Árvíz: robbanás fenyegeti az otthonokat, az ablakmester segít – Fotó

Több mint harminc éves tudását hívja segítségül egy szentendrei vállalkozó, hogy a bajba jutott családoknak segítsen. Az árvíz Szentendrén és Papszigeten a napokban fog tetőzni, egy ablakmester, Bencze Imre a csapatával félredobott mindent, hogy az árvízkárosultaknak ingyen segítsen.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.09.17.
árvíz Árvíz 2024 védekezés szentendre

Napok óta készül rá az ország, hogy a Nyugat-Európában, köztük Bécsben már lecsapott Boris ciklonnal megküzdjön. A Metropol többször is beszámolt róla, ma ér Budapestre az évtized árvize, amely miatt fokozott készültség van: az utakat már lezárták, homokzsákokkal, és mobilgátakkal védekezünk egyebek mellett a Duna áradása ellen. Az árvíz elleni védekezés idején az illetékes hatóságok 100 százalékos készenlétben állnak, miközben több civil is segít a védekezésben.

árvíz
Árvíz ellen védekeznek Szentendrén, egy legendás vállalkozó is segít / Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Árvíz miatt dobott el mindent

Egy üveges vállalkozó, Bencze Imre minden feladatát félredobta a csapatával, hogy a következő napokban Szentendre és Papsziget lakóit segítse. Imre nyugdíjasként lép a tettek mezejére: a Nagy Vásárcsarnok, a Keleti pályaudvar és a Hajós Alfréd Uszoda üvegezését is ő végezte a csapatával – néhány napja pedig egy újabb grandiózus munkáját söpörte le ideiglenesen az asztalról – a csapatának az árvíz elleni védekezés az első! 

Tele vagyunk munkával, de ha árvíz van, muszáj segíteni! Minden emberem az Esztergomi Bazilikán, de két-három napig nem leszünk ott, hogy itt legyünk Szentendrén és segítsünk!

- mondta a Metropolnak a 70 éves ablakmester.

Rengetegen jelezték a közösségi média-felületeken, hogy bármikor és bárhol ott teremnek, ahol a szorgos kéz elkél – az árvíz Szentendrén és Papszigeten komoly károkat okozhat, a településeken becslések szerint a 740-750 centiméteres szintet is elérheti.

Keddtől, szeptember 17-től minden nap növekszik az árvíz miatti készültség.

Szentendrén

  • elsőfokú készültség szeptember 17-én, kedden reggel,
  • másodfokú készültség szeptember 18-án, szerdán reggel,
  • harmadfokú készültség pedig szeptember 19-én, csütörtök délelőtt

lép érvénybe.

árvíz
A legendás vállalkozó az árvíz miatt minden munkáját félre tette / Fotó: Metropol olvasó

„Sajnos törik is...”

A két településről menekülnek a Duna-part körül élők: gyerekeikkel és háziállataikkal csomagoltak össze és költöztek albérletbe, mert az otthonukat elöntheti az ár. Imre minden árvíz idején a szívéhez kap, és segít: a családok kárát igyekszik csökkenteni – akinek ugyanis elönti a víz az otthonát, a hatalmas víznyomás miatt szétrobbanhatnak a nyílászárók. Ezt segít az ablakmester megelőzni.

Egy-egy árvíz után sok helyre hívnak minket a betört üvegek miatt. Tíz üvegből három betörik, aminek oka több is lehet például, hogy nem tökéletes a zárás az üvegen. Jobb esetben ilyenkor a víz befolyik, de van, amikor sajnos törik is…

- mondta Imre, aki szerint súlyos anyagi kárt okozhat, ha az árvíz miatt berobban az üveg. Egy hőszigetelt üveg 30-40 ezer forintba kerül alsó hangon, de a nagyobb méretű üveg akár 200-300 ezer forintba is kerülhetnek. „Ez attól függ, hogy hány rétegű az üveg. Az árvíz miatt összetört üvegekre nem térít a biztosító, úgy tudom” – mondta a vállalkozó.

Árvíz
Minden árvíz idején kiszereli az ablak- és ajtóüvegeket Imre és csapata. Segítenek, ahol tudnak / Fotó: Metropol olvasó

A férfi és 7 fős csapata napokon át a Duna körül segít: a Facebookon írták ki, akinek kell, ingyen leszerelik és megmentik az üvegeit az árvíz elől. 

Régebbi ismerősök szoktak keresni, de a poszt óta idegenek is keresnek. Szívesen segítünk, nem ez az első eset, hogy árvíz idején kiszedjük a nyílászárókat. Papszigeten az otthonok zöme teljesen víz alá fog kerülni, ott korábban is kiszereltük az üvegeket. Ilyenkor föl kerül az emeletre az üveg, majd amikor véget ér az árvíz, visszahelyezzük őket. Aki keres, igyekszem őket ingyen segíteni. Ha egy-két üvegről van szó, meg tudjuk oldani

– zárta szavait az Attributum Kft. ügyvezetője. 

Hajléktalan embereket mentenek a máltaiak

Hajléktalan embereket ment az árvízzel fenyegetett területekről a Máltai Szeretetszolgálat. Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Mohács térségében az árvíz elleni védekezést segíti, Budapesten pedig a Hajógyári-szigeten meghúzódó, és a Római-parton egy romos épületben élő hajléktalan embereket helyezi biztonságba a terület közelgő lezárása előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Ezen felül a Duna menti településeken érintett védelmi bizottságokkal folytatott egyeztetést követően háttérfeladatokat végeznek a Dunakanyarban és a Mohácsi járásban, miután az árvízi védekezéssel kapcsolatos munkálatokat a hivatásos állomány ellátja. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás