Karcos a főzőlap? Mutatunk 3 csodaszert, amivel könnyen eltüntetheted a nyomokat!

Akarva-akaratlanul is megkarcolhatjuk a felületet, ami bizony egy idő után komoly esztétikai problémákat okozhat.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.11.09.
főzőlap tipp konyha

Manapság az új konyhákban, felújított lakásokban nem igazán találkozni gáztűzhellyel, hiszen inkább sokan kerámialapos főzőlapot választanak a kedvező ár-érték arány és a praktikusság miatt is, hiszen gyorsan lehet rajtuk főzni, gyakorlatilag bármilyen edénnyel. Egy hátránya azonban van: könnyen karcolódik, ami bizony egy idő után zavaró lehet a fekete felületen. Nagy baj azonban nincsen, hiszen a kár eltüntethető. Ebben segítünk most neked 3 csodaszer ajánlásával.

főzőlap, konyha, tűzhely, főzés
Így tedd a főzőlapjaidat karcmentessé!  Fotó: Pexels

Persze a megelőzés mindig fontosabb, mint az utólagos kármentés, de például az ammóniával könnyen eltüntethetünk karcolásokat. A lényeg, hogy keverj össze 20 ml ammóniát fél liter vízzel, és egy puha rongyot áztass be a keverékbe! Körkörös mozdulatokkal töröld át a felületet! Addig ismételd a mozdulatokat, míg a karcolások el nem tűnnek. Fontos azonban kiemelni, hogy az ammónia veszélyes szer, használata közben nem árt az óvatosság! Erős szaga irritálhatja a légutakat, ezért mindig szellőztess használata közben. Használj védőkesztyűt, hogy megvédd a bőrödet!

A következő csodaszer nem más, mint a fogkrém, ami az ammóniával ellentétben biztos megtalálható minden otthonban. Rendkívül jótékonyan tünteti el a karcolásokat a főzőlapról. A módszer nagyon egyszerű: tisztítsd meg alaposan a felületet, majd nyomj egy kevés fogkrémet egy puha szivacsra vagy törlőruhára, és körkörös mozdulatokkal töröld át a főzőlapot! Végül nedves ruhával távolítsd el a fogkrémet!

És végül, de nem utolsósorban a már több esetben is jól bevált szódabikarbóna. Készíts belőle pasztát víz hozzáadásával úgy, hogy sűrű, pundigszerű állaga legyen! Kend ezt a karcolásokra, és finoman dörzsöld be a karcolásokba egy tiszta ruhával, ezután töröld le a főzőlapot! 

Fontos azonban, hogy figyeljünk rá, hogy ne éljünk állandóan ezekkel a módszerekkel, figyeljünk oda inkább főzőlapunk épségére, hogy ne karcoljuk azt állandóan össze. Ehhez pedig a Mindmegette pár tippet is megadott:

  • Ne húzd az edényeket, serpenyőket a tűzhelyen, mindig emeled meg és úgy tedd egyik helyről a másikra! 
  • A fém kanalak, spatulák és habverők csúnya nyomokat hagyhatnak maguk után és akaratlanul is megsértheted vele a főzőlapot. Ezért is érdemes szilikonból vagy fából készült eszközöket használni. 
  • Ne használj durva súrolószereket és szivacsokat, dörzsiket! Ezek apró karcolásokat ejtenek a főzőlap felületén, és egy idő után nagyon látványos lesz a sok sérülés.
  • Ne kapard a ráégett szennyeződéseket éles késekkel, villákkal! Használj mindig speciális főzőlaptisztító spatulát.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás