„Luca gyakran bokszol férfiakkal” – edzője nem tartja lehetetlennek Hámori győzelmét

Hámori Luca szombaton Iman Helif ellen lép ringbe a párizsi olimpia ökölvívó tornáján. A magyar lány trénere, Varsányi Áron nem kívánja boncolgatni az algériai rivális nemét.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.08.02.
ökölvívás Olimpia 2024 genderkérdés párizsi olimpia 2024 Hámori Luca

Hámori Luca edzője, Varsányi Áron elmondta, ő kizárólag a szombati, Iman Helif elleni mérkőzésre fókuszál, nem foglalkozik az algériai öklöző nemével. Helifet ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintje miatt.

231213_kma (11)
Hámori Lucára nehéz mérkőzés vár – Fotó: Koncz Márton

– Annyiféle mendemonda kapott lábra azóta, hogy olasz ellenfele, Angel Cerini visszalépett ellene, hogy nem látok tisztán – emeli ki a Metropolnak Varsányi. – Nem vagyok orvos, sem efféle ügyekben hozzáértő, így csakis a mérkőzéssel foglalkozom. Úgy tudom, az algériai öklözőnek születése óta magas a tesztoszteronszintje. Többször láttam őt bokszolni, igen képzett versenyző, bár a 2021-es tokiói nyári játékokon egy vesztes mérkőzés után kiesett, viszont szerzett már vb-ezüstérmet is. Ha a NOB-tól zöld utat kapott a párizsi ökölvívásra, akkor Lucának fel kell vennie ellene a harcot. 

Varsányi pénteken hosszú alvást engedélyezett Lucának a szombaton 17.22-kor esedékes találkozóját megelőzően.

Mivel Luca is gyakran edz együtt férfi partnerrel, ebből tőkét kovácsolhatunk. Az természetesen meg sem fordult a fejünkben, hogy feladjuk a találkozót. Eldöntjük majd, miként lehet csalogatni az algériait, és mikor kell gondosan ügyelnie riválisa ütőtávjára. Tanítványom elég képzett ahhoz, hogy nyerjen. Sikerének alapvető feltétele az, hogy elhiggye, igenis van esélye a győzelemre. Az algériai rivális 2021-ben járt a debreceni Bocskai-emlékversenyen, mi több, nemrég a párizsi olimpiát megelőzően Vittelben rendezett nemzetközi edzőtáborban is megfigyelhették egymást. Luca akkor nem szparringolt vele, mert megsérült az ujja, egy kicsit bedagadt. Ismétlem: nem tartom megoldhatatlannak a feladatot, elvégre a magyar ökölvívás nem vallott szégyent Párizsban, hiszen két pontszerzővel bír.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, férfias külsejű algériai Iman Helif miatt kialakult helyzetet.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás