Árvíz: Szombatra várják Budapesten a Duna tetőzését, már a Batthyány téri aluljáróba is betört a víz

Bejártuk a budai rakpartot, így tetőzik most a Duna. Az árvíz már bőven elérte Budapestet, szombatra várható a tetőzése. Percenként emelkedik a vízszint, a Batthyány teret már el is érte, az aluljáróba is betört a víz.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.09.20. 05:00
árvíz Duna vízállás védekezés Budapest

Víz alatt lévő utak, járdák és stégek: betört az árhullám Budapestre. A percenként növekvő vízszint hihetetlen látványt nyújt, de egyben ijesztő is, hogyan veszi vissza a természet azt, ami az övé. Csütörtök reggelre 90 százalékban a főváros minden érintett pontján elkészültek az ideiglenes gátak megépítésével. Már csak a kisebb kiegészítő munkálatok vannak hátra az árvíz elleni védekezésből. A Duna tetőzését szombatra várják, várhatón 850 centiméter körüli lesz. Ez 41 centiméterrel lenne csak kevesebb a 2013-as árvíz idején mértektől. Várhatóan egy hét múlva hagyja el az országot az árhullám, így a gátak sokáig lesznek komoly terhelésnek kitéve. 

árvíz
Már nyoma sincs a budai alsó rakpartnak, hömpölyög rajta az árvíz – Fotó: Markovics Gábor / Metropol

Árvíz: „A védekezés folytatódik, a figyelem egy percre sem lankadhat”

Az árvíz jelenlegi látványa is ijesztő, abba pedig még rosszabb belegondolni, hogy mi lesz, ha még egy-másfél métert emelkedik a vízszint. Csütörtökön a Batthyány téri aluljáróba is betört a víz, péntektől várhatóan a 2-es metró sem áll meg ott. Már most több mint 800 cm a Duna szintje, és még mindig előttünk van egy nap. Csak szemléltetésképpen: az adatok szerint a szerda délután háromkor mért 715 cm péntekre ugyanebben az időpontban már 780 cm volt. Nehéz napoknak nézünk elébe, de a védekezés folyamatos. Több százan építik a gátat a Margitszigeten. Több száz önkéntes civil és szervezet vonult ki a helyszínre, hogy a szakemberek által hétvégére jósolt pusztító áradást megfékezzék. A munka egyszerre a sziget több pontján zajlik, így végül a gát az egész szigetetn körbeéri majd.

8G0A4854
Olajos hordót is hozott magával az árvíz a Dunán – Fotó: Markovics Gábor / Metropol

Nagybajcsnál tetőzik a Duna

Tetőzésközeli szinten van a Duna vízszintje Nagybajcsnál; vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés

 – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

A ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó mennyiségű csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, halad lefelé a vízfolyásokon

– írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A legfrissebb adatok szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon szinte mindenütt a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik majd, Kisoroszit már lezárták a közeledő árvíz miatt. Várhatóan péntek reggel Komáromnál, péntek este pedig Esztergomban lesz tetőzés, majd jön tovább az árhullám Budapestre. 

Magyarország miniszterelnöke tájékoztatót tartott a hazai árvízhelyzetről: Orbán Viktor szerint szerdán 130 ezer homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek, Magyarország kitanulta a védekezést az elmúlt években. 900 centiméter magasra építették ki a budapesti védvonalakat, ez magasabb, mint a valaha volt legmagasabb vízállás.

Ingyen hívható az Árvíz Vonal!

Az évtized árhullámának tetőzését várva a miniszterelnök is folyamatosan kint tartózkodik a gátakon és felméri a védekezési folyamatot. Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön közölte, hogy már él az éjjel-nappal ingyenesen hívható Árvíz Vonal a 06 80 204 240-es telefonszámon. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat!”

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás