
Farsangi ételek: mennyei receptek farsangi lakomához
Sok finom falat kerül ilyenkor az asztalokra – mutatjuk is a legjobb magyar farsangi ételeket!
A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje. Sok finom falat kerül ilyenkor az asztalokra – íme néhány farsangi receptötlet!

Korhelyleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 ek. olaj
- 200 g szárazkolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek. édes-nemes paprika
- 300 g füstölt hús (pl. tarja, comb)
- 4 db babérlevél
- bors
- 300 g vágott savanyú káposzta
- só
- 150 g tejföl
- 1 ek. liszt
- petrezselyemzöld
1. Lábasban hevítsük fel az olajat. Dobjuk rá a lehéjazott, felkarikázott kolbászt, pirítsuk addig, amíg ki nem adja a zsírját, majd szedőkanállal vegyük ki, tegyük félre. Szórjuk a lábasba a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a megtisztított, finomra szelt fokhagymát.
2. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk a hagymákra a fűszerpaprikát. Alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre. Helyezzük a lábasba a nagyobb darabokra vágott füstölt húst, öntsük fel 1,2 l vízzel, adjuk hozzá a babérleveleket, borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd közepes lángon, gyöngyöztetve főzzük kb. 45 percig.
3. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, tegyük vissza a lábasba az elősütött kolbászkarikákat, és főzzük további 30 percig a levest. Ízlés szerint sózzuk meg.
4. Egy merőkanálnyi lével keverjük simára a tejfölt és a lisztet. Csorgassuk az egészet a lábasba, és habarjuk be vele a levest. Végül távolítsuk el a babérleveleket, a füstölt húst pedig vágjuk tetszőleges darabokra. Tálaljuk a kész levest frissen felaprított petrezselyemmel díszítve.
Elkészítési idő: 90 perc
Fanny-tanács: A savanyú káposztát, ha túl savanyúnak és sósnak ítéli meg, felhasználás előtt át is öblítheti folyó víz alatt.

Sonkás-sajtos kiflik
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 500 g liszt + a nyújtáshoz
- 1 tasak instant élesztő
- 100 g hideg vaj vagy margarin
- 1 db tojás
- 1 csapott tk. só
- 200 ml langyos tej
A töltelékhez és az összeállításhoz:
- 150 g reszelt trappista sajt + a díszítéshez
- 150 g sonka
- 1 db tojás
1. A lisztben keverjük el az élesztőt. Morzsoljuk el a hideg, kis kockákra vágott vajjal vagy margarinnal. Adjuk hozzá a tojást és a sót, kezdjük el gyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a tejet is, de csak annyit, hogy ne legyen túl lágy. Gyúrjuk össze, dagasszuk sima felületű tésztává, majd letakarva, meleg helyen,
1-1,5 óra alatt kelesszük a duplájára.
2. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk el két egyforma adagra, majd mindkettőt nyújtsuk ki kör alakúra, és vágjuk fel 8 db körcikkre.
3. Tegyünk mind a 16 tésztaháromszög szélesebbik végére a reszelt sajtból és az apróra kockázott sonkából. Tekerjük fel a szélesebbik oldaluknál fogva a tésztadarabokat, a két végüket kissé befelé hajtva formázzunk belőlük kifliket, és tegyük ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük a kifliket a 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig.
Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés
Fanny-tanács: Tejfölös mártogatóssal is kínálhatja a kifliket.

Részeges csirkecombok répával és almával sütve
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db csontos csirke felsőcomb
- 4 db csontos csirke alsócomb
- só
- bors
- 400 g sárgarépa
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. méz
- 4 ek. paradicsompüré
- 250 ml száraz fehérbor
- 4 db közepes méretű, savanykás alma
1. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk meg, majd fektessük egy jénaiba a bőrös oldalukkal felfelé. A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk fel hasábokra, a megtisztított vöröshagymát pedig cikkekre, míg a fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben. Szórjuk ezeket a tepsibe a hús köré, és finoman sózzuk meg.
2. A mézet keverjük ki a paradicsompürével. Kenjük át vele a húsokat, a maradékot tegyük félre. Öntsük a bort a tepsibe, fedjük le azt alufóliával, és süssük a húsokat 180 fokon kb. 30 percig.
3. Az almákat mossuk és hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd a magházuk eltávolítása után szórjuk a tepsibe. Alufólia nélkül süssük pirosra a húst úgy, hogy közben többször átkenjük a maradék mézes-paradicsomos keverékkel. Burgonyapürét kínálhatunk mellé.
Elkészítési idő: 60 perc
Nagyon különleges farsangi finomságokat mutatunk!
Valami különlegessel készülne a baráti vagy családi összejövetelre? Válogasson receptjeink között, amelyek akár a vasárnapi ebéd előételeként is megállják a helyüket.
Tojástekercs erdei gombával
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g gomba (csiperke, vargánya, egy kevés siitake vegyesen)
- ½ fej vöröshagyma
- olaj
- só
- bors
- gyömbérpor
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 6 db tojás
1. Tisztítsuk meg, vágjuk durvára a gombákat. A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel, és dinszteljük meg egy kevés serpenyőben felhevített olajon. Adjuk hozzá a gombákat, ízesítsük sóval, borssal, egy kevéske gyömbérrel, és pároljuk puhára. Pár levél kivételével keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.
2. A tojásokat habarjuk el 2 ek. vízzel és 1 csipet sóval, majd engedjük át egy apró lyukú szűrőn. Béleljünk ki egy vastag falú serpenyőt szilikonos sütőpapírral, forrósítsuk fel, és kenjünk el rajta egy kevés olajat. Merjük rá a tojást adagonként merőkanállal, lassan csurgatva, és spatulával vagy evőkanállal húzzuk az edény széle felé a lágy részeket. Csak az egyik oldalát süssük meg a tojáslepényeknek, majd csúsztassuk át őket egy-egy tányérra.
3. Terítsük el a gombás tölteléket a még meleg lepények sületlen oldalán, és szorosan tekerjük fel őket. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni a tekercseket, majd vágjuk fel őket vastag szeletekre. Díszítsük a félretett petrezselyemlevelekkel.
Elkészítési idő: 40 perc
Halsalátával töltött palacsinta
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 db tojás
- 450 ml tej
- 40 g olvasztott vaj
- só
- 120 g liszt
- olaj
A halsalátához:
- ½ fej jégsaláta
- 100 g füstölt makréla
- 100 ml majonéz
- ½ db citrom kifacsart leve
- só
- fehér bors
1. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat tegyük tálba a tejjel, az olvasztott vajjal, 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük az egészet csomómentesre. A fehérjéket verjük habbá 1 csipet sóval, és óvatosan forgassuk a masszába.
2. Kenjünk ki olajjal egy serpenyőt, hevítsük fel, és közepes lángon süssünk palacsintákat a tésztából.
3. A jégsalátát vágjuk fel vékony csíkokra, a makrélát villával nyomkodjuk szét. Keverjük ki a majonézt a citromlével, sóval, borssal, és forgassuk az öntetet a salátához.
4. A tölteléket kenjük a kihűlt palacsintákba, tekerjük fel azokat, és tálaljuk kb. 5 cm-es darabokra vágva.
Elkészítési idő: 35 perc
Fanny-tanács:
Hal helyett akár feldarabolt sonkával vagy sült hússal is elkészítheti.

Csirkesaláta déligyümölcsökkel
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g csirkemell
- só
- bors
- olaj
- 50 g salátakeverék
- ½ fej jégsaláta
- 50 g magozott datolya
- 50 g narancsfilé
- 100 g meghámozott banán
Az öntethez:
- 2 ek. szűz olívaolaj
- 1/2 db citrom kifacsart leve
- só
- bors
1. Szeleteljük fel vékonyan a csirkemelleket, és sózzuk, borsozzuk meg mindkét oldalukat. Serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, süssük meg a húsokat, majd szedjük ki tányérra, és hagyjuk kihűlni, mielőtt felkockáznánk őket.
2. A salátakeveréket mossuk meg bő vízben, és szárítsuk meg konyharuha vagy salátacentrifuga segítségével. A jégsalátát szedjük szét leveleire, mossuk, majd szárítsuk meg, és vágjuk darabokra a gyümölcsökkel együtt.
3. Az öntethez keverjük ki az olívaolajat a citromlével, egy kevés sóval és borssal. Tegyük tálba a saláta összes hozzávalóját, és óvatosan forgassuk össze. Kínáljuk a salátát kis tálkákban vagy poharakban.
Elkészítési idő: 30 perc
Fanny-tanács: ízlés szerint ananászt, gránátalmát, mandarint vagy grépfrútot is tehet bele.

Csirkemájpástétom aszaltbarack-csatnival
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 g bacon
- ½ fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g szárnyasmáj
- só
- bors
- 1 kk. szárított kakukkfű
- 1 kk. szárított majoránna
- 1 kk. őrölt babérlevél
- 40 + 100 g vaj
- 3 cl konyak
A csatnihoz:
- 30 g póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. szőlőmagolaj
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt csili
- 1 kk. frissen lereszelt gyömbér
- só
- 100 g aszalt sárgabarack
- 1 ek. borecet
- 1 ek. méz
- 3 ág koriander
1. Daraboljuk fel a bacont, és kezdjük el pirítani egy serpenyőben. Dobjuk rá a meghámozott, vékonyra szeletelt vöröshagymát, pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a meghámozott, felszeletelt fokhagymát is. Pirítsuk együtt pár másodpercig, aztán tegyük rá a feldarabolt májat. Sózzuk, borsozzuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket. Pirítsuk 4-5 percig, majd keverjük hozzá a 40 g vajat és a konyakot. Pároljuk további 2 percig.
2. Kanalazzuk késes aprítóba vagy turmixgépbe a májat, és pürésítsük. Simítsuk egy porcelán tálalóedénybe a pástétomot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Hevítsük a 100 g vajat közepes hőmérsékleten egy edényben, és rögtön szűrjük le, amikor elkezd barnulni. Öntsük a hideg pástétom tetejére, és tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára.
4. A csatnihoz vágjuk apróra a kétféle hagymát, majd pirítsuk meg a felhevített szőlőmagolajon. Adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított sárgabarackot. Sózzuk meg, és öntsünk rá 100 ml vizet. Adjuk hozzá a borecetet meg a mézet, és forraljuk mártás sűrűségűre a csatnit. Hűtsük ki, és csak tálalás előtt keverjük bele a frissen aprított koriandert. Ezt kínáljuk a pástétommal megkent, pirított bagetthez.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Top hírek


Mérleg Hold érkezik, alaposan próbára teszi ezeket a csillagjegyeket

Szítsd fel a tüzet: a jó szexting 5 szabálya
Izgalmat vinnél a párkapcsolatodba?
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre