Kaptak egy kis haladékot a felsőoktatásba jelentkezők: az új határidő ma jár le!

Idén csaknem egy héttel kitolta az Oktatási Hivatal annak a lehetőségét, hogy meggondolhassák magukat a felsőoktatásba jelentkezők. Július 16-án azonban meg kell hozni a végső döntést!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.16.
Módosítva: 2024.07.16.
ez lesz ma felsőoktatás diák

Július 16-ig lehet sorrendet módosítani az E-felvételi felületén

A hiányzó dokumentumok pótlására július 10-ig volt ideje a diákoknak, kivéve azokat, akik külföldön érettségiztek vagy felsőfokú oklevelet szereztek. Számukra a dokumentumbenyújtási határidő 2024. július 16. Ugyaneddig a dátumig lehet módosítani a jelentkezés sorrendjén is. A felvételizők egyetlen alkalommal módosíthatják a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában. Azoknak, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, a 2024. évi általános eljárásban első ízben alkalmazott új szabályok miatt, 2024. július 16-ig van lehetőségük változtatni. Sorrendmódosításkor javasolt körültekintően eljárni, azt elsősorban a jelentkező megváltozott döntése vagy élethelyzete alapján megtenni és nem az esélylatolgatás miatt módosítani-olvasható a felvi.hu-n.

laptop online internetes csalás
Ma még módosítható a jelentkezés sorrendje az E-felvételi rendszerben Fotó: Pexels/Pexels

Mától biztosítás kell a rollerekre

Az elektromos rollerek bizonyos feltételek mellett csak érvényes kgfb-vel  (kötelező biztosítás) közlekedhetnek a közutakon július 16-tól. Nemcsak a rollerekre kell mától biztosítást kötni, hanem számos mikromobilitási jármű kizárólag csak kgfb-vel közlekedhet innentől a közutakon. A szabályok a következők: aminek a tömege meghaladja a 25 kilogrammot, tervezett sebessége pedig a 14 kilométer per órát, illetve azok, melyek ez alatti tömegűek de a tervezési sebességük meghaladja az óránkénti 25 kilométert és elektromos meghajtásúak, kgfb-köteles járműnek minősülnek mától.

55 éve indult el az Apollo–11 a Holdra

1969. július 16-án, közép-európai idő szerint 14.32 órakor indult el az űrhajó, fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collinsszal. 1969. 07. 20-án, közép-európai idő szerint 21.17 órakor Neil Armstrong és Edwin Aldrin az Apollo–11 Eagle leszállóegységén a Holdra ért. Július 21-én 2.56 órakor Armstrong lépett elsőként a Hold felszínére, valamivel később követte Aldrin is, aki kitűzte az amerikai zászlót. Július 24-én 17.51-kor tért vissza az Apollo–11 űrhajó, és szállt le a Csendes-óceánon.

A világ első parkolóóráját is ezen a napon állították fel

Méghozzá 1935. július 16-án Oklahoma Cityben. A parkolóóra meghatározott összeg bedobása után parkolójegyet adott ki, amely meghatározott idejű parkolásra jogosította fel az autóst. A találmány Carlton Cole Magee nevéhez fűződik, aki a belvárosi parkolási gondokat oldotta meg ezzel; problémát jelentett ugyanis, hogy a belvárosban dolgozók összevissza parkoltak, és nem hagytak helyet a vásárlóknak és látogatóknak.

A mai parkolóórák már egész máshogy néznek ki, a funkciójuk viszont ugyanaz Fotó: Bánkúti Sándor

Ma lenne 83 éves a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án született és 2022 novemberében hunyt el. 1959-ben igazolt a Vasashoz, és 1972-ig, visszavonulásáig ott játszott. 1961-ben lett először a válogatott csapat tagja. Munkáját edzőként folytatta itthon és külföldön egyaránt. Ő volt az egyetlen magyar, aki játékosként és szövetségi kapitányként is részt vett világbajnokságon.

79 éve volt az első atomrobbantás

Alamogordo városában, Új-Mexikóban 1945. július 16-án hajtották végre az első kísérleti atomrobbantást. A kísérletet Manhattan Projectnek nevezték. A jelen lévő Teller Ede erről így nyilatkozott: „Olyan volt, mint amikor egy teljesen sötét szobában hirtelen elhúzzák a függönyöket, és mindent elönt a Nap átható ragyogása. Egy pillanatig megrémített, amit láttam”.

A sztepptánc királya is ma ünnepli a születésnapját

Michael Flatley ír származású amerikai táncos, koreográfus ma 66 éves. 17 évesen megnyerte az ír táncok világbajnokságát az „All-World Irish Dance Championship”-et. Ismertté a 1983-as turnéval vált, amikor híres és sikeres ír együttessel a „Chieftains”-szel (Törzsfőnök) lépett fel. Az 1993-as, Dublinban megrendezett „Spirit of Mayo” fesztivál után a show producerei megbízták őt az 1994-es Eurovíziós Dalfesztivál átvezető előadásainak megszervezésével, ez lett a világhíressé vált ötperces színpadi show, a Riverdance, amit további előadások követtek. Magyarországon is többször lépett már fel csapatával telt ház előtt.

Michaeil Flatley 02
66 éves lett a sztepptánc királya Fotó: Váraljai Viktória/Mediaworks-archív

Ma 10 éves a Welhello

2014. július 16-án alakult meg a Fluor Tomi rapperből és Csöndör László Diaz dalszerzőből álló formáció, a Welhello. Az első közös daluk a Rakpart volt, amivel azonnal felkerültek a rádiók és a zenemegosztók toplistáira.

Nagyon meleg lesz ma is

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden is folytatódik a kánikula és napközben 36 fok lesz a fővárosban. Éjszaka viszont 20 fok körül alakul majd a hőmérséklet, és a szél is enyhít majd a hőérzetünkön, mivel 26 km/h-val fog fújni napközben. Eshet is, de maximum 1 mm-nyi eső valószínű, az is elszórtan, dörgéssel, villámlással kísérve.

Ma zárul a Hallerfeszt

A közösségi minifesztivált utolsó napjához érkezett. A Haller parkban ma (Budapest, IX. kerület) 16.00 órakor fellép DJ Clandestino, majd a CSÁO! Drámapedagógiai műhely tematikus foglalkozása lesz látható, 17.00 órakor nyit a Zenei Improvizációs műhely, 18.00 órakor pedig Allstars-jammelés kezdődik.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás