Maró lúg ölt meg 10 embert az ország legnagyobb ipari katasztrófájában - 14 éve történt ez a szörnyű baleset

Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája során átszakadt egy lúgos vizes tározó Ajka mellett. Ez történt október negyedikén 2010-ben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.04. 06:30
ez lesz ma vörösiszap vörösiszap-katasztrófa

14 éve történt az ajkai vörösiszap katasztrófa

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa tíz emberéletet követelő, hatalmas anyagi és környezeti károkat okozó ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, a magyar ipar történetének egyik legsúlyosabb balesete. 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt. A 2010. november 5-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat a MAL Zrt.-t nevezte meg az október 4-én bekövetkezett katasztrófa károkozójának. A helyreállítás 38 milliárd forintjába került az adófizetőknek - olvasható a Wikipédián.

vörösiszap katasztrófa
Tíz ember halt meg a vörösiszap katasztrófában és a sérültek száma több mint 150 fő volt / Fotó: Székelyhidi Balázs / Mediaworks archívum

Október 4-e az állatok világnapja is

Assisi Szent Ferencnek, az állatok patrónusának emlékére ünneplik világszerte az állatok napját október 4-én. Assisi Szent Ferenc, a kereskedők, szegények, környezetvédők és az állatok védőszentje Olaszország védőszentje is egyben. Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit. 1228-ban avatták szentté.

Ezen a napon lépett életbe a Gergely naptár

1582. október 4-ét közvetlenül 1582. október 15-e követte. Ekkor váltott át a legtöbb katolikus ország Gergely naptárra. A naptárreform a Juliánus naptár bevezetése óta a napév és a naptári év eltolódásából adódó tíz napos időeltolódást szüntette meg. Megtartották azt a szabály, hogy minden olyan év, amelynek utolsó két számjegye néggyel osztható, szökőév legyen.

67 éve lőtték fel az űrbe a Szputnyik 1-et

1957. október negyedikén állt Föld körüli pályára a műhold. Az 58 kg-os gömb nagyjából 3 hónapig üzemelt, majd a légkörbe érve elégett. 1 W-os rádióadójával bip-bip-bip jeleket adott, melyet rádióamatőrök is fogtak. A Szputnyik szó jelentése útitárs.

Ezen a napon tették le a Bazilika alapkövét is

Méghozzá 1851. október negyedikén. A bazilika megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön.

A Magyar Nemzeti Galéria megnyitotta kapuit

1957. október 5-én nyílt meg a galéria. Gyűjteményének alapját a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtára, modern szobor- és éremgyűjteménye, továbbá grafikai gyűjteménye képezte. Az intézmény főigazgatója Pogány Ö. Gábor, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese lett.

Szombaton lesz 13 éve, hogy elment Steve Jobs

Steve Jobs -akinek a számítógépes egér és betűtípusok, és az érintőképernyős telefonok elterjedését köszönhetjük- 2011. október 5-én hunyt el. Néhány érdekesség a munkásságáról: az ő irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet. 1986-ban felvásárolta az animációs filmeket készítő Pixar Animation Studios-t, ettől fogva ő volt a cég elnök-vezérigazgatója. A Pixar munkája többek közt a Toy Story – Játékháború és a Némó nyomában. 2006-ban a Pixar feletti tulajdoni jogáért cserébe részvényeket kapott a Walt Disney Company-ben, amivel ő lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese.

Szüret lesz szombaton Budán

Október 5-én a hűvösvölgyi Nagyrét szüreti mulatságtól lesz hangos. 14 és 19 óra között az ingyenes programokon finom magyar borokat, jó ételeket kóstolhatunk. A gyermekeket többek között ugrálóvár, arcfestés, hagyományőrző szőlőpréselés mellett szüreti játékok és koncertek várják. További információ az eseményről itt olvasható.

Hétvégén lesz a 100. Food Truck Show

Az árvíz miatt erre a hétvégére tették át az autómentes hétvége összes programját, köztük a 100. Food Truck Show-t. Október 5-én és 6-án az elmúlt 10 év minden közönségkedvenc autója, a szakmai elismerések tulajdonosai és valamennyi díjazott food truck kitelepül régi és új ízeivel a Kálvin tér és a Szabadság híd pesti hídfője közötti területre. Az ingyenes, gyerek- és kutyabarát fesztiválról itt lehet többet megtudni, az autómentes hétvége többi programjáról pedig itt:

Ikarus találkozó is lesz Ferihegyen

Az év legnagyobb dobása az Aeroparkban lesz megtartva október 5-6-án. A mostani hétvégén a magyar járműgyártás legikonikusabb autóbuszai költöznek be két napra a ferihegyi repülőmúzeumba. Ezen a hétvégén mintegy 100 jármű mutatkozik be a találkozón. Élményutazás, nosztalgiarepülés, Ikarus-felvonulás, járműbemutató, motorindítás, szimulátor és egy seregnyi izgalmas program várja a családokat.

A K-pop szerelmeseinek a Budapest Parkban a helyük

Október 5-én és 6-án Dél-Korea a Budapest Parkba költözik. A 2024 MOKKOJI KOREA fesztivál változatos programjai bepillantást engednek a távoli ország kulturális értékeibe. Színpadi produkciók széles választéka és a kultúra minden szegmensét bemutató élmény zónák sokasága várja az érdeklődőket. Mindez pedig ingyenes látogatható. A kulturális programok október 5. 10:00-18:00 és október 6. 10:00-16:00 között lesznek, a koncert pedig október 6-án 18:00-órától.

Most lesz a Szaunázók Hétvégéje is

A Magyar Fürdőszövetség immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Szaunázók Hétvégéjét. A hétvége során a csatlakozó fürdők szabadon szervezhetnek a szaunázáshoz kapcsolódó programokat, illetve különleges, szaunamester által vezetett felöntéseket. A rendezvényhez kapcsolódó fürdők listája és programjai itt találhatók.

Rövidített útvonalon jár a HÉV most hétvégén

Karbantartás miatt 2024. október 5-én és 6-án (szombaton és vasárnap) a H8-as HÉV csak az Örs vezér tere és Kerepes között jár (a változás ideje alatt a H9-es HÉV indulási időpontjai kismértékben módosulnak). A kimaradó szakaszon a H8-as, a H8E és a H8SZ pótlóbusz közlekedik - közölte a közlekedési társaság.

Vasárnap lesz az aradi vértanúk emléknapja

Október 6-án arra emlékezünk, hogy Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét 1849-ben, az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után. A nemzeti vértanúk: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen - Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Aznap végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét is.

9 éve hunyt el Göncz Árpád

Göncz Árpádot az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, 1963-ban szabadult. A második világháborút követően kisgazda, majd a rendszerváltás idején a Szabad Demokraták Szövetsége politikusa volt. 1990-ben tagja lett a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlésnek, amelynek első elnökévé is választották. Pozíciójából adódóan betöltötte az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget, majd augusztusban a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Tisztségét 2000-ig viselte. Az író, műfordító, politikus, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnöke 2015. október 6-án hunyt el.

Ilyen idő várható a hétvégén

A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken nagyrészt erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Többfelé esőre, záporesőre lehet számítani. Az északi szél több helyen megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 12 fok között, míg a legmagasabb 12 és 18 fok között várható. Szombaton erősen felhős időre számíthatunk, de már csak elszórtan fordulhat elő csapadék. A hőmérséklet körülbelül 15 fok lesz, és élénk északnyugati szél fog fújni. Vasárnap pedig a gomolyfelhők mellett időnként napsütésre is számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék nem várható. A szél mérsékelt marad. A hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás