Árvíz: közelítenek a pusztító hullámok a Margitsziget pereméhez, ezerrel épül a gát

Több százan építik a gátat a Margitszigeten. Várhatóan hétvégén tetőzik Budapestnél 860 centivel az árvíz. Azonban már most sem közlekednek a BKV-járatok az érintett részeken.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.19. 05:00
Margitsziget árvíz Duna vízszint védekezés

Fele sem tréfa, már tegnap óta is jelentősen emelkedett a Duna vízszintje, közeleg az árvíz, ezerrel építik a nyúlgátat a Margitszigeten. Több száz önkéntes civil és szervezet vonult ki a helyszínre, hogy a szakemberek által hétvégére datált pusztító áradást megfékezzék. A munkálatok egyszerre, a sziget több pontján zajlanak, egy-egy csapat körülbelül 300 méteren dolgozik, így végül a gát az egész szigeten körbe ér majd.

 

árvíz
Árvíz: a főváros illetékes cégei is kivonultak a Margitszigetre, ők többnyire a szélesebb területeken dolgoznak erőgépekkel Fotó: BS

A Margitsziget mindkét bejáróját lezárták kedden, így sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. A szigetet csak az Árpád híd felől lehet gyalogosan megközelíteni. Minderre azért volt szükség, hogy az árvízvédelmi munkálatokat zavartalanul folytathassák a szigeten, amelynél a pusztító Duna napról napra, láthatóan drasztikusan emelkedik. Ráadásul, hosszú tetőzésre kell felkészülni, így kiemelten kell védekezni a Margitszigetnél. 

Az árvíz ellepte a budai, Angelo Rotta rakpartot, ahonnan a parlament szemből látható /
Az elmúlt évtized legnagyobb árvize közeledik Budapesthez Fotó: Markovics Gábor/Metropol

Kemény munka lesz itt a védekezés megépítése, hiszen Budapest ezen részén, nem mobil gátat, hanem homokzsákos nyúlgátat használnak. Így a több száz önkéntes és hivatásos, reggeltől estig építi a védművet. Erőgépek és quadok is segítik a gyors és hatékony munkát, vannak csapatok, akik vidékről érkeztek segíteni, de a többség nyilvánvaló budapesti, ahogyan Balog Géza is. 

Balog Géza önkéntes egész héten heroikus küzdelmet folytat több száz önkéntessel együtt Fotó: Metropol

Mivel volt quadvezetési gyakorlatom, így azt a feladatot kaptam az irányítóinktól. Mivel itt a szűk ösvényeken kisteherautó sem fér el, jó hasznát vesszük a quadnak, amely gyors és erős, jól lehet vele manőverezni. A teherautók behozzák a homokot, és a többi önkéntes lapáttal bezsákolja azt, majd felteszik a quadra erősített utánfutóra. Ezt szállítom minél gyorsabban az épülő gáthoz, lehetőleg balesetmentesen, hiszen itt nagy a jövés-menés, tömeg van,  figyelni kell

– mondta az önkéntesek gyűrűjében a Metropolnak Géza. A fiatal férfi barátaival érkezett a Margitszigetre, de átmennek a Római-partra is, ha kell. Hozzátette: „Kinn leszünk egész héten, ott segítünk ahol kell!”

 

Árvíz: teljes a nyüzsi a Margitszigeten

A homokzsákokat először egymásra rakják, megtapossák és döngölővel is végig mennek a gáton  Fotó: BS

A sziget több pontján zajlik egyszerre a gát építése, a fővárosi katasztrófavédelem és a csatornázási művek felkérésére a Budapest Önkéntes Mentőszervezet például egy körülbelül 300 méteres területen irányítja és felügyeli szakmailag a gátépítést.

Az önkénteseket először is oktatásban részesítjük, mert bár nem nehéz nyúlgátat építeni homokzsákokból, mégis nagyon fontos, hogy jól csinálja mindenki. Ha ugyanis gyenge vagy utólag más probléma adódik, vissza kell bontani az egészet, ami egyenlő a katasztrófával. Eddig minden jól halad. Örülünk annak is, hogy a Magyar Vöröskereszt kitelepült egy sátorral, így ha sérülés van, ott ellátják, illetve a pihenést is segítik meleg teával és kávéval

– tájékoztatott Chlumetzky Krisztina, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet tagja. 
 

Zökkenőmentesen be lehet kapcsolódni a gátépítésbe

Budapest kormányhivatala 160 önkéntessel vesz részt a gátépítésben Fotó: BS

 

 Az önkéntesek szerint, pillanatok alatt be lehet kapcsolódni a gátépítésbe. 

Aki nem tud quadot vezetni, az tud homokot lapátolni és zsákolni, szóval minden segítségre szükség van és nem lehetetlen önkéntesként bekapcsolódni egy ilyen munkába

– jegyezte meg Balog Géza, aki bár tudta, hogy fizikailag kihívás lesz a gátépítés, csak menet közben tapasztalta meg igazán, micsoda összehangolt feladat ez. „Mindenki előtt le a kalappal, aki részt vesz a gátépítésben reggeltől estig. Óriási tisztelet nekik!”

Legmagasabb készültséget rendelt el Karácsony

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik. Mint legutóbb mondta: „Budapest felkészült az árhullám tetőzésére. Szakembereink hamarosan elkészülnek a földgáttal a Rómain, épül a mobilgát a Dagálynál, homokzsákokkal védjük a Margitszigetet, biztosítjuk az ivóvízellátást mindenkinek, stabil a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás a városban, a közlekedésben számos, gyakran kényelmetlen, de szükségszerű változás szolgálja a budapestiek biztonságát és az árvízi védekezést”.

 

A gyógyfürdők is veszélybe kerültek, a Palatinus bezárt

Margitsziget lezárásával egyidejűleg minden bezárt, így a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. már a hétvégén megkezdte a fürdő eszközeinek áthelyezését. A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartanak, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát a víz levonulásáig. Ehhez a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 köbméternyi homokból már összekészítettek több mint 4 ezer homokzsákot, amelyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudnak használni.

 

Budapest: az árvíz miatt, több vonalon sem közlekednek járatok

A Duna vízállása napról napra emelkedik, ezért korlátozták a rakpartok és az azok környezetében közlekedő járatok forgalmát, a Margitszigetet pedig lezárták a BKV-járatok elől. Lezárták továbbá a H5 HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására, és a Margit hídnál is a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet csak fel-, illetve leszállni. A következő napokban a Batthyány téren és a Margit hídnál a HÉV-aluljáró lépcsőinél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni. 

  • A 2, 2B, 23-as villamosok sem járnak végig a megszokott útvonalon: a villamosok két szakaszon közlekednek majd. A Jászai Mari tér felől csak a Széchenyi István térig, Dél-Pest felől pedig csak a Március 15. térig. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik a BKK tájékoztatása szerint.
  • A 4-es és 6-os villamos nem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóhelyen.
  • A 15-ös buszok terelve közlekednek: nem érintik a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót, helyette az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál lehet fel- és leszállni.
  • A 26-os buszok a Margitsziget lezárása miatt, nem közlekednek.
  • A 34-es autóbusz a 134-es busz útvonalán (Czetz János utca–Mátyás király út–Batthyány utca) közlekedik, ezért nem érinti a Békásmegyer és a Rómaifürdő közötti megállókat. 
  • Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

 

Orbán Viktor teljes idejét az árvízi védekezésnek szenteli

– Magas vízszint ellen kell védekezni, de ez nem jelent új, eddig ismeretlen feladatot, ugyanis nem dönt rekordot a vízszint magassága. Korábban is sikerült megküzdeni az árvízzel, ez most sem lesz lehetetlen – fogalmazott a miniszterelnök a napokban.

Látom a védekezésben résztvevőket, ellenőrzöm a munkájukat, és azt kell, hogy mondjam: magabiztosak és higgadtak

– árulta el Orbán Viktor. Mint fogalmazott: „Működnek az állami és önkormányzati védelmi rendszerek, a felkészültség pedig 100 százalékos”. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás