A nyertes a vesztes: aljas az új trükkje a telefonos csalónak

Csak a szemfülességének köszönheti egy gyömrői asszony, hogy nem esett egy adathalász csapdájába. Erzsébettől aljas trükkel próbálta kiszedni a személyes adatait egy telefonos csaló banda. Légy nagyon óvatos!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.10.11.
telefonos csalók nyereményjáték átverés hívás

Sokszor próbálkoznak vele csalók, hogy álruhát öltenek és kitalált személyek lesznek. Az átverést rendszerint egy történet köré építik – így próbálkozik minden adathalász a bizalmába férkőzni az áldozatának. A céljuk ilyenkor ugyanaz: megkaparintani a pénzed. Most egy újabb pofátlan módszert dolgoztak ki: a telefonos csalók egy nyereményjátékot hirdettek, a „nyertesek” pedig valójában vesztesek – csak a banki adataid kellhet nekik.

telefonos csaló
A telefonos csaló hoppon maradt / Képünk illusztráció: Shutterstock

Telefonos csaló csengetett

Napok óta kering az interneten egy figyelmeztető poszt, amit egy Gyömrőn élő asszony osztott meg az egyik helyi nyilvános Facebook-csoportban. Erzsébet október 9-én, szerdán kapott egy telefonhívást. A vonal végén egy női hang szólalt meg, és egy furcsa kérdést tett fel neki. „Tört magyarsággal beszélt. Megkérdezte tőlem, hogy tudok-e angolul, erre rögtön rányomtam a telefont” – írta a bejegyzésében a Pest vármegyei nő, utalva rá: egy telefonos csaló lehetett a nő.

Csúnyán hoppon maradt az alak, hiába pályázott Erzsébet adataira. Az asszony már épp fellélegzett, hogy végre nem próbálják tovább behálózni őt, amikor nem sokkal az előző hívás után újra támadtak a csalók! Megint egy női hang szólalt meg a vonal túloldalán – de ezúttal magyarul beszélt az illető, és egy különös sztorival akarta beetetni Erzsébetet.

Ez lehetett a célja

Közölte, hogy nyertem 800 ezer forintot. Érdeklődött, hogy melyik banknál vagyok, mert szeretné a nyereményemet oda küldeni

 – idézte fel a gyömrői nő, hogyan akarták minden pénzét kicsalni. Ekkor jött ugyanis a csalás lényege: Erzsébetet át akarta csábítani az internetre, hogy onnan néhány kattintással az összes pénzügyi, és egyéb személyes adatait megkaparintsa!

„Kérte, hogy kapcsoljam be a számítógépet és ő lediktálja nekem, hogy hogy tudok a nyereményemhez jutni! Közöltem vele, hogy ez nem fog menni. Abban a pillanatban megszakította a beszélgetést!” - idézte fel a nő, aki arra kérte az internetezőket, legyenek nagyon óvatosak a hasonló hívásokkal, ez egy csalási trükk. Csak néhány kattintás, és máris ellopják az adataikat. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás