Brutális hőség és napsütés lesz ma: ez még az egészséges szervezetet is megviseli

A nyári hőség bizony hatással lesz a szervezetünkre. Mutatjuk, milyen időjárásra számíthatunk szombaton, július 6-án.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.07.06.
időjárás előrejelzés nyár

Mit tartogat a szombati nap? Tökéletes strandidőt, akár 34 fokkal. A napsütést csak egy-egy fátyolfelhő, és a megerősödő déli szél zavarhatja meg. Csapadék továbbra sem lesz. Épp ezért a rekkenő hőség miatt a HungaroMet több vármegyére is elsőfokú riasztást adtak ki a következő szöveggel:

A napi középhőmérséklet 25 °C felett alakulhat.

5 vármegye riasztás alatt  Fotó: HungaroMet

A magas hőmérséklet pedig a szervezetünkre is komoly hatással lesz. Erről dr. Pukoli Dániel így nyilatkozott a Köpönyegnél:

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

Ilyen idő várható a következő napokban

Vasárnap, július 7-én túlnyomóan napos, igazi strandidő lesz. ÉNy-on estefelé előfordulhat zivatar. 32 és 37 fok közötti kánikula valószínű.

Hétfőn, július 8-án reggel északon előfordulhat zápor, napközben ismét sok napsütés várható. Az ÉNy-i szél átmenetileg megerősödik. 31-32 fok körüli értékeket mérhetünk.

Kedden és szerdán, azaz július 9-én és 10-én folytatódik a nyaralóidő sok napsütéssel, 34-35 fok körüli országos hőséggel. Az ÉK-i szél néha megélénkül majd.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás