"Ez nem korrekt Hámori Lucával"– ma egy férfi ellen bokszol a magyar lány az olimpián

Megdöbbentette a budapestieket, ami a párizsi olimpián történik: féltik a magyar ökölvívónőt, aki szombat este egy biológiailag férfi ellen bokszol az éremért. A férfi izomzattal rendelkező algériai Helif eddig végigverte a női mezőnyt...



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.03.
Módosítva: 2024.08.05.
Heliff Hámori Luca olimpia ökölvívás Vélemény

"Nekem sportoló lányaim vannak, nem engedném egyiknek sem, hogy egy biológiailag férfivel küzdjön meg. Egyébként pedig mélységesen felháborít, hogy egyáltalán ilyesmiről kell társalogni, hogy ilyen lett a világ!"– mondta a Metropolnak Tamás, aki félti Hámori Luca magyar ökölvívót Imane Heliftől. Lapunk arról érdeklődött a budapestiek körében, kinek mi a véleménye arról, hogy a párizsi olimpián Luca felveszi a kesztyűt a biológiailag férfinek számító, algériai Heliffel szemben. 

Helif (balról) 46 másodperc alatt "kivégezte" olasz ellenfelét, aki azt mondta: túl erősek, férfiasak az ütései Fotó: Illyés Tibor

Mind a sporttársadalomban, mint a budapestiek körében kiverte a biztosítékot a tavalyi világbajnokságról kizárt algériai férfi női mezőnyben való megjelenése. Mint ismertté vált, Helif nőként született, de magas tesztoszteronszintje miatt fizikailag férfiadottságokkal rendelkezik  - ráadásul Y kromoszómája is van. Ilyenformán fizikai fölénnyel bír nőtársaival szemben. A sportorvos szerint olyan, mintha doppingolna. Eddig gyakorlatilag végigverte a női mezőnyt, a napokban olasz ellenfele 46 másodperc után adta fel a versenyt, mert nem bírta tovább Helif túl erős ütéseit. Angela Carini sírva fakadt az igazságtalanság miatt, ezért nem fogott kezet sem a biológiailag férfinek számító ellenfelével. Helifet tavaly a nemzetközi sportági amatőr szövetség (AIBA) kizárta a vb-ről magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremljov elnök pedig akkor elmondta, hogy XY kromoszómát találtak Helifnél a vizsgálatok során. A NOB – amely az AIBA-t kizárva rendezi meg az olimpiai bokszversenyeket – mégis engedi szerepelni.

A budapestiek féltik Hámori Luca magyar ökölvívót, aki nem táncolt vissza és szombaton mérkőzik meg Heliffel.

HÁMORI Luca
Hámori Luca magyar ökölvívó szombaton mérkőzik meg a biológiailag férfi Heliffel Fotó: Illyés Tibor

A budapestiek féltik Hámori Lucát, nem tartják egyformának az esélyeket

Ibolya szerint "Előnye van Helifnek, ez nem korrekt így a női versenyzőkkel szemben. Másképp fejlődnek az izmok, nem is tudom igazából, mi lenne a korrekt". 

Bence: a "hölgyet" át kell küldeni a férfiak közé! Fotó: Metropol

"Mivel Helif biológiailag férfi, mindenképpen óvni kell a mi kis Hámori bokszolólányunk egészségét, hogy minden rendben legyen vele. Ha nem bírja tovább, inkább adja föl, hiszen ő most egy biológiailag férfivel verekszik meg. A "hölgyet" át kell küldeni a férfiak közé"– hangsúlyozta Bence.  

Nem fair! - mondja Krisztina Fotó: Metropol

"Szurkolok Lucának, mindenképp szeretném, hogy győzzön! De nem tudom azt mondani Helifről, hogy női adottságai vannak és ez befolyásoló tényező lesz a mérkőzésen. Nem fair szerintem ez a helyzet"–véleményezte Krisztina a szombati mérkőzéssel kapcsolatban. 

Helifnek a férfiak között kellene küzdenie! - mondja Tamás Fotó: Metropol

"Nekem sportoló lányaim vannak, nem engedném egyiknek sem, hogy egy biológiailag férfivel küzdjön. Egyébként pedig mélységesen felháborít, hogy egyáltalán ilyesmiről kell társalogni, hogy ilyen lett a világ! Szerintem Helifnek a férfiak között kellene küzdenie, úgy lenne kiegyenlített a mérkőzés"–mondta Tamás, akit már az olimpia megnyitója is kiakasztotta. 

Nagyon aggódom, de küzdjön, amíg tud! - mondja Terézia Fotó: Metropol

"Nagyon aggódom Luca miatt, de menjen végig, ameddig bírja, mert nem szabad feladni semmit sem!"– jegyezte meg Terézia.

Ennek a meccsnek nem lenne szabad megtörténnie Gábor szerint Fotó: Metropol

"Helif nem valódi ellenfél, szerintem nincs esélye vele szemben Hámori Lucának. Ennek a mérkőzésnek nem szabadna megtörténnie"– mondta Gábor.

Marietta: Ne álljon ki Luca, nagyon féltem! Fotó: Metropol

"Én féltem Lucát, nem szabadna kiállnia!"–aggódott Marietta.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás