„A kutatás a föld felszínétől a fák lombjáig szól” – Kapás Attila az egész életét mások megtalálásának szentelte

Rengeteg embert megmozgatott a kétgyermekes inárcsi családanya eltűnése. Akad azonban egy férfi, aki nemcsak az internetről és a hírekből követte végig az eseményeket, hanem ő maga is bekapcsolódott a keresésbe. Kapás Attila azóta több mint 30 keresésben vett részt.



Megosztás
Szerző: IF
Létrehozva: 2024.08.07.
Kapás Attila eltűntkereső élet keresés

Az egész országot megrázta a kétgyermekes édesanya, Bozsik Mária eltűnése. Az asszonynak két évvel ezelőtt veszett nyoma, és azóta sem tudni róla semmit. Bár már többen feladták volna, van egy férfi, aki a mai napig mindent megtesz azért, hogy megoldja ezt a rejtélyt. Kapás Attila eltűntkeresőnek ugyanis ez az ügy az, ami elindította őt az úton. Összesen hat alkalommal indult Mária keresésére, és azóta több eltűnt személy keresésében is részt vett. 

Kapás Attila reménykedik, hogy egyszer megoldódik az inárcsi nő rejtélye / Fotó: Andrássy Áron

2022. augusztus 2-a teljesen megváltoztatta Kapás Attila életét. A férfi a közösségi oldalakról szerzett tudomást Mária eltűnéséről, és első perctől kezdve tudta, hogy ő segíteni szeretne megtalálni az édesanyát.

„Folyamatosan nyomon követtem, hogy mi történik. Láttam, hogy egy ismert kutyás kutató-mentő szolgálat kutyái és rendőr nyomkövető kutyák az erdő szélén elvesztették a nyomokat. Úgy gondoltam, hátha tudok ebben én is segíteni a családnak, és korábbi erdőjáró tapasztalatommal hátha tudok ehhez valamit eredményesen hozzátenni” – mesélte el lapunknak az eltűntkereső, aki kitartóan vitte véghez a kutatásokat, több helyszínt is átvizsgáltak. Elmondása szerint főleg az erdőben kutattak, ám az utolsó keresés egy lápos területen történt.

Az első keresés közel 30 emberrel történt. Környékbeli polgárőrök, tűzoltók és civilek is segédkeztek benne. A terepkutatás még ötször megismétlődött. Nemcsak kifejezetten Máriát, hanem elhagyott személyes tárgyakat is kerestünk, hogy hátha az nyomra vezet minket

– magyarázta.

„Megváltoztatta az egész életemet”

Attila a mai napig a szívén viseli Mária ügyét. Fontos része volt ez az életének, hiszen ez volt az első keresése. Azóta rengeteg keresésben részt vett.

Ez az egész az életemet teljesen megváltoztatta. Mária keresése után egy kicsit pihentem, majd eltűnt egy csévharaszti bácsi. Ott rögtön felajánlottam a segítségemet a családnak. Kettő év alatt pedig több mint 30 keresésben vettem részt

– árulta el, majd arról is beszélt, hogy pontosan milyen nyomok után is kutatnak egy ilyen kereséskor, mikre érdemes odafigyelni.

„Amikor valaki legyengült állapotban van, akkor már vannak apróbb nyomok. Csoszogásos talajcsapásokat lehet ilyenkor látni, ezeket azért tapasztalt természetjárók felismerik. Elhagyatott tárgyakat keresünk. Nagyon sokszor szoktuk mondani egy kutatás során, hogy a kutatás a föld felszínétől a fák lombjáig szól. A fák lombja esetében nem pont az eltűnt személyre gondoltam, hanem esetleg egy személyes tárgyra, sapkára, sálra, bármire, amit felfújt a szél egy ágra. Nagyon sokan sajnos csak előre fókuszálnak, és nem kerül a látóterükbe a fontos információ” – magyarázta.

Attila maga is keresi azokat az eseteket, ahol segítségre van szükség, viszont nagyon sokszor maguk a családtagok keresik fel őt és kérik meg, hogy segítsen megtalálni eltűnt szeretteiket. A civil eltűntkereső már rengeteg felszereléssel rendelkezik, ami megkönnyíti a hivatását. Elmondása szerint az egyetlen dolog, amire még nagy szüksége lenne és nagy százalékban segítené a munkáját, nem más, mint egy hőkamera

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás