Éves parkolási díj: tízszer többet fizetnek a józsefvárosiak, mint más kerületekben élők





A nyugdíjasok hétszer, az aktív korúak több mint tízszer annyit fizetnek éves parkolásra, mint több más kerületben élők. A Metropol utánajárt, melyik kerületben mennyibe kerül a helyi lakosságnak, hogy egy évig parkolhasson.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.01.17.
Módosítva: 2024.01.17.
Józsefváros lehúzás Pikó András díj parkolás

„23 500 forintot fizetek a semmire!” – mondja Sándor, egy józsefvárosi autós, aki éppen az éves parkolási díjat egyenlítette ki a baloldali önkormányzat társaságánál. Zsuzsa nyugdíjas, ő kevesebbet fizetett: „14 400 forintot hagytam benn, ez rengeteg” – mondja a szintén felháborodott kerületi lakó, akinek a 40 éves lánya Ferencvárosban él. „Ő szerencsés, ott csak 2 ezer forint az éves parkolási díj” – panaszolta.

Budapesten eltérő a lakókra kirótt éves parkolási díj, a Pikó András vezette Józsefvárosban azonban több mint tízszerese az átlagnak… Az első autóra alapesetben az A zónában 30 ezer, a B zónában 24 ezer, a C zónában 18 ezer forint a díj, míg a második családi autóra már zónánként eltérően 72 ezer, 60 ezer, illetve 48 ezer forint a díj! Vagyis az A zónában, ha egy családnak 2 autója van, 100 ezernél többe kerül az éves parkolás a saját házuk előtt!

Utca Embere
Autósüldözés felső fokon: óriási bevétele van az önkormányzatnak az éves parkolási díjból, amit csak sarcnak neveznek a kerületiek Fotó: Metropol

Korábban a helyiek számára ingyenes volt, de Pikó András komoly összeget fizettet a lakossággal tavaly január óta azért, hogy egy évig parkolhassanak a saját házuk előtt. A baloldali testület második húzása volt, hogy rengeteg parkolóhelyet megszüntetett, és ez még folytatódik városrészszerte. A baloldali kerületvezetők aztán egymás után nyúlnak bele zöldpolitikára hivatkozva a forgalmi rendbe olyan változtatásokkal, amelyek miatt több helyen összeomlott a közlekedés. A közelmúltban írtuk meg például, hogy az egyik utcát úgy egyirányúsították, hogy a parkolási rendet nem igazították hozzá. Azaz csak menetiránnyal ellentétesen, visszafele lehet beállni a várakozási helyre, ami miatt állandó lett a sor, amit persze így a parkoló autó maga mögött tol. Így már érthető, miért is lép ki mindenki felfokozott állapotban az önkormányzat parkolási cégének Német utcai ügyfélszolgálatáról…

Utca Embere
Sándor tudja, hogy többszörösét fizettetik meg vele az átlagnál, arra gondol: az önkormányzat ezzel bünteti az autósokat Fotó: Metropol

A Belváros ingyenes a helyiek számára, a kerületek többsége is csak jelképes összeget kér

A Metropol utánajárt, melyik kerületben mennyibe kerül a helyi lakosságnak egy autóval az éves várakozási díj.

Belváros önkormányzata gáláns volt és nem változtatott, ingyenes maradt a helyieknek a parkolás. A többi kerület ugyan kér pénzt, de valóban inkább jelképes összegről, maximum: 2 ezer forintról van szó. 

  • A XIII. kerületben, amennyiben valaki online intézi, 50 százalékos kedvezményt kap, azaz ebben az esetben csak 1000 forint a befizetendő összeg.
  • Csak az előállítási díjat, azaz 1920 forintot kell fizetnie egy terézvárosinak. 
  • Egy Erzsébetvárosban élő 2200 forintot fizet az éves várakozási díjra.
  • Egy ferencvárosi is megáll 2 ezer forintban. 
  • A Kőbányán élők 2500 forintot fizetnek egy évre. 
  • Józsefvárosban még a nyugdíjasok is az előbbi hétszeresét kell hogy befizessék Pikó kasszájába, míg egy aktív korúnak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, neki 23 ezer forintja bánja a baloldali sarcot.     

 „Igazságtalan, hogy máshol pár ezer forint, itt meg egy vagyon”

„A napokban fizettem be az éves kerületi parkolási sarcot. Szándékosan fogalmaztam így, mert nem tudom másképp nevezni ezt az összeget” – panaszolta Mária. Zsuzsa szerint egész Budapesten nincsen arra példa, mint ami Pikó kerületében zajlik. „Igazságtalan, hogy máshol pár ezer forint, itt meg egy vagyon az éves parkolás. Milyen alapon?” – kérdezte fennhangon. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás