Háborúellenes akcióterv: mutatjuk a mai Kormányinfó legfontosabb bejelentéseit

Összefoglaljuk, mi hangzott el.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.08.
Módosítva: 2024.07.08.
Gulyás Gergely Vitályos Eszter Orbán Viktor Kormányinfó

Ahogyan azt a Metropol is megírta, hétfő hajnalban Orbán Viktor megérkezett Kínába, hogy a békéért tárgyaljon. Míg a miniszterelnök a világ másik felén tartózkodik, addig Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfő délelőtt kormányinfót tartottak. Mutatjuk a legfontosabb bejelentéseket.

Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter délelőtt tartottak kormányinfót

Kormányinfóval indult a hét, amelynek keretei között sok fontos dolog elhangzott. Gulyás Gergely azt a kérdést vetette fel, hogy mit tudunk mi tenni a béke érekében. Magyarország azon országok közé tartozik, amelynek nemcsak gazdasági veszteségei vannak, hanem emberi is: kárpátaljai magyarok halnak meg. A miniszterelnök békemissziót indított. Az EU hitelt adott az ukránoknak, ami további gazdasági nehézséghez vezethet. Orbán Viktor békemissziója ahhoz köthető, hogy hazánk szándéka az, hogy a békét előmozdítsa, ezért is ment Orbán Viktor Kínába. A magyar békemissziót sokan Európában gyanakvással fogadják, de ez nem meglepő, hiszen Brüsszel háborúpárti

Politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vagyunk kitéve

- árulta el Gulyás Gergely, aki szerint Brüsszel miket is megpróbál háborúpártivá tenni. 

Háborúellenes akciótervről döntött a Kormány 

  1. Kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország visszautalja a feladónak azt a pénzt, amit a háborús propagandára utalnak külföldről. 
  2. Döntöttek a védelmi hozzájárulásról: a multiknak, a bankoknak és az energiacégeknek védelmi adót kell fizetniük, amennyiben extra profitra tettek szert a háború miatt. 2024-ben azonban a bankadó nem emelkedik érdemben, de megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki. Ezt nem verhetik le a magyar családokon, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan. A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

Üzemanyagárak

Letörte a Kormány az üzemanyagárakat, olcsóbban lehet ma már tankolni. Azonban a Kormány felszólítja az energetikai vállalatokat, hogy a környező országok átlagáránál a magyar családok sem fizethetnek többet. Ezt a megállapodást be kell tartaniuk. 

Légi közlekedés

Megállapították, hogy a légi forgalom növekedése együtt jár a nyári időszakban a késésekkel. Ugyanakkor az utasoknak minden információt meg kell kapniuk, az utasokat maximálisan ki kell szolgálni. Akciótervet kell készíteni ezekre az esetekre. A földi kiszolgálásnak radikálisan gyorsítaniuk kell a folyamatokat. A lehető legszigorúbban kell eljárni a késésekkel szemben, nagy bírságokat kell kiszabni a légitársaságokkal szemben. Ha a járatoknak olyan menetrendet szabnak meg, amelyek nem tarthatók, az késést eredményez, ilyenkor pedig fájdalmas bírságot kell kiszabni.

Babaváró

Vitályos Eszter a Babaváró hitellel kapcsolatban tett bejelentést. Ha 2019. és 2021. között vettünk fel Babavárót, de nem jött még össze a baba, akkor türelmi időszakot kapnak a párok. 2 évvel meghosszabbodik a gyermek születésének határideje: nekik 2026 július 1-ig kell összehozni a babát. Ez a Covid okozta egészségügyi problémák miatt került bevezetésre.

Egészségablak

Már 3 millióan töltötték le az alkalmazást. Ezen keresztül publikálják az időpontokat, egyre többen töltenek le innen leleteket. 

Vitályos Eszter továbbá azt is elmondta, hogy számos beruházás történt az utóbbi időben: felújították a balatoni vasútvonal bizonyos szakaszait, tanuszoda nyílt Rétságon, csarnok nyílt Miskolcon, mellett pedig klubház. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás