban kapható, előrecsomagolt sonkák beltartalmát és nagy különbségekre bukkantak!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.02.15. 11:00
sonka NNGYK beltartalom

Egyes élelmiszerek ránézésre egyformák, de meglepődhetünk, ha elolvassuk az élelmiszercímkét, ami megmutatja a termék összetételét! Erre hívja fel a figyelmet néhány most közzétett, bolti sonka csomagolásra érvényes adattal a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

felvágott sonka hentes húspult
Mutatunk plusz egy okot, amit érdemes átnézni a sonka címkéjét. Fotó: Kállai Márton/Szabad Föld

Szeretik a magyarok a sonkát

Az országos táplálkozási és tápláltságiállapot-felmérés (OTÁP) szerint a sovány felvágottak, sonkafélék fogyasztása 2009 és 2019 között csaknem megduplázódott. Ez az adat is azt támasztja alá, hogy szeretik a magyarok az előre csomagolt, bolti sonkát, amiből azonban nem mindegy milyet teszünk a kosárba!

Felmérte a hatóság a hazai sonkakínálatot

Az NNGYK felmérte a boltokban kapható, előre csomagolt sonkák beltartalmát és nagy különbségekre bukkantak:

  • a fehérjetartalomban közel kétszeres,
  • a sótartalomban közel háromszoros,
  • a zsírtartalomban közel nyolcszoros különbség lehet az első látásra hasonló termékek között!

Mire figyeljünk ez alapján a sonka vásárlásakor?

Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű terméket válasszuk nézzük meg a termék címkéjét és azt válasszuk, amelyiknek a legmagasabb a fehérjetartalma, de a legalacsonyabb a zsír- és sótartalma.

A túlzott sonkafogyasztást is érdemes kerülni

Egy friss kutatás eredménye szerint jelentősen növeli a cukorbetegség esélyét a feldolgozott húskészítmények fogyasztása. A Cambridge-i Egyetem által vezetett, világszerte 20 ország (Európa, Amerika, a Földközi-tenger keleti része, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati része) csaknem 2 millió lakosának bevonásával végzett kutatás azt vizsgálta, mennyi felvágottat (feldolgozott húst és feldolgozatlan vörös húst) kell ahhoz megenni, hogy megnőjön a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Arra jutottak, hogy napi két szelet sonka elfogyasztása 15 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egészen pontosan megállapították, hogy napi 50 g feldolgozott hús (felvágott, kolbász, szalonna, sonka, szalámi) elfogyasztása 15 százalékkal magasabb kockázatot jelent 10 éves viszonylatban –olvasható a TheGuardian hasábjain.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás