„A táskát se hozhatják haza a gyerekek” - Vérszívó poloskák leptek el egy rákoskeresztúri iskolát

Ágyi poloskák szállták meg az egyik XVII. kerületi iskolát. A szülők kétségbeesetten kérnek segítséget, mert nem tudják megszüntetni a fertőzést és úgy érzik nem kapnak megfelelő támogatást.



Megosztás
Szerző: Mongyi Nikolett
Létrehozva: 2024.06.01.
irtás poloska tanterem iskolatáska invázió

Az iskolatáskát és a tankönyveket sem vihetik haza a harmadik osztályba járók a 17. kerületi Újlak utcai iskolából – tudta meg a Metropol. Ennek az az oka, hogy vérszívó ágyi poloskákkal fertőződtek meg a gyerekek, amit haza is vittek. Próbálták kiirtani a rovarokat az oktatási intézményben, de amíg egyetlen helyen is fennáll a probléma mindig visszatér a fertőzés. A szülők besokalltak, szerintük több, mint egy éve tart ez az állapot és úgy érzik nem kapnak segítséget.

ágyi poloska és csípése
Világszerte elterjedt, sok problémát okozó házi kártevő az ágyi poloska  Fotó: TinoFotografie / Shutterstock

 Ágyi poloska invázió van az iskolában! A harmadik osztályban kezdődött el a fertőzés, de valószínűleg az egész iskola érintett már, hiszen ez nem maradt egyetlen egy tanteremben.

- kezdte lapunknak az egyik harmadikos gyermek édesanyja Tamara (kérésére megváltoztattuk a nevét), aki arról is beszélt, hogy a szülők tudomása szerint az egész az egyik önkormányzati háztömbből indulhatott, kerülhetett a fertőzés az iskolába, ahonnan több gyerek is az oktatási intézmény tanulója. 

"Az a baj, hogy az elején sokan nem mertek szólni, hogy az otthonukban is megjelent, ez azt eredményezte, hogy szinte mindegyik család elkapta. Nálunk már kétszer volt. Rengeteg pénzbe és feszültségbe került a kiirtása." - fogalmazott az aggódó édesanyja.
 

A szülők szerint az iskolában is történt irtás, azonban ez nem vezetett megfelelő eredményre.

Abba az osztályba, ahová az én kisfiam is jár, oda elrendelték az irtást, de csak a tanterembe. Az iskolában csak a mi osztályunkat nem engedik programokra emiatt, de az iskola többi tanulója elmehet, pedig náluk is fennáll a fertőzés. Nekünk rengeteg bosszúságot okozott. Két-három hónapig zsákokból öltöztünk. 

- fogalmazott Tamara, aki azt is megosztotta a Metropllal, hogy tele voltak csípésekkel, mindenük viszketett és a mai napig semmi változás az iskolában.

"Az osztályfőnöknél például annyira elterjedt, hogy ki kellett dobálnia a bútorait. A bogárirtó szakember azt mondta, hogy valószínűleg az iskolatáskával hozzák haza." - panaszolta az anyuka.

ágyi poloska és csípése
Csúnya és fájdalmas a vérszívó rovar csípése  Fotó: Iurii Stepanov / Shutterstock

 "Végül azt találták ki, hogy akkor senki se viheti haza a táskáját és a könyveit se. Így lapokat hordanak magukkal, azon csináljuk meg a házi feladatokat. A szülők járnak fénymásolni, ha valamilyen anyagot meg kell tanulni vagy egymásnak írunk. A gyerekeknek az ülőpárnáik is ki vannak dobálva az iskolában… Szeretnénk, ha változva valami, mert ez így nem állapot! Nálunk, miután kiderült, hogy fertőzöttek vagyunk nem engedtem iskolába a gyerekemet, másoknak is így kellene döntenie és egy hatalmas irtás kellene mindenhol csinálni és végre vége lenne ennek a rémálomnak…" - zárta.

Lapunk az ügy miatt megkereste az iskola igazgatónőjét, aki végül telefonon keresztül vette fel a kapcsolatot kollégánkkal. Ám végül úgy döntött, hogy az ügyben nem kíván nyilatkozni. 

Az ágyi poloska a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak rendjébe, ezen belül a poloskák alrendjébe és a vérszívó poloskák családjába tartozó faj. Eredetileg a denevérek külső élősködője volt, később pedig az ember és egyes háziállatok (pl. baromfi, házigalamb) vérszívójává is vált. Világszerte elterjedt, sok problémát okozó házi kártevő.


 

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás