Óriási szenzáció: életre utaló jeleket találtak a tudósok ezen a közeli bolygón

Ez még a szakemberek körében is nagy vitát váltott ki.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.07.20.
felfedezés vizsgálat űrkutatás Vénusz

Az utóbbi időben rengeteg vizsgálat zajlott azzal kapcsolatban, hogy a Földön kívül más bolygón is életre utaló jeleket találjanak. Ezek a kutatások leginkább a Marsra összpontosultak.

dns vizsgálat kutatás laboratórium
Érdekes dolgokra bukkantak a tudósok Fotó: Pexels/Képünk illusztráció

Ám most egy másik bolygó vizsgálatánál derült fény arra, hogy ott is lehetnek életformákra utaló jelek. Egy kutatócsoport vizsgálatai megerősítették a szúrós szagú foszfingáz jelenlétét a Vénusz légkörében, amelynek bizonyossága korábban heves viták tárgyát képezte csillagászkörökben. A tudósok úgy számoltak, hogy nincs élet a bolygón, de ezt a tényt a foszfin valóban megdönti.

A tudóscsapat előzetes vizsgálataival ammóniagázt is kimutatott a bolygó légkörében, amelynek feltételezett jelenlétét jelenleg nem tudják a bolygón ismert geológiai és légköri jelenségekkel magyarázni.

Dave Clements, az Imperial College London asztrofizikusa szerint, lehetséges, hogy korábban a Vénusz klímája melegebb és nedvesebb volt, majd

a bolygón elszabadult felmelegedés hatására az élet az egyetlen, számára alkalmas részen, a felhőkben alakult ki.

Jane Greaves, a Cardiffi Egyetem professzora hozzátette: „Folyamatosan jönnek más modellek, más magyarázatok, amelyek szerint »ammónia, foszfin és mindenféle más, az élettől független, váratlan vegyi anyag is keletkezhet így«, szóval próbáljuk nem túlozni, de igen, ez nagyon izgalmas.”

Egyelőre tehát nem lehet kijelenteni, hogy élet van Vénuszon, ugyanakkor borzasztóan sok mindent megtudhatunk arról, hogy mennyire összetett ez a bolygó, és ki tudja, lehet, hogy egyszer tényleg találnak életformára utaló dolgokat rajta – írja a Ladbible.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás