Távcsövet elő: a hónap egyik leglátványosabb égi jelensége vár rád!

A június bővelkedik a látványos együttállásokban, melyek közül többet is megcsodálhatsz a jövő héten, amikor beköszönt a csillagászati nyár.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.16.
látványosság telihold jelenség nyár

Az elkövetkező napokban kialakuló időjárásnak hála sem záporoktól, sem zivataroktól nem kell tartani, ami különösen jó hír azoknak, akik az eget szeretnék kémlelni. Ráadásul most több okuk is lehet rá!

-
Különleges látványosságokban lesz részed júniusban (Képünk illusztráció – Fotó: Andrei Soimu/Shutterstock)

A ritka együttállások megfigyeléséhez ráadásul mindössze egy egyszerű kézi távcsőre és egy kis türelemre lesz szükséged, a soron következőt ugyanis már június 20-ától kezdődően észlelheted, ha kimész a csillagos ég alá.

A hónap egyik leglátványosabb jelensége vár majd rád, melynek több főszereplője is lesz. A nyári napfordulóhoz köthető égi jelenséget június 20-ról június 21-re virradóan veheted szemügyre, amikor a Hold a Skorpió csillagkép ollói között lesz látható. Este 22 óra 51 perckor a Föld északi pólusával a Nap felé helyezkedik majd el, amivel egy időben beköszönt a csillagászati nyár. Ennek egyik különlegessége lesz, amikor hajnali 1 óra 3 perckor a Hold beáll a Skorpió csillagkép két tagja, Pi Scorpii és az Antaresz közé.

Nem ez lesz ugyanakkor az egyetlen látványosság a héten: ott lesz többek között a telihold. Június 22-én, szombat hajnali 3 óra 8 perckor a júniusi teliholdat figyelheted meg, melyet időnként eperholdnak is neveznek. Ha arra tippelsz, hogy ez a Hold színére utal, sajnos ki kell ábrándítsunk. A név az úgynevezett algonkin indiánoktól származik, akik Észak-Amerika keleti vidékein éltek és a nyár első teliholdjának idején szüretelték le az epret.

Ami pedig a június 23-ai vasárnapot illeti, a 13P/Olbers üstököst kaphatod majd le, mely 69 évente jár erre és legutóbb 1956-ban láthatták a Föld közelében. A kométa 22 óra 40 perckor lesz a Hiúz csillagképben, így érdemes lesz megnézned!

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás