Ma van az első pesti lóverseny évfordulója: ugyanaz rendezte, akinek a Lánchidat is köszönhetjük

A magyar egy lovas nemzet, így nem meglepő, hogy az első lóversenyt közel kétszáz éve tartották Pesten. A lovinak azóta is nagy hagyománya van, és ezt ugyanannak az embernek köszönhetjük, mint a Magyar Tudományos Akadémiát vagy a Lánchidat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.06.
Módosítva: 2024.06.06.
ez lesz ma lóverseny szúnyog

197 éve ezen a napon tartották az első hazai lóversenyt

Széchenyi István egyik újítása volt az is, hogy Pesten elindulnak a lóversenyek. Az első versenynapot 1827. június 6-án tartották, melyhez egy új lovaglóiskola megnyitása kapcsolódott. A versenyt 25 000 ember követte élőben, az első futam győztese pedig 11 ló közül a Széchenyi István nevelte Babieka volt. Széchenyi egyébként éveken át előzetes felhívást, szabályzatot, versenyprogramot, majd az eredményeket summázó füzetet adott, illetve adatott ki, 1828-ban pedig megírta ennek a szakmának a hazai alapművét. A Lovakrul címmel megjelentetett könyvet Hunyady gróf emlékének ajánlotta, aki ürményi birtokán már 1814-ben lóversenyt rendezett.

IMG_9435 lóverseny
197 éve tartották az első pesti lóversenyt – (A kép illusztráció) Fotó: Magyar Nemzet

Június 6-án vette kezdetét a D-nap is

1944-ben ezen a napon kezdték meg a szövetséges erők a normadiai partraszállást. A napot „D-Day” kódnévvel illették. Hajnali 2 órakor kezdődött az Overlord hadművelet keretében az amerikai és brit erők normandiai partraszállása, a második világháború legnagyobb tengerideszant-művelete, amelyben közel 3 millió katona, 10 ezer repülőgép, 7 ezer hajó és sok száz páncélos vett részt. Csak június 6-án 150 ezer szövetséges katona szállt partra. Célja a La Manche csatorna birtokba vétele, majd a hadászati hídfő megszerzése volt az északnyugati francia partvidéken.

Bánki Donát is ezen a napon született

Bánki Donát mérnök, feltaláló 1859. június 6-án született. A Budapesti Műegyetem építészmérnöki szakának elvégzése után egy ideig tanársegédként dolgozott, majd a MÁV-nál és 1899-ig a Ganznál volt szerkesztőmérnök. Bánki és Csonka János nevéhez fűződik a motorgyártás hazai bevezetése (Bánki-Csonka-motor), melynek legfontosabb újítása az 1893-ban szabadalmaztatott porlasztó, vagyis karburátor volt. Bánki 1899-től haláláig a Műegyetemen oktatott.

111 éve született Gobbi Hilda

Gobbi Hilda Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1913-ban szintén ezen a napon látta meg a napvilágot. Örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, érdemes és kiváló művész, ismertebb filmjei pedig a következők: Az aranyember; Elektra; Édes Anna; Tanár úr kérem...; Mágnás Miska; Nyolc évszak; Színes tintákról álmodom; Lúdas Matyi – szinkron; A helység kalapácsa; A hölgy egy kissé bogaras.

BA-3901 szúnyog, szúnyogírtás
Több fővárosi kerületben is szúnyogirtás lesz – Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Szúnyoggyérítés lesz a napokban ezekben a kerületekben

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a héten Budapesten és öt vármegyében várható szúnyoggyérítés. A főváros harmadik, negyedik, tizenharmadik, huszonegyedik, huszonkettedik és huszonharmadik kerülete mellett Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen. A kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre hetvenöt településen lehet számítani, a lakott részeken, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert.

Ma már kevesebb esőre lehet számítani

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön sok napsütésre készülhetünk, csak néhol fordul elő helyi zápor vagy zivatar. Délután már 25-30 fok lesz. Viszont élénk lesz az ÉNy-i szél.

Ma ünneplik Terézváros napját

Június 6-án, a főváros VI. kerületének napján ingyenes programokkal várják az ünnepelni vágyókat a Hunyadi téren. Terézváros napján 10 és 20 óra között kerületiek és nem kerületiek egyaránt ingyenesen látogathatják az előadásokat, koncerteket és a játékkal megspékelt kísérőprogramokat. A fő programok a következők lesznek:

  • 10.00 Rutkai Bori Banda-koncert
  • 16.00 Apacuka gyerekkoncert
  • 17.00 „…az utolsó pesti polgár”, aki igazából báró volt – 200 éve született Podmaniczky Frigyes – Katona Csaba történész és Nagy Zsolt színművész előadása
  • 18.00 Egy kicsit ide, egy kicsit oda – Bíró Eszter és Falusi Mariann közös koncertje
  • 20.00 Galaxisok-koncert

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás