Nem háríthatják át a lakosságra a bankok a védelmi hozzájárulást - nem nőhet a számlavezetési és a kártyadíj

Háborúellenes akciótervet indít a kormány. A bankoknak védelmi hozzájárulást kell fizetniük, de a költségeket nem háríthatják át a lakosságra, azt a saját extraprofitjukból kell megfizetniük.Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.07.09.
bankadó lakosság költség bankok

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, amelynek keretében védelmi hozzájárulást kell fizetniük többek közt azoknak a bankoknak is, amelyek extraprofitra tesznek szert a háborús időszakban - hangzott el a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a hétfői kormányinfón

A bankok nem háríthatják át az ügyfeleikre a védelmi hozzájárulás költségeit. Fotó: Máthé ZoltánFotó: Pexels/Energepic.com (Képünk illusztráció)

Gulyás Gergely leszögezte:

a kormány továbbra is elutasítja, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, miközben egyes szereplők extraprofithoz jutnak.

Díjemelési stop a lakossági bankszámláknál

A pénzügyi terhek növekedésének megakadályozása érdekében a kormány díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek vonatkozásában.

Ennek értelmében 2024. december 31-ig a lakossági ügyfelek esetében a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó. Ez azt jelenti, hogy a lakossági ügyfelekkel nem lehet többet fizettetni a számlavezetési díjért, az átutalásokért és a kártyáért, a banki szolgáltatások számukra nem kerülhetnek többe, mint eddig.

A kormány megakadályozza, hogy a bankok áthárítsák a terheket

2024. október 1-jétől bevezetnek egy kiegészítő illetéket is a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. A tranzakciós illeték tekintetében a kormány a családok védelme érdekében külön döntéseket hozott:

  • A jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány 2,5-szeresére emeli, azaz a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra tranzakciónként.
  • A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték.
  • A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. A kormány a bankkártya-használat utáni illeték mértékén nem változtat, így az továbbra is rendkívül alacsony marad.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás