Ma ér Budapestre az évtized árvize – elönti a víz a rakpartokat is

A java még bőven hátravan, de Magyarországra is megérkezett az egész héten át tartó dunai árhullám. Felkészül az árvízre: Budapest! A rakpartok már lezárva, az árhullám ma ér ide, és várhatóan szombaton tetőzik.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.
árvíz készültség Árvíz 2024 Budapest

A Szigetközt már elérte az árvíz, tegnap már Mosonmagyaróváron, a Lajtán a legmagasabb, harmadfokú készültség mellett dolgoztak a szakemberek és az önkéntesek. Ma Budapestre is ideér az ár. A miniszterelnök szerint a mostani áradás nem rejt magában nagyobb veszélyt, mint a 2013-as, amikor a most vártnál fél méterrel magasabban tetőzött a Duna. Ugyanakkor hangsúlyozza: nem lesz könnyű a munka, de meg tudjuk csinálni!

ORBÁN Viktor árvízvédelem katonák árvíz homokzsák töltés gát védekezés
Árvíz: Orbán Viktor miniszterelnök a közelgő árhullám miatt minden nemzetközi kötelezettségét későbbre halasztotta, hogy részt vállaljon az árvízvédelmi teendőkből. Itt éppen a mobilgátak kihelyezését szemlézte Visegrádon / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A helyzet komoly, mert nagy mennyiségű víz érkezik Magyarországra, és három veszélyes helyszín is van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. Ugyanakkor a veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt. Tehát nem példátlan a feladat, amelyet most is meg kell oldanunk

– mondta Orbán Viktor az árvízvédelmi operatív törzs ülését követően, amit a a Belügyminisztérium Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központjában tartottak. A törzs a héten minden reggel összeül.

Az intő jel, hogy Budapest a miniszterelnök szerint is kritikus pontja a védekezésnek. Karácsony Gergely főpolgármester az évtized árvizeként jellemezte a Budapest felé hömpölygő vízmennyiséget, és beszámolt arról is, hogy miként készülnek annak fogadására harmadfokú készültség mellett.

A vízügyi szakemberek már a hétvégén több védelmi intézkedést is tettek: kifolyókat és zsilipeket zártak le, a víztermelő létesítményeket felkészítették a biztonságos árvízi üzemre, továbbá kikötőpontokat is kiépítettek. A Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezést segítő alvállalkozókkal közösen egymillió homokzsákkal gondoskodik Budapest árvízvédelméről. Ebből mintegy 800 ezret a Margitszigeten kell majd felhasználni

– mondta Karácsony Gergely.

árvízvédelem katonák homokzsák töltés gát védekezés árvíz
Budapesten a hétvégére várják a Duna tetőzését, ami várhatóan valamivel a 2013-as szint alatt marad / Fotó: Metropol

A legfrissebb előrejelzések szerint a Duna kedden délelőtt éri majd el az alsó rakpartot a fővárosban. Hétfő este 8 órától a budai és a pesti alsó rakpartot is lezárták az árvíz elleni védekezés részeként. Az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság el fogja szállítani. Ezzel azonban még nincs vége a lezárások sorának! Kedden reggel 8-tól már a Margitsziget védett övezetébe is csak a védekezésben részt vevők hajthatnak majd be, de korlátozni fogják a gyalogosforgalmat is a sziget déli részén, csakúgy, mint a rakparti villamosok forgalmát is. Szintén forgalomkorlátozás van érvényben a Nánási–Királyok útján, ahová folyamatosan szállítják a háttöltés kiépítéséhez szükséges agyagot.

árvízvédelem katonák homokzsák töltés gát védekezés árvíz
Budapest árvízvédelmi szempontból legkritikusabb pontjain már dolgoznak a töltések megerősítésén / Fotó: Metropol

Amennyiben eléri a nyolcméteres vízszintet a Duna, úgy a Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre lesz majd szükség a fővárosban, de ezt majd csak csütörtökre várják a szakemberek. Budapesten a hétvégén tetőzhet a vízszint, várhatóan 30-40 centiméterrel a 2013-as szint alatt.

Árvíz: országosan 100% a felkészültség

Összességében az országos árvízvédelmi helyzetről Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy a felkészültségi szint 100 százalékos. A rendőrség, a honvédség és az Országos Mentőszolgálat mintegy 12 ezer felkészült munkatársa áll készen a segítségnyújtásra ott, ahol szükség lesz erre.

Akik segítenének a gátakon, de nem tudják, hogy hol és milyen formában van szükség segítségre, azoknak az Országos Vízügyi Főigazgatóság közzétette az önállóan védekező települések listáját. Ezeknek a településeknek a polgármestereinél lehet érdeklődni, hogy hol és milyen segítségre van igény. A listát itt tudod megnézni.

És hogy lásd, mi közelít felénk, íme egy videó a Bécset sújtó árhullámról:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás