Fedezd fel a sokrétű felhasználási módjait.
A babérlevél egy aromás levél, amelyet gyakran használnak fűszernövényként a főzéshez. Használható egészben, akár szárítva, akár frissen, ilyenkor fogyasztás előtt kivesszük az edényből, vagy ritkábban őrölt formában. A babérlevél ízét egy ételnek nem sikerült általánosan elfogadni, de sokan egyetértenek abban, hogy ez egy finom kiegészítés. A babérlevél különféle növényekből származik, és jellegzetes ízük és illatuk miatt használják.
Íme minden, amit tudnod érdemes a babérlevél használatáról a főzés során – amit a Life gyűjtött össze.
Kétféle babérlevél létezik, a török és a kaliforniai. A török babérlevél, más néven igazi babér vagy édes babér a babérfáról származik, amely a Földközi-tenger térségében őshonos. A babérlevelek ovális alakúak, és enyhe ízük emlékeztet az oregánóra, kakukkfűre és szegfűszegre. A kaliforniai babérlevél egy teljesen másik fafajról, a kaliforniai babérfáról (Umbellularia californica) származik. Ezek a levelek hosszú, karcsú alakúak, és intenzívebb, mentolos ízűek.
Légy óvatos az olyan fákkal, amelyek hasonló levelekkel és nevekkel rendelkeznek, de nincsenek kapcsolatban a babérfával. Egyesek mérgezőek, például a cseresznyebabér és a hegyi babér.
Igen, a babérfa (Laurus nobilis) levelei ehetőek. Ugyanakkor nem feltétlenül kellemes rágcsálni őket, mivel a levelek elég élesek és hegyesek, különösen, ha azok nem frissek, hanem már szárazak. Használj babérleveleket az ételek ízesítésére, majd tálalás előtt távolítsd el őket.
Ha el akarod kerülni a teljes levelek kiszedését az elkészült fogásból, használj szárított és őrölt babérlevelet, vagy helyezd a babérleveleket egy nagyobb teatojásba, amivel könnyen eltávolíthatod őket.
A legtöbb friss babérlevél, amelyet vásárolhatsz, kaliforniai babérlevél, míg a legtöbb szárított babérlevél a török változat. Az Escoffier Culinary Arts Iskola szerint: „A babérlevelekben található ízanyagok többsége nem illékony, ami azt jelenti, hogy nem párolognak el, amikor a levelek megszáradnak – a szárított levelek éppen annyi ízt biztosítanak, mint a friss változatok.”
Bár a leveleket szárítják, hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek, ez nem jelenti azt, hogy évtizedekig a kamrában maradhatnak. Törj félbe egy szárított babérlevelet, szagold meg, és ha nem szabadul fel belőle a babérlevél jellegzetes illata, ideje kidobni és újat vásárolni.
A babérlevelek finom gyógynövényes és virágos aromát adnak az ételeknek, hasonlóan a kakukkfű és az oregánó kombinációjához. Az íz kezdetben meglehetősen erős lehet, mentolos jegyekkel, különösen, ha friss leveleket használsz, de a főzés során enyhül, mélyebb ízvilágot adva az ételnek.
A babérleveleknek időre van szükségük ahhoz, hogy kiadják az ízüket, ezért legjobban a lassan főzött ételekhez, például levesekhez, pörköltekhez, párolt húsokhoz, rizshez és sült csirkéhez illenek. A levelek gyakran megtalálhatók egy bouquet garniban is, ami egy fűszernövényekből (gyakran petrezselyemből és kakukkfűből) álló köteget jelent, amelyet összekötnek, majd hozzáadnak egy rotyogó alapléhez vagy mártáshoz. Ha friss leveleket használsz egy olyan recepthez, amely szárított babérlevelet igényel, használd a mennyiség felét.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre