Jön az új KRESZ: Nem mindenki vezethet majd izomautót

Több mint másfél évtized után kezdett a KRESZ átfogó megújításába az illetékes szaktárca. Komoly változások is jöhetnek, főleg a nagy teljesítményű autókra vonatkozóan.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.24.
Módosítva: 2024.06.24.
kresz autó változás közlekedés

Nem csupán a jogsiszerzés és az azzal járó jogok változnak a közúti közlekedés kapcsán a KRESZ már készülő új szabályai szerint. A szabályzat minden eddiginél szigorúbban venné az utakon előforduló agresszió és meggondolatlanság visszaszorítását. A készülőfélben lévő új KRESZ rendezné a nagy teljesítményű gépjárművek helyzetét is. 

A jövőben nehezebb lehet majd beülni egy nagy teljesítményű sportkocsi volánja mögé 
Fotó: Alex Amorales/Pexels/Illusztráció

Az utóbbi években számos alkalommal, legutóbb az Árpád hídon történt olyan halálos kimenetelű közlekedési baleset, amelyet ilyen autók, vagy ilyen autók versenyzése idézett elő. Az építési és közlekedési minisztérium államtitkára, Ágh Péter szerint

az elmúlt időszakban történt tragikus események – gyorsasági versenyek, gyorshajtás miatti balesetek –, illetve a nagy teljesítményű autók ilyen mértékű elterjedése beavatkozást igényel!

A módosítás értelmében a háromszáz kilowattos teljesítményt, vagy azt meghaladó teljesítményű autót csak olyan sofőr vezethetne, aki legalább öt éve rendelkezik B kategóriás vezetői engedéllyel, megfelel a pszichológiai alkalmassági elvárásoknak, továbbá elvégez egy tanfolyamot, aminek a végén vizsgát tesz vezetői jártasságáról és magatartásáról.

Bár ez még csak tervezet, vagyis bőven változhatnak még a paraméterek a javaslat szerint nem kaphatna jogosítványt az, akit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek bármilyen közlekedési bűncselekmény miatt. Szüneteltetnék továbbá a vezetői engedélyét mindazoknak, akikkel szemben ilyen eset gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás.

Az ugyanakkor már biztosnak tűnik, hogy a megújult KRESZ legkorábban 2026 környékén léphet életbe. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás