Kiderült, melyik a legkárosabb adalékanyag: szinte lehetetlen elkerülni, pedig bélrákot okoz

Sorra derül ki a különböző élelmiszeriparban használt anyagokról, hogy hosszú távon károsak az emberi szervezetre. Ezúttal egy szinte mindenben benne lévő adalékanyagról derült ki, bélrákot okozhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.05.
Módosítva: 2024.09.05.
emulgeálószer adalékanyag bélrák

Egy neves táplálkozási szakértő szerint jelentősen növeli a bélrák kialakulásának kockázatát az egyik legnépszerűbb adalékanyag, ami szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Melyik ez az adalékanyag és mi vele a gond? Mutatjuk!

hasfájás,  hasi fájdalom, has,  gyomor, emésztés, evés, böjt, fájdalom, szerv, adalékanyag
Ezúttal erről az adalékanyagról derült ki, bélrákot okozhat! – Fotó: MBLifestyle / Shutterstock

Legutóbb a felvágottról derült ki, hogy cukorbetegséget okoz

A Cambridge-i Egyetem kutatása szerint napi két szelet sonka elfogyasztása 15%-kal növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Elég napi 50 g feldolgozott hús (felvágott, kolbász, szalonna, sonka, szalámi) elfogyasztása! Ezúttal pedig az derült ki, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztása más gondot is okozhat: a bennük lévő adalékanyagok bélrákot is okozhatnak! A problémát jelentő összetevő nem más, mint az emulgeálószerek!

Mik azok az emulgeálószerek?

Az emulgeálószerek olyan anyagok, amik segítségével két nem keveredő folyadék, például víz és olaj elegyedni tudnak egymással és stabil, homogén keveréket alkotnak. Az emulgeálószerek megakadályozzák, hogy a folyadékok szétváljanak, magyarul a termékek állagáért felelnek. Főként az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található meg ez az anyag, de a krémektől a tusfürdőkig szinte mindenben van ilyen szer. Emulgeálószer például a 

  • guargumi, 
  • peszticidek, 
  • diacetil-borkősav-észterek (pékárukban), 
  • xantángumi 
  • vagy a lecitin.

 Az E-számok közül a 400-495 közöttiek az emulgeálószerek. 

Mi a gond ezekkel az adalékanyagokkal?

Egyrészt, hogy a gyártóknak nem kell feltüntetniük az egyes élelmiszerekben lévő emulgeálószerek mennyiségét. Vagyis nem tudni, valójában mennyit fogyasztunk belőlük. Másrészt, hogy sok a mesterségesen előállított, szintetikus emulgeálószer, amiből sokat megeszünk. Harmadrészt pedig, hogy lebontják a bél nyálkahártyájának védőrétegét, így káros baktériumok juthatnak a szervezetünkbe. A felborult mikrobiom-háztartás aztán gyulladást okoz a bélben (IBS, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás), sőt, a legújabb kutatások szerint az emulgeálószerek a bélrák kialakulási esélyét is jelentősen megnövelik (egyelőre állatkísérletekkel bizonyították hitelesen), kiváltképp a fiataloknál – hívja fel a figyelmet dr. Federica Amati, a londoni King’s College kutatója.

Mi lehet a megoldás?

Mivel nagyon nehezen kikerülhető adalékanyagról van szó, a szakértők azt javasolják, a legjobb, ha olyan bolti élelmiszereket fogyasztunk, amik összetevői megtalálhatók a konyhaszekrényünkben is. Emellett változatosan étkezzünk, kerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket, sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és kerüljük az alkoholfogyasztást is.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás