„Majdnem elgázoltak a járdán” – Olvasóink többsége nagyon kiakadt az elektromos rolleresekre, ezek a tapasztalataik

Egyre nagyobb a feszültség az autósok és a rolleresek között. Olvasóink többsége úgy gondolja, hogy sok rolleres teljesen figyelmen kívül hagyja a szabályokat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.05.
Módosítva: 2024.07.05.
roller elektromos roller szabályozás

Rengeteg embert bosszant, ráadásul rendkívül veszélyesnek tartják, hogy sok elektromos rolleres az autók között cikázik. Úgy vélik, legalább a közlekedési szabályokkal illene tisztában lenni. Az olvasóink felé feltett kérdésből, miszerint „Te tudod, mik a rollerezés szabályai?” egyértelműen kiderül, hogy szinte mindenki támogatná az újonnan megjelent közlekedési eszközök szabályozását. 

a20220509_Lime_tojasozas_kerekparut_rollerezes_fg_fmh (7)
Az elmúlt években egyre többen választják az elektromos rollert, mint közlekedési eszközt / Fotó: Fehér Gábor (Illusztráció)

Megkérdeztük olvasóinkat, miként vélekednek a rolleresekről:

Engem zavar, mikor elhúznak bukósisak nélkül mellettem a járdán, ahol a biciklis sem mehet

– írja haragosan Zsuzsanna.

„Majdnem elgázoltak a járdán, mikor mentem a kórházba. Valószínűleg azt a szabályt sem ismerik, hogy az úton nem szabad keresztben otthagyni a járműveiket” – írta Adrienne.

Nagyon kell figyelni rollerezés közben. Kerülgetni kell az akadályokat és a gyalogosokat! De előnye is van, mert míg az autósok a dugóban ülnek, a bringások meg lihegnek, addig a rolleresek haladnak

– jegyezte meg Zoltán, aki nagyon jó dolognak tartja az elektromos rollereket.

„Szerintem szükség van a szabályozásra, mert nem tudnak közlekedni, és még gyorsan is mennek” – elégedetlenkedik Lívia.

Engem zavarnak. Többször is majdnem elütöttek, mert mennek, mint az őrült. És még hallani sem lehet őket, így meglepetésszerűen érkeznek

– írta felháborodottan Ildikó.

„Nem lenne zavaró, ha meglenne hozzá a közlekedési kultúra. Gyerekkorunkban mi is rollereztünk. De sajnos sokszor látni, hogy az úttesten haladó rolleres versenyez az autókkal, és még vonatokra is felviszik, és négy ülőhelyet is elfoglalnak vele. Amelyik normálisan közlekedik, az nem zavar, de többnyire fittyet hánynak a közlekedés többi résztvevőjére” – mérgelődik Anna.

Az elmúlt években egyre többen választják az elektromos rollert, mint közlekedési eszközt. Gyorsabb mint a tömegközlekedés, üzemeltetése lényegesen olcsóbb az autóénál, parkolási díjat sem kell rá fizetni, és még bérelni is lehet. A bérrollereket a használója bárhol otthagyhatja, így gyakori, hogy a járdán vagy épp a parkolóhelyeken kell kerülgetni őket. De arra is volt már példa, hogy egy felfokozott hangulatú éjszakai mulatozás után használt roller a Duna mélyén landolt, mert használója épp jó mókának tartotta valamelyik hídról lehajítani.
Természetesen mindig akad kivétel is, mert azért vannak, akik a rendeltetésének megfelelően használják őket. Budapesten azonban nem ritka jelenség az árkon-bokron, járdán, úton száguldozó rolleres.

Be kell látni, azért vannak előnyei is: gyors, csendes és környezetbarát. A törvényhozók már egy ideje dolgoznak azon, hogy keretek közé kényszerítsék ezeket az új közlekedési eszközöket. A KRESZ módosítását július 16-tól vezetik be, ami tartalmazza a kötelező biztosítást is. De sajnos ez a rollerek egy szűk csoportjára vonatkozik csak. Viszont így a balesetek egy részében legalább helytáll a biztosító a keletkezett kárért.
 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás