Egy magyar szabadalmaztatta és te is használod! – ma 81 éves a találmány

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy mint megannyi jelentős találmány, a golyóstoll is egy magyar feltaláló szabadalma, azt viszont kevesen tudják, hogy találmányát Argentínában nyújtotta be a hivataloknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.10.
ez lesz ma találmány

81 évvel ezelőtt ebben az országban szabadalmaztatták a golyóstollat

1943. június 10-én, azaz éppen 81 évvel ezelőtt Bíró László József Argentínában szabadalmaztatta a golyóstollat, méghozzá a véglegesített technológiájú, ma is használt változatot. A Bíró-féle golyóstoll gyorsan elterjedt, például az amerikai hadsereg 20 ezer darabot rendelt. A gazdaságos és megbízható golyóstollak gyártását a hosszas kísérletezés mellett a modern kémia és a huszadik századi precíziós gyártás tette lehetővé. Érdekesség, hogy 1938-ban két szabadalmat Magyarországon is bejegyeztetett a toll találmányaira, a gyártáshoz folytatott kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985-ben. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az argentin feltalálók napja.

00128500 golyóstoll
Ma 81 éves a golyóstoll. A fotó illusztráció – Fotó: Mediaworks archívum

Június 10-e a kézművesség világnapja

2014. október 18-án a Kézművesek Világtanácsának 50. évfordulója alkalmából az Erdélyi Kézmíves Céh indította újra a kézművesek világnapjának mozgalmát, egyrészt saját rendezvények szervezésével, másrészt egy „világra szóló” kézműves eseménynaptár segítségével igyekezve összehangolni és népszerűsíteni mindazokat a rendezvényeket, amelyeket ebből az alkalomból szerveznek a földkerekség bármely szegletében. A Kézművesek Világtanácsával és más szakmai fórumokkal történő egyeztetések eredményeképpen azért esett a választás június 10-re, mert ez a dátum a Kézműves Világtanács (World Crafts Council) 1964-ben történő megalakulásának dátuma isolvasható a Wikipédián.

Ma van a szecesszió világnapja is

A szecesszió világnapja 2013 óta minden év június 10-én tartott építészeti, kulturális világnap. Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. A magyar kezdeményezésű szecesszió világnapja a katalán Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik – mindketten június 10-én hunytak el.

Június 10-e egyúttal az ügyészség napja is Magyarországon

1991 óta minden évben június 10-én ünnepeljük az ügyészség napját Magyarországon, annak emlékére, hogy 1871-ben ezen a napon hirdették ki az első magyar ügyészségi törvényt (XXXIII.), amely része volt az igazságszolgáltatás egészének reformját célul kitűző nagyszabású törvényalkotásnak. Ezzel a törvénnyel Magyarország felzárkózott a korabeli nyugat-európai rendszerekhez, és fontos lépést tett a polgári állam korszerű igazságszolgáltatási szervezetének kialakítása felé.

Szent István csatahajó
Így nézett ki a Szent István csatahajó. Fotó: Wikimedia Commons / Origo

106 éve süllyedt el a legnagyobb magyar gyártású csatahajó

A magáról Szent István magyar királyról elnevezett SMS Szent István 106 évvel ezelőtt, 1918. június 10-én süllyedt el egy torpedótámadást követően. Az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének Tegetthoff-osztályú csatahajója a Ganz-Danubius Fiumében lévő hajógyárában építették és 1915-ben állították hadrendbe. Első és egyben utolsó harci bevetésére 1918. június 9-én éjjel futott ki egy kötelék tagjaként azzal a céllal, hogy feltörjék az Otrantói-szorosban lévő tengerzárat. Az olasz Luigi Rizzo korvettkapitány vezette torpedónaszád azonban megtámadta a csatahajót és 500 méterről kilőtte, így reggelre elsüllyedt.

Rengeteg magyar híresség június 10-ei születésű

  • 1625: Apáczai Csere János író, természettudós, tanító, filozófus, polihisztor.
  • 1879: Szabó Dezső író, kritikus, publicista.
  • 1880: Kaffka Margit író, költő.
  • 1899: Martyn Ferenc, Kossuth-díjas szobrász, festő, aki a nonfiguratív irányzat egyik első magyar képviselője volt.
  • 1906: Viski János, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zenepedagógus.
  • 1927: Márkus László Kossuth-díjas színész, kiváló művész.
  • 1927: Kubala László labdarúgó, aki játszott a magyar, a csehszlovák és a spanyol válogatottban is.
  • 1928: Botka Valéria karnagy, a Magyar Rádió Gyermekkórusának megalapítója.
  • 1937: Varjú Vilmos olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok atléta, súlylökő.
  • 1942: Ernyey (Ernyei) Béla színész, író, műsorvezető.
  • 1953: Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő.

Ezen a három helyen lesz véradás Budapesten

A Magyar Vöröskereszt június 10-én is számos helyen szervez véradást. A fővárosban ezen a három helyen jelentkezhetnek az önkéntes életmentők:

  • 07:00-19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00–18:00 óra között a Corvin Plazában a –1 emeleten a Decathlon mellett (1083 Budapest, Futó utca 37.)
felhő, esőfelhő, csapadék, zivatar, zápor, időjárás, előrejelzés
Van, ahol eddig tartott a jó idő – Fotó: unsplash.com

Van, ahol eddig tartott a meleg

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfő gomolyfelhős idő valószínű szórványosan záporokkal, zivatarokkal. Az ÉNy-ira forduló szél hűvösebb levegőt hoz: ÉNy-on már csak 23, DK-en még 30 fok várható.

Aki hivatalos ügyet intézne, a következő kerületekben gondban lesz

  • A budavári polgármesteri hivatal június 10-én (hétfőn) technikai okok miatt zárva tart. Az intézkedés minden irodát érint, beleértve az ügyfélszolgálati irodákat is (Kapisztrán tér 1. és Attila út 65.), ahol az ügyfélfogadás szünetel. A legközelebbi ügyfélfogadási időpontjuk a szerdai napon 8.00–16.00 óra között lesz. Az ügyfélszolgálati irodák keddtől kezdődően szintén 8.00–16.00 óra között tartanak nyitva.
  • A XIII. kerületi polgármesteri hivatalban is szünetel az ügyfélfogadás az európai parlamenti képviselők, helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők választásával kapcsolatos feladatok ellátása miatt. Az írásos beadványok átvételét a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán (1139 Budapest, Béke tér 1.) biztosítják.
  • Zuglóban is zárva lesz a polgármesteri hivatal. A XIV. Kerület Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Igazgatási és Hatósági Főosztályának ügyfélszolgálati osztályán, illetve az anyakönyvi és népességnyilvántartási osztályán június 10. napján a személyes ügyfélfogadás – technikai okok miatt – szünetel – olvasható a közleményükben. Zuglóban emellett a melegvíz-ellátás is akadozhat: a Füredi utcai fűtőmű karbantartását tervezi a Budapesti Közművek június 10-én. A munka tervezett időtartama három óra, 2024. június 10-én 09:00–12:00 óra között. A megadott időpontok között a fogyasztók fennakadásokat tapasztalhatnak a használati melegvíz-szolgáltatásban.

Ezekben a kerületekben pedig a NAV fog vizsgálódni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2024. június 10. és 14. között a VI-VII. kerület turisztikailag frekventált területeit ellenőrzik majd. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, valamint a jövedéki termékek értékesítését vizsgálják.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás