![](https://cdn.metropol.hu/2025/02/2NrcamrNXJhc-aT1PZH40FiDOytWJbqasTxn6un71sQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE1MDRiYjU4MjQzYjRjMmQ4YjAxMzA2OGM0OTZjZmQx.png)
Előkerült Sir Isaac Newton titkos számítása - a tudósok most ennek alapján jósolták meg az elkerülhetetlent
Ennek nagyon nem fog örülni az emberiség.
Mutatunk egy okkal többet, amiért érdemes átnézni a termékek címkéjét! Az NNGYK felmérte a boltokban kapható, előrecsomagolt sonkák beltartalmát és nagy különbségekre bukkantak!
Egyes élelmiszerek ránézésre egyformák, de meglepődhetünk, ha elolvassuk az élelmiszercímkét, ami megmutatja a termék összetételét! Erre hívja fel a figyelmet néhány most közzétett, bolti sonka csomagolásra érvényes adattal a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).
Az országos táplálkozási és tápláltságiállapot-felmérés (OTÁP) szerint a sovány felvágottak, sonkafélék fogyasztása 2009 és 2019 között csaknem megduplázódott. Ez az adat is azt támasztja alá, hogy szeretik a magyarok az előre csomagolt, bolti sonkát, amiből azonban nem mindegy milyet teszünk a kosárba!
Az NNGYK felmérte a boltokban kapható, előre csomagolt sonkák beltartalmát és nagy különbségekre bukkantak:
Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű terméket válasszuk nézzük meg a termék címkéjét és azt válasszuk, amelyiknek a legmagasabb a fehérjetartalma, de a legalacsonyabb a zsír- és sótartalma.
Egy friss kutatás eredménye szerint jelentősen növeli a cukorbetegség esélyét a feldolgozott húskészítmények fogyasztása. A Cambridge-i Egyetem által vezetett, világszerte 20 ország (Európa, Amerika, a Földközi-tenger keleti része, Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceán nyugati része) csaknem 2 millió lakosának bevonásával végzett kutatás azt vizsgálta, mennyi felvágottat (feldolgozott húst és feldolgozatlan vörös húst) kell ahhoz megenni, hogy megnőjön a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Arra jutottak, hogy napi két szelet sonka elfogyasztása 15 százalékkal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egészen pontosan megállapították, hogy napi 50 g feldolgozott hús (felvágott, kolbász, szalonna, sonka, szalámi) elfogyasztása 15 százalékkal magasabb kockázatot jelent 10 éves viszonylatban –olvasható a TheGuardian hasábjain.
Ennek nagyon nem fog örülni az emberiség.
Bármelyik pillanatban megadhatja magát az alagút.
Munka közben ütötte el őket a vonat.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre