Ma több ezer diák jövője dől el: SMS-t is kapnak róla!

A hetek óta tartó izgatottság ma véget ér, a felsőoktatásba jelentkező diákok és szüleik számára pedig végre kiderül, milyen irányba folytatódik a jövő. Ma hirdetik ki ugyanis a ponthatárokat!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.24.
Módosítva: 2024.07.24.
ez lesz ma ponthatár diák

Ezt az oldalt fogja ma több ezer fiatal izgatottan frissítgetni

A 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait július 24-én, vagyis ma hirdetik ki, és elsőként a Felvin lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, már aznap SMS-értesítést is kapnak az eredményről – olvasható a felvi.hu-n. A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követő nyolc napon belül az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amiről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek.

diák tanuló felsőoktatás egyetem fiatal folyosó
Ma megtudják a diákok, melyik egyetemre, főiskolába vették  fel őket
 Fotó: Orion Production/Shutterstock

Mától változik a H5-ös HÉV menetrendje is

Karbantartás miatt 2024. július 24-től 28-ig több ütemben változik a H5-ös HÉV közlekedési rendje. A vonatok az alább jelölt időszakokban módosított menetrend szerint járnak:

  • július 24-én (szerdán) 22.40-től másnap 1.00-ig a szerelvények Budakalász állomáson a Szentendre irányú peronnál állnak meg mindkét irányban,
  • július 25-én (csütörtökön) 22.40-től másnap 4.50-ig a szerelvények Pannóniatelepnél a Szentendre irányú peronnál állnak meg mindkét irányban,
  • július 26-án, 27-én és 28-án (pénteken, szombaton és vasárnap) a HÉV rövidített útvonalon jár

További információk a menetrendváltozásról itt olvashatók

Ezen a napon vásárolta vissza Mátyás király a koronát

Hunyadi Mátyás 80 000 aranyért visszavásárolta a Magyar Szent Koronát III. Frigyestől, méghozzá 561 évvel ezelőtt, éppen július 24-én. A tárgyalást Vitéz János, akkor még váradi püspök vezette. Az ünnepélyes hazaszállítást követően a koronát Sopronban közszemlére tetté, ahova az ország népe elzarándokolva lerótta tiszteletét a szentség előtt.

Ez a magyar tudós végzett először kísérletet földön kívüli tárgyon

Bay Zoltán fizikus, atomfizikus, aki a fénysebesség alapján újradefiniálta a métert és aki elsőként végzett kísérletet földön kívüli tárgyon, az úgynevezett Hold-radar kísérletek keretében, 124 évvel ezelőtt ezen a napon született. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett fizikából diplomát, foglalkoztatta az atomfizika és a radarcsillagászat is. 1936-tól a Tungsram laboratóriumának munkatársaként több szabadalmat is bejegyeztetett, a BME-en pedig 1938-ban megszervezte az atomfizika tanszéket. 1948-ban a George Washington Egyetemen a kísérletifizika- professzora lett. Onnan az amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatalba került, ahol többek közt a fénysebességen alapuló egységes időhosszúság standard bevezetéséért harcolt. Végül 1983-ban Párizsban, a súlyok és mértékegységek nemzetközi konferenciáján elfogadták, hogy „A méter a fény által a vákuumban a másodperc 1/229792456-od része alatt megtett út hossza.”

-
Ma egy ritka égi jelenség lesz látható akár szabad szemmel is 
Fotó: Ivan Morato photography/Shutterstock

Ma kivételesen együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold

És miután együtt felkeltek, együtt is emelkednek egyre magasabbra, a jelenség ráadásul szabad szemmel is látható lesz az égbolton este 10 óra után, a mai napon – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása alapján. A fogyásnak indult Hold szerdán 22 óra 22 perckor kezd a keleti látóhatár fölé emelkedni, a Szaturnusz pedig alig egy holdkorongnyira látszik majd a 84 százalékos, éppen felkelő Hold felett.

Ebben a kerületben szúnyogirtás is lesz ma

Július 24-én és 25-én 20.00 órától, nem megfelelő időjárás esetén 26-án és 27-én a napnyugta utáni órákban végeznek szúnyogirtást több mint 1300 hektáron Zuglóban. Az irtás során Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert alkalmaznak. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Azt kérik, hogy a szabadban tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat gyűjtsék össze, vagy takarják le, a kezelés alatt és azt követő 1 órában tartsák zárva az ajtókat, ablakokat és kapcsolják ki a szellőztetőberendezéseket. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad – olvasható a kerület weboldalán.

Ma négy helyen is lesz véradás Budapesten

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 09.00–14.00 óra között a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon (1132 Budapest, Visegrádi u. 49.)
  • 12.00–17.30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13.00–18.00 óra között pedig a Westendben (1062 Budapest, Váci út 1–3.)

Esős, de meleg lesz a mai nap időjárása

A köpönyeg.hu szerdai előrejelzése szerint a napsütés mellett gyakran lesz gomolyfelhős az ég, és elszórtan ismét lehetnek záporok. Nagy területen lesz erős az északnyugati szél, mellyel hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe: délután 24–31 fok valószínű.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás