Üstökös és az eperhold is feltűnik a júniusi égbolton, érdemes lesz megnézni

Érdemes mostanában az eget kémlelni, ugyanis a nyári égbolt kegyes lesz hozzánk: számos gyönyörű égi jelenséggel fog megörvendeztetni júniusban. Az eperhold a nyári napforduló után lesz látható, amit a 13P/Olbers üstökös követ.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.10.
üstökös Hold égi jelenség

Itt a nyár, a napforduló hava. Érdemes lesz fényszennyezés mentes helyre kifeküdni éjszakánként, mert a hajnali égbolton újra bolygókat láthatunk. A Marsot a Szaturnusz követi, majd a hónap végén a Jupiter is megfigyelhető lesz.  A Hold szoros együttállása a Spicával pedig június 16-án fog elkápráztatni minket. De az igazi nagy finálé a hónap végén következik. Megfigyeléséhez távcsőre lesz szükség. A halvány égi vándor, a 13P/Olbers üstökös a hónap második felében lesz látható.

-
Érdemes lesz au eget kémlelni júniusban Fotó: Andrei Soimu /  Shutterstock

Június 9. Praesepe – holdsarló – PolluxCastor vonal látható az esti égbolton, mely elsősorban szabad szemmel lesz látható.

Június 16. Az éjféli csillagfedés és a Hold – Spica szoros együttállása figyelhető meg. Ez lesz a hónap leglátványosabb égi jelensége.

Június 20-áról 21-ére virradó éjszaka következik a nyári napforduló. Ekkor a Föld északi pólusa a legnagyobb szögben áll a Nap irányába, és beköszönt a csillagászati nyár. Ezen az éjszakán még a Hold a Skorpió ollói között lesz látható.

Az  13P/Olbers üstökös is feltűnik az égen  Fotó: Nazarii_Neshcherenskyi /  Shutterstock

Június 22. Telihold ragyogja be az eget. Ezen a hajnalon 03:08-kor éri el kísérőnk a júniusi telihold fázist, amit a bulvársajtóban néha „eperhold”-nak is neveznek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy piros színben pompázik. A neve onnan ered, hogy az algonkin indiánok Észak-Amerika keleti vidékein a nyár első teliholdjának idején szüretelték az epret.

Június 23. A 13P/Olbers üstökös következik, melynek 69 év a keringési ciklusa. Utoljára 1956-ban járt földközelben.

Június 28. A hajnali félhold és a Szaturnusz együttállása lesz megfigyelhető.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás