Farsangi ételek: mennyei receptek farsangi lakomához

Sok finom falat kerül ilyenkor az asztalokra – mutatjuk is a legjobb magyar farsangi ételeket!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.01.27.
farsang recept receptötlet

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vigadozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás ideje. Sok finom falat kerül ilyenkor az asztalokra – íme néhány farsangi receptötlet!

 

Korhelyleves 

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 2 ek. olaj 
  • 200 g szárazkolbász 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 púpozott ek. édes-nemes paprika 
  • 300 g füstölt hús (pl. tarja, comb) 
  • 4 db babérlevél 
  • bors
  • 300 g vágott savanyú káposzta 
  • só 
  • 150 g tejföl
  • 1 ek. liszt
  • petrezselyemzöld 

1. Lábasban hevítsük fel az olajat. Dobjuk rá a lehéjazott, felkarikázott kolbászt, pirítsuk addig, amíg ki nem adja a zsírját, majd szedőkanállal vegyük ki, tegyük félre. Szórjuk a lábasba a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a megtisztított, finomra szelt fokhagymát.

2. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk a hagymákra a fűszerpaprikát. Alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre. Helyezzük a lábasba a nagyobb darabokra vágott füstölt húst, öntsük fel 1,2 l vízzel, adjuk hozzá a babérleveleket, borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd közepes lángon, gyöngyöztetve főzzük kb. 45 percig.

3. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, tegyük vissza a lábasba az elősütött kolbászkarikákat, és főzzük további 30 percig a levest. Ízlés szerint sózzuk meg.

4. Egy merőkanálnyi lével keverjük simára a tejfölt és a lisztet. Csorgassuk az egészet a lábasba, és habarjuk be vele a levest. Végül távolítsuk el a babérleveleket, a füstölt húst pedig vágjuk tetszőleges darabokra. Tálaljuk a kész levest frissen felaprított petrezselyemmel díszítve.

Elkészítési idő: 90 perc 

Fanny-tanács: A savanyú káposztát, ha túl savanyúnak és sósnak ítéli meg, felhasználás előtt át is öblítheti folyó víz alatt. 

 

Sonkás-sajtos kiflik

Hozzávalók (16 darabhoz):

  • 500 g liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tasak instant élesztő 
  • 100 g hideg vaj vagy margarin 
  • 1 db tojás 
  • 1 csapott tk. só 
  • 200 ml langyos tej 

A töltelékhez és az összeállításhoz: 

  • 150 g reszelt trappista sajt + a díszítéshez
  • 150 g sonka 
  • 1 db tojás

1. A lisztben keverjük el az élesztőt. Morzsoljuk el a hideg, kis kockákra vágott vajjal vagy margarinnal. Adjuk hozzá a tojást és a sót, kezdjük el gyúrni, közben apránként csorgassuk hozzá a tejet is, de csak annyit, hogy ne legyen túl lágy. Gyúrjuk össze, dagasszuk sima felületű tésztává, majd letakarva, meleg helyen, 
1-1,5 óra alatt kelesszük a duplájára.

2. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk el két egyforma adagra, majd mindkettőt nyújtsuk ki kör alakúra, és vágjuk fel 8 db körcikkre.

3. Tegyünk mind a 16 tésztaháromszög szélesebbik végére a reszelt sajtból és az apróra kockázott sonkából. Tekerjük fel a szélesebbik oldaluknál fogva a tésztadarabokat, a két végüket kissé befelé hajtva formázzunk belőlük kifliket, és tegyük ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe.

4. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg a maradék sajttal. Süssük a kifliket a 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig.

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés 

Fanny-tanács: Tejfölös mártogatóssal is kínálhatja a kifliket. 

 

Részeges csirkecombok répával és almával sütve

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db csontos csirke felsőcomb 
  • 4 db csontos csirke alsócomb 
  • bors 
  • 400 g sárgarépa 
  • 2 kisebb fej vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. méz 
  • 4 ek. paradicsompüré 
  • 250 ml száraz fehérbor 
  • 4 db közepes méretű, savanykás alma 

1. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk meg, majd fektessük egy jénaiba a bőrös oldalukkal felfelé. A sárgarépát tisztítsuk meg, vágjuk fel hasábokra, a megtisztított vöröshagymát pedig cikkekre, míg a fokhagymagerezdeket hagyjuk egészben. Szórjuk ezeket a tepsibe a hús köré, és finoman sózzuk meg.

2. A mézet keverjük ki a paradicsompürével. Kenjük át vele a húsokat, a maradékot tegyük félre. Öntsük a bort a tepsibe, fedjük le azt alufóliával, és süssük a húsokat 180 fokon kb. 30 percig.

3. Az almákat mossuk és hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd a magházuk eltávolítása után szórjuk a tepsibe. Alufólia nélkül süssük pirosra a húst úgy, hogy közben többször átkenjük a maradék mézes-paradicsomos keverékkel. Burgonyapürét kínálhatunk mellé.

Elkészítési idő: 60 perc

Nagyon különleges farsangi finomságokat mutatunk!

Valami különlegessel készülne a baráti vagy családi összejövetelre? Válogasson receptjeink között, amelyek akár a vasárnapi ebéd előételeként is megállják a helyüket.

Tojástekercs erdei gombával 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g gomba (csiperke, vargánya, egy kevés siitake vegyesen)
  • ½ fej vöröshagyma
  • olaj 
  • só 
  • bors
  • gyömbérpor 
  • 1 csokor petrezselyemzöld 
  • 6 db tojás 

1. Tisztítsuk meg, vágjuk durvára a gombákat. A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel, és dinszteljük meg egy kevés serpenyőben felhevített olajon. Adjuk hozzá a gombákat, ízesítsük sóval, borssal, egy kevéske gyömbérrel, és pároljuk puhára. Pár levél kivételével keverjük hozzá a felaprított petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.

2. A tojásokat habarjuk el 2 ek. vízzel és 1 csipet sóval, majd engedjük át egy apró lyukú szűrőn. Béleljünk ki egy vastag falú serpenyőt szilikonos sütőpapírral, forrósítsuk fel, és kenjünk el rajta egy kevés olajat. Merjük rá a tojást adagonként merőkanállal, lassan csurgatva, és spatulával vagy evőkanállal húzzuk az edény széle felé a lágy részeket. Csak az egyik oldalát süssük meg a tojáslepényeknek, majd csúsztassuk át őket egy-egy tányérra. 

3. Terítsük el a gombás tölteléket a még meleg lepények sületlen oldalán, és szorosan tekerjük fel őket. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni a tekercseket, majd vágjuk fel őket vastag szeletekre. Díszítsük a félretett petrezselyemlevelekkel.

Elkészítési idő: 40 perc

Halsalátával töltött palacsinta 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db tojás
  • 450 ml tej
  • 40 g olvasztott vaj
  • 120 g liszt 
  • olaj

A halsalátához:

  • ½ fej jégsaláta
  • 100 g füstölt makréla
  • 100 ml majonéz
  • ½ db citrom kifacsart leve
  • fehér bors

1. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájákat tegyük tálba a tejjel, az olvasztott vajjal, 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük az egészet csomómentesre. A fehérjéket verjük habbá 1 csipet sóval, és óvatosan forgassuk a masszába. 

2. Kenjünk ki olajjal egy serpenyőt, hevítsük fel, és közepes lángon süssünk palacsintákat a tésztából. 

3. A jégsalátát vágjuk fel vékony csíkokra, a makrélát villával nyomkodjuk szét. Keverjük ki a majonézt a citromlével, sóval, borssal, és forgassuk az öntetet a salátához.

4. A tölteléket kenjük a kihűlt palacsintákba, tekerjük fel azokat, és tálaljuk kb. 5 cm-es darabokra vágva. 

Elkészítési idő: 35 perc

Fanny-tanács: 

Hal helyett akár feldarabolt sonkával vagy sült hússal is elkészítheti. 

 

Csirkesaláta déligyümölcsökkel 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 200 g csirkemell
  • bors
  • olaj 
  • 50 g salátakeverék
  • ½ fej jégsaláta
  • 50 g magozott datolya
  • 50 g narancsfilé
  • 100 g meghámozott banán

Az öntethez:

  • 2 ek. szűz olívaolaj 
  • 1/2 db citrom kifacsart leve 
  • bors

1. Szeleteljük fel vékonyan a csirkemelleket, és sózzuk, borsozzuk meg mindkét oldalukat. Serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, süssük meg a húsokat, majd szedjük ki tányérra, és hagyjuk kihűlni, mielőtt felkockáznánk őket.

2. A salátakeveréket mossuk meg bő vízben, és szárítsuk meg konyharuha vagy salátacentrifuga segítségével. A jégsalátát szedjük szét leveleire, mossuk, majd szárítsuk meg, és vágjuk darabokra a gyümölcsökkel együtt. 

3. Az öntethez keverjük ki az olívaolajat a citromlével, egy kevés sóval és borssal. Tegyük tálba a saláta összes hozzávalóját, és óvatosan forgassuk össze. Kínáljuk a salátát kis tálkákban vagy poharakban.

Elkészítési idő: 30 perc

Fanny-tanács: ízlés szerint ananászt, gránátalmát, mandarint vagy grépfrútot is tehet bele.

 

Csirkemájpástétom aszaltbarack-csatnival

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 50 g bacon 
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 400 g szárnyasmáj 
  • bors
  • 1 kk. szárított kakukkfű
  • 1 kk. szárított majoránna
  • 1 kk. őrölt babérlevél
  • 40 + 100 g vaj 
  • 3 cl konyak 

A csatnihoz:

  • 30 g póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. szőlőmagolaj 
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt csili
  • 1 kk. frissen lereszelt gyömbér
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 1 ek. borecet 
  • 1 ek. méz
  • 3 ág koriander

1. Daraboljuk fel a bacont, és kezdjük el pirítani egy serpenyőben. Dobjuk rá a meghámozott, vékonyra szeletelt vöröshagymát, pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a meghámozott, felszeletelt fokhagymát is. Pirítsuk együtt pár másodpercig, aztán tegyük rá a feldarabolt májat. Sózzuk, borsozzuk meg, és adjuk hozzá a fűszereket. Pirítsuk 4-5 percig, majd keverjük hozzá a 40 g vajat és a konyakot. Pároljuk további 2 percig.

2. Kanalazzuk késes aprítóba vagy turmixgépbe a májat, és pürésítsük. Simítsuk egy porcelán tálalóedénybe a pástétomot, és hagyjuk teljesen kihűlni. 

3. Hevítsük a 100 g vajat közepes hőmérsékleten egy edényben, és rögtön szűrjük le, amikor elkezd barnulni. Öntsük a hideg pástétom tetejére, és tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára. 

4. A csatnihoz vágjuk apróra a kétféle hagymát, majd pirítsuk meg a felhevített szőlőmagolajon. Adjuk hozzá a fűszereket és a felaprított sárgabarackot. Sózzuk meg, és öntsünk rá 100 ml vizet. Adjuk hozzá a borecetet meg a mézet, és forraljuk mártás sűrűségűre a csatnit. Hűtsük ki, és csak tálalás előtt keverjük bele a frissen aprított koriandert. Ezt kínáljuk a pástétommal megkent, pirított bagetthez.

Elkészítési idő: 40 perc + hűtés









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás