Száznál is több furcsa bicikli egy helyen Budapesten

Bringára váltva: új kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban. Az új időszakos kiállítás több mint száz kerékpárt mutat be.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.24.
Módosítva: 2023.06.25.
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Múzeumok Éjszak kiállítás

Már látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új időszakos kiállítása az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Bringára váltva című időszakos kiállítás megnyitóján.
Schneller Domonkos főigazgató a Bringára váltva című kiállítás megnyitóján. Fotó: Szikora Zsombor (MMKM)

A „Bringára váltva” című kiállítás célja a szemléletformálás. Igyekszik bemutatni a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait. A több mint száz kerékpárt felvonultató tárlat a június 24-i Múzeumok Éjszakján is megtekinthető, ami részben annak is köszönhető, hogy ahogyan Schneller Domonkos főigazgató fogalmazott:

Hazánk leginkább kerékpárosbarát a térségében.

Bemutatják a kerékpárversenyzők sporttevékenységét, különböző élethelyzeteket, megismertetik a látogatót a kerékpáros-történelem legrégibb és legújabb csúcskategóriás darabjaival. A tárlat ízelítőt ad a hazai tókerülő kerékpárutakról és a világkörüli kerékpáros expedíciókról is. A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak.

Ezenkívül a kiállításra ellátogatók bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is láthatják, de a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia sem marad ki.

Az egyik fő látványosság az úgynevezett velocipéd
Az egyik fő látványosság az úgynevezett velocipéd. Fotó: Szikora Zsombor (MMKM)

Az egyik fő látványosság az úgynevezett velocipéd, mely nemcsak korszakának, hanem az egész tárlatnak egy nagyon érdekes darabja. Milyen érdekes lehetett egykor felmászni arra a hatalmas kerekű biciklire, mely akkor az egyik legmodernebbnek számított…

Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is. A Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja a gyűjteménynek, melyet az 1970-es évek elején készített alkotója diplomamunkaként. Azt például a Csepeli Kerékpárgyár Camping típusa inspirálhatta.

Azon túl, hogy egy ilyen szép, régi ipari csarnok adja magát egy technikatörténeti és műszaki tárgyú kiállítás otthonaként, ez a csarnok a Közlekedési Múzeum új otthona is

– mondta a kiállítás megnyitóján Schneller Domonkos főigazgató.

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Bringára váltva című időszakos kiállítás megnyitóján.
Schneller Domonkos főigazgató, a Bringára váltva című kiállítás megnyitóján. Fotó: Szikora Zsombor (MMKM)

A Bringára váltva kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános és középiskolás csoportok, vagyis az egész család számára érdekes lehetőséget biztosít.

Június 24-én a Közlekedési Múzeum rendhagyó programokkal készül a Múzeumok Éjszakájára. A Neumann János-emlékév kapcsán interaktív módon mutatják be a hétköznapi matematika világát. Emellett nosztalgiavillamossal utazhatnak az érdeklődők.

A különleges F1A típusú nosztalgiavillamos egész éjjel a Festetics utca és az Északi Járműjavító között közlekedik majd menetrend szerint. A villamoson külön díjszabású érvényes jeggyel lehet utazni, melyet a villamoson lehet megvásárolni, vagy elővételben a BKK ügyfélszolgálati irodáiban. A járat a BKK–BKV és a Közlekedési Múzeum együttműködésével közlekedik. A kiállítás október 23-ig lesz látogatható.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás