Árvíz: Ahol tegnap még sétáltak, az ma már víz alatt van – Képgaléria

Pénteken is kint jártunk a budai rakparton, hogy megnézzük hogy áll a Duna vízszintje. Ma délután Esztergomban tetőzött a folyó, estére elvileg már Nagymarosnál járhat az árhullám. Ez azt jelenti, hogy szombat délelőttre már Budapesten lesz az árvíz tetőzése, pedig már így is 8 méter felett van a Duna.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.09.20. 16:30
Duna árvíz vízszint védekezés Budapest

További 40 cm-el nőtt a Duna vízszintje, egy nap alatt. Szombatra virradóra, nem sokkal éjfél után már Vácnál járhat az árhullám tetőzése, Budapesten szombat reggel lehet a tetőzés. A budai rakparton végig sétálva egyre ijesztőbb az árvíz látványa, ahogy napról napra magasabbra kúszik a víz. Ahol tegnap még fotózták az árvizet a turisták, ott ma már mindenhol minimum derékig érő víz van. Az emberek a rakparton ülve várják, hogy a vízszint óránként változzon, a hajókra csónakokkal jutnak fel a szakemberek, a Batthyány téri metróaluljáró már teljesen le van zárva. 

Az árvíz ellepte a budai, Angelo Rotta rakpartot, ahonnan a parlament szemből látható /
Egyre magasabb a vízszint Budapesten is, de az árvíz tetőzése még hátravan  Fotó: Markovics Gábor/Metropol

Nyolc méter felett van már a Duna Budapesten

Péntek hajnalban átlépte a Duna a nyolcméteres magasságot, a vízszint pedig még tovább fog emelkedni a szombat délelőttre ígért tetőzésig. Várhatón 850 centiméter körüli lesz, ez 41 centiméterrel lenne csak kevesebb a 2013-as árvíz idején mértektől. Az árhullám egy hét múlva hagyhatja el az országot, így a gátak sokáig, komoly terhelésnek lesznek kitéve. Csütörtökön a Batthyány téri aluljáróba is betört a víz, péntektől a 2-es metró sem áll meg a téren, az aluljáró homokzsákokkal van lezárva. Szemre is jól látható a vízszint folyamatos emelkedése, hiszen az eredetileg az alsórakpartra vezető lépcsőkből folyamatosan egyre többet lep el a víz. Ahol tegnap még négy lépcsőfok szabad volt, ott ma már csak három látszik ki a vízből. 

Egyre magasabb a víz, egyes útjelző táblákat már szinte teljesen ellepett a Duna   Fotó: Metropol/MK

Közel kétmillió homokzsákot töltöttek meg eddig 

Lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül ötven centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó – mondta Láng István, országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában. Rámutatott: a védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Arra a kérdésre, hogy fel vagyunk-e készülve még nagyobb árvízre, a főigazgató hangsúlyozta: arra méretezik a védekezést, „ami száz évben egyszer fordul elő”

A 2013-as árvíz tapasztalata picit beégett a fejünkbe, most már tudjuk, hol vannak a kritikus pontok. Azt érzem és azt látom, hogy sokkal jobban fel tudtunk készülni erre az árvízre

 – fogalmazott Láng István. A jelenlegi budapesti árvízhelyzetről készült fotóinkat a képre kattintva tekintheted meg!

Ingyen hívható az Árvíz Vonal!

Az évtized árhullámának tetőzését várva a miniszterelnök is folyamatosan kint tartózkodik a gátakon és felméri a védekezési folyamatot. Orbán Viktor a Facebook oldalán csütörtökön közölte, hogy már él az éjjel-nappal ingyenesen hívható Árvíz Vonal a 06 80 204 240-es telefonszámon. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy "ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat!"

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás