Ingyenes KRESZ-suli indul a Városligetben, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Azt várják a városligeti új KRESZ parkban indított ingyenes oktatástól, hogy csökkenjen majd a balesetek száma.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.13.
Módosítva: 2024.06.13.
kresz kerékpár oktatás városliget közlekedés

Egyirányú és kétirányú közlekedésre alkalmas útszakaszok, különböző kereszteződések, gyalogátkelőhely, körforgalom, vasúti átjáró, parkolóhely, fekvőrendőr, szlalompálya, közlekedési lámpa és számos közlekedési tábla – mindezen helyeken rutint szerezhetnek azok a gyerekek, akik ellátogatnak a Városligetbe, a nemrég átadott KRESZ parkba.

MK__4349
Az oktatás során a gyerekek a biztonságos közlekedés alapjaival ismerkednek meg / Fotó: Máté Krisztián

A Liget Budapest Projekt és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésében június 13-tól egészen augusztus 27-ig várják az érdeklődő gyermekeket, akik megtanulhatják a szabályos és biztonságos közlekedés alapjait.

A hetente két alkalommal megszervezett oktatáson teljesen ingyenesen részt vehet bárki, aki előtte regisztrált. Mivel 2024 szeptemberétől a középiskolák kötelező tananyaga lesz a KRESZ és az egészségügy, nemcsak óvodásoknak és kisiskolásoknak, hanem középiskolásoknak is érdemes végigmenniük a pályán.

MK__4352
A gyerekek valós helyzetekkel találkozhatnak, mint pl. egy vasúti átjáró / Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a június 13-ai megnyitón mindenkit emlékeztetett, hogy korábban a társadalmi hasznosságról és a támogatottságról is beszéltek a teljesen megújult Városliget kapcsán. A KRESZ park átadása után – mely valamivel nagyobb terület, mint a Blaha Lujza tér – jól látszik, milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek benne.

A KRESZ-sulinak köszönhetően egyre több gyermek és egyre több fiatal tanulhatja meg a KRESZ alapjait és azt, hogyan kell egy városi környezetben biztonságosan közlekedni

– hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.

MK__4286
Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a június 13-ai sajtótájékoztatón / Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Schneller Domonkos nemcsak a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, ő a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke is, így nem csoda, hogy közel áll a szívéhez a közlekedés.

Az általános együttműködési megállapodással támogatjuk egymást abban, hogy közös erővel érjük el céljainkat

– fogalmazott Schneller Domonkos, majd hozzátette: „A magyar közlekedési kultúra nincs elég magas szinten az EU-s átlaghoz képest.”

Egymillió lakosra vetítve ugyanis jóval többen halnak meg kerékpáros balesetben, mint más EU-s országokban. A program többek között ezen is szeretne javítani.

MK__4298
Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, valamint a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke / Fotó: Máté Krisztián /Metropol

Egyetlen emberélet is sok, amit a közlekedés oltárán feláldozunk

– hangsúlyozta az MKSZ elnöke, aki azt reméli, hogy a fiatalok ezentúl tudatosabbak lesznek majd a közlekedésben. Így remélhetőleg először csökken, utána pedig a nullához közelít majd a kerékpáros közlekedéshez köthető balesetek száma az országban. A nyár végéig tartó programon egyelőre 1400 gyermekrésztvevőre számítanak.

Egy foglalkozás 75 perces lesz

A múzeumpedagógusok vezetésével 3 tematikus workshop várja a gyerekeket kéthetenként kedden a városligeti KRESZ parkban, június 13-tól augusztus 27-ig. Az alkotással, kerékpárszereléssel és az évszaknak megfelelő öltözetek közös felfedezésével is foglalkozó, 75 perces, játékos műhelyek segítenek eligazodni a kétkerekűek izgalmas világában és hasznos, gyakorlati ismereteket adnak át a biztonságos, környezettudatos közlekedésről. A Liget jogsit megszerző gyerekek kedvezményesen tekinthetik meg a múzeum időszaki kiállítását, ahol a KRESZ parkban látható járművek „nagy testvérei” is megelevenednek, többek közt eredeti mozdonyokra, buszokra és repülőgépre is felszállhatnak. A családi programsorozatban közreműködik a Bikeride Sportegyesületet is, amely szervezetet a kerékpározásért, mint sportért, közlekedési eszközért és mint szabadidős tevékenységért rajongó, elsősorban korábbi kerékpárversenyzők alapították. Június 13-tól augusztus közepéig szombatonként a városligeti KRESZ parkban a 60 perces KRESZ-suli-foglalkozások keretén belül a sportegyesület edzői, sportolói várják az 5–12 éves korosztályt elméleti és gyakorlati kerékpárkezelési praktikákkal és KRESZ-alapismereti infókkal!

Nézd meg a Ligetről készült videónkat!

Egy hónapja nyílt meg a felújított KRESZ park

2024 májusában elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének a régóta várt megújítása. Összesen több mint 30 000 négyzetméter parkfelület újulhatott meg, elültettek 39 lombosfát, több mint 5600 cserjét és mintegy 22 000 évelőt. A mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató, a felújítás központjában álló, mintegy 6000 négyzetméteres játszórész átadásával az eddig 3 milliós látogatottságot elért Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerejű attrakcióval gazdagodott a Liget családbarát kínálata. Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy minivárosrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait. A beruházással az ország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre.

További részleteket a Liget Budapest oldalán találsz, melyet ITT érhetsz el.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás