„Minek ide szakember? Itt vagyok én!" - így él az Ebihal büfé tulajdonosa, Darók "Gátvéder" János

Darók Jánost nem riasztotta vissza az árvíz, sőt, kicsit még tetszett is neki: mindent felpakolt az asztalra a budakalászi ártérben lévő házában, majd átköltözött a vízre. "Minek ide szakember?" - kérdezte egy riportertől és híres lett.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.09.29. 10:00
árvíz Budakalász Árvíz 2024 duna

Futótűzként terjedt el a neten az az interjú, melyben a budakalászi Ebihal büfé tulajdonosát arról kérdezi a riporter, vannak-e itt szakemberek, akik segítenek az itt élőknek az árvíz idején. Darók János , azaz ma már becézve "Gátvéder" azonban őszintén meglepődött a kérdésen és nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott: "Minek ide szakember, mikor itt vagyok én?" Darók Jánost a hirtelen jött hírnévről és arról kérdeztük, milyen az élet az ártérben árvíz idején.

szakember
"Minek ide szakember? Itt vagyok én"- Gátvéder János boldog a Dunán Fotó: Markovics Gábor

A mémmé vált Jani 24 éve él a budakalászi ártérben, így szinte már mindent látott. Jani az évtizedek alatt többször segített már bajba jutottakon, de látott már fuldoklót is, így a szeptemberi árhullám nem sok meglepetést hozott neki.

Az árvíz az ártérben lakók életét mindig fenekestül felforgatja, ám Jani elképesztő higgadtsággal veszi tudomásul a természet törvényét, miszerint, ha jön az ár, odébb kell állni. A büfét és kompkikötőt üzemeltető Darók János ilyenkor fogja magát és átköltözik egy hajóra, ahol bármilyen árhullámot átvészel, hisz ahogy árad a Duna, dacolva az árhullámmal csörlővel mozgatja az egész kikötőt. Jani a Metropol stábját is komppal vitte a büféhez.

Máskor úgy 50 méterrel beljebb van a kikötő, de itt most minden víz alá került

 – magyarázza helyzetét Darók János a Metropolnak, majd megmutatja, hol hajtja álomra a fejét amióta kiköltözött a hajóra. Jani teljes kényelemben él a hajón, ahol kis konyha, fürdőszoba és mellékhelyiség is van, ráadásul külön hálószoba is szolgálja a kényelmét. Ha ez nem lenne elég, itt igazán békében élhet együtt a természettel.

szakember
A gátvédert nem riasztja vissza az árvíz Fotó: Markovics Gábor

Már gyerekkoromban is a természet és a hajózás szerelmese voltam. Lehet, hogy az az oka, hogy apám szerint egy kílbótban (túracsónak - a szerk.) fogantam, de az is lehet, hogy nagyapámtól örököltem

 – meséli Jani, akinek a nagyapja egy dunai uszályon volt kapitány, aki a második világháborúban egy uszály felrobbantásakor vesztette életét. Jani 6 hónapos kora óta hosszú hónapokat töltött Horányban, ahol megismerkedett a hajózással és a természet iszonyú erejével, amit az óta is gyakran megtapasztal.

Egyszer úgy 10 évvel ezelőtt hatalmas vihar tört ki, én meg egyedül voltam az Ebihalban. Büféstül kifújt az orkán a partra, de én egyszerűen csak hagytam, úgysem tudtam volna tenni ellene semmit

 – magyarázta Jani.

szakember
Ezzel a komppal viszi át jani az embereket a Lupa-szigetre Fotó: Markovics Gábor

A budakalászi árvíz szakértője egyébként nem egyedül vezeti a kis büfét, sőt, ahogy ő fogalmaz, inkább csak egy pohárszedő.

A lányom a főnök, csak ő most épp külföldön van. A hajót amiben élek, ő maga újította fel és itt is lakik a párjával. Most épp mázli, hogy pont nincsenek itt

 – zárja Jani, aki tudja, a neheze még csak most jön, hiszen az árhullám levonulása utáni takarítás nem kis feladat. Jani rengeteg telefont kap, így nem kizárt, hogy az árhullám levonulása után tömegek keresik majd fel az Ebihal büfét, ahonnan Jani 48 és fél másodperc alatt bárkit átvisz a Lupa-szigetre. Addig pedig maradnak a „Nem kell ide szakember, itt vagyok én!” feliratú pólók és bögrék.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás