Árvízvédelem: A felkészültségünk elérte a száz százalékot – közölte Pintér Sándor

Sajtótájékoztatót tartott a belügyminiszter hétfő reggel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.16.
Módosítva: 2024.09.16.
árvízvédelem Pintér Sándor felkészültség sajtótájékoztató

Minden nap reggel 9-kor sajtótájékoztatón ismertetik az árvízvédelmi feladatokat és az adott helyzetet – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter hétfő reggeli sajtótájékoztatóján. A tárcavezető jelezte, hogy az árvíz elleni védekezést operatív törzs kezeli, aminek a szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adja. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy Budapesten szombaton és vasárnap tetőzhet a Duna.

Árvíz_12
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

A Boris ciklon jelentős gondokat okozott Európában. Ausztriában elöntötte a víz azokat a lakott területeket, amelyek alacsony részeken vannak. Hamarosan Magyarországon is megjelenik a ciklon hatása, a Duna menti területek vannak a legnagyobb veszélyben. Hazánkban operatív törzs kezeli az árvízvédelmet

– ismertette Pintér Sándor belügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Jelezte, hogy a törzsnek a szakmai hátterét az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adja. „A fő cél, hogy a Duna emelkedése ne veszélyeztesse az állampolgárokat” – tette hozzá.

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Összeül az árvízi védelmi bizottság

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben lévők is készen állnak a védekezésre. „Mindezek mellett a rendőrség is készenlétben áll. Természetes, hogy ilyenkor az egészségügynek is talpon kell lennie. Az Országos Mentőszolgálat mindenhol kiemelt szolgálatot végez. Az országos kórházi főigazgató biztosítja a kórházi kapacitásokat az érintett területeken. Mindezek az előkészületek lehetővé teszik, hogy medrében tartsuk a Dunát és mellékfolyóit. Ha ez nem lehetséges, akkor az ideiglenes tározók segítségével megvédik a településeket” – ismertette.

A miniszter elmondta, hogy önkénteseket is várnak a védekezéshez, és figyelik, hol van szükség a munkájukra. Pintér Sándor közölte: ő irányítja a védekezést, és ezért a következő időszakban nem utazik külföldre.

A felkészültségünk elérte a száz százalékot

– jegyezte meg Pintér Sándor, aki arról is beszélt, hogy minden nap reggel kilenc órakor sajtótájékoztatón számol be az operatív törzs munkájáról Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese. A tájékoztatókon ismertetik a feladatokat és az adott helyzetet.

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője emlékeztetett: a Duna és a Lajta vízgyűjtőjén nagyon komoly csapadék hullott le, éppen ezért a Lajtán rekordmagas lehet a vízállás. Ismertette, hogy Mosonmagyaróvárnál a védekezés miatt szükségtározót nyitnak majd a Lajtánál, majd hozzátette, hogy a Dunán az árvíz a Szigetközben rekord közeli mértékű lehet. „Ettől lefelé csütörtökön-pénteken Komárom és Esztergom térségében lehet tetőzés, míg Budapesten szombaton és vasárnap” – tette hozzá. A főigazgató elmondta, hogy Budapest alatt az árvízvédelmi vonalak képesek lesznek mederben tartani a Dunát. Ezeken a részeken jövő héten lehet tetőzés.

Fotó: Schöff Gergely/HM Zrínyi Kft.

A katasztrófavédelem is felkészült a feladatokra

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság altábornagya arról beszélt, hogy 28 településen biztosítottak összekötőket és anyagokat, továbbá végigkísérik az árhullám levonulását, és különféle technikai segítségeik vannak. „A katasztrófavédelem felkészült a feladatokra” – ismertette.

„A hatóságok jelentős segítséget nyújtanak a településeknek, és ezt személyesen is megtapasztaltam a Dunakanyarban. Az önkormányzati védvonalakon az önkormányzatok, míg az állami védvonalakon az állam védekezik, hogy mire az árhullám megérkezik, addigra mindenki biztonságban érezhesse magát” – fogalmazott Rétvári Bence. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese ismertette, hogy teljesen egységes a kormányzati segítség a védekezés során minden településen. Hozzátette: Nagymaroson hamarosan elkészül a mobilgát, és ez nagyban segíti a védekezést. Mindezek mellett arra is emlékeztetett, hogy 2013-hoz képest nagyon jelentős árvízvédelmi beruházások voltak. Láng István kérdésre elmondta, hogy hosszan elnyúló védekezésre készülnek, és Passau felett az esőzések miatt egy újabb árhullám érkezhet majd – írja a Magyar Nemzet.

Fotó:  MTI

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás