„Egyszerűbb dolguk volt, mint gondolnánk”: megszólalt a kirabolt budapesti pénzváltó üzletvezetője – Videó

Hiába fúrták meg a széfet, nem tudtak mindent elvinni a tolvajok. Emlékezetes: 2023. február elején három férfi megbontotta egy társasház pincéjének a falát, hogy hozzáférjen a túloldalt lévő pénzváltó széfjéhez. Ez sikerült is nekik, 50 millió forintot zsákmányoltak. Azóta egyiküket elfogta a rendőrség, két társa ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.



Megosztás
Szerző: M. N.
Létrehozva: 2024.06.05.
Pénzváltó grúz rablás bűntett üzletvezető rablás

Elképesztő részletek derültek ki a XI. kerületi, Bartók Béla úti pénzváltó kirablásáról – tudta meg a Metropol. Ahogyan azt korábban megírtuk, a tolvajok bejutottak a pénzváltó melletti társasházba, lementek a pincébe, majd ott az üzlet falát megbontva eljutottak a széf hátához. Ezután azt felvágták és 50 millió forintot loptak el belőle. Lapunknak sikerült beszélnie a pénzváltó üzletvezetőjével, aki több érdekességet is elárult. Többek között azt mondta: a tolvajoknak egyszerűbb dolga volt, mint gondolnánk, viszont legközelebb már nem lenne szerencséjük.

A rendőrök nyomokat rögzítettek, tanúkat hallgattak ki a helyszínen. Fotó: Metropol 

Egész nap helyszíneltek rendőrök és lefoglalták a kamerafelvételeket

 – kezdte az üzletvezető. "Kérdezték, hogy mik voltak készleten az üzletben, bankjegyek és befektetési arany. Arról már tudtunk, hogy három grúz állampolgárságú férfiról van szó, de az újdonság volt, hogy egyet elfogtak."

Az üzletvezető elmondása szerint mindenkit kihallgattak, akinek köze van a pénzváltóhoz.

"Mindenkit kihallgattak. Azt is, aki aznap zárt, aki nyitott, a főnököt. Az is érdekelte a nyomozókat, hogy milyen biztonsági rendszert használtunk. Természetesen elgondolkoztunk rajta, hogy miért pont a mi pénzváltónkat rabolták ki. Úgy tudjuk, hogy a rablás előtt felújítások zajlottak a társasházban, így a tolvajok könnyedén bejuthattak a házba. Viszonylag könnyű dolguk volt, talán nyitva is volt a pince kapuja. A tippünk egyébként az, hogy láthatták, hogy eléggé felkapott az üzletünk, egész nap sor állt akkor is. Sejthették, hogy sok pénz van bent, úgy ítélhették, hogy megéri a kockázatot."

Azóta befalazták a lyukat. Fotó: Metropol 

Felmerül a kérdés: honnan tudták, hol kell megbontani a falat a páncélhoz?

Arra a kérdésre, hogy honnan tudták pontosan, hogy hol van a széf, elég egyszerű a válasz…

 - mondta az üzletvezető.  "Azok, akik bejönnek az üzletbe, azonnal rálátnak a páncélra. Sajnos még nem tudtuk bővíteni a helyiségünket. Nem lehet úgy elhelyezni, hogy ne látszódjon. Lehet, hogy bejöttek és körbenéztek, hogy hol van a széf. Sajnos emiatt elég könnyű dolguk volt."

Azonban az üzletvezető szerint a rablóknak nem sikerült mindent elvinniük.

"50 milliót vittek el forintban és valutában. Ez a széf egy több szinten biztosított páncél volt, így szerencsére nem tudták az összes polcot felnyitni. A széfen belül a polcok is biztosítva voltak külön-külön, így a többihez nem fértek hozzá. Azóta megerősítettük a pénzváltót biztonsági felszerelésekkel, hogy többet ilyen nálunk ne fordulhasson elő. Azonban a széf ugyanazon a helyen van most is, nem tudjuk elrakni onnan. Ám az biztos, hogy ha valaki újra próbálkozna, azonnal rajtavesztene" – zárta szavait.

Két férfit még mindig köröznek 

A rendőrség hónapok óta nyomoz, most végül az egyik tolvajt sikerült elfogniuk. Azonban a két grúz állampolgárságú társát még mindig körözik, ellenük nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az egyik férfi a 31 éves Dlubish Bachuki, akit már 2023. május 1.  óta köröznek, vagyis a lopás után három hónappal adták ki ellene az elfogatóparancsot. 

Nemzetközi elfogatóparancs van Dlubish Bachuki ellen Fotó: police.hu 

Harmadik társuk pedig az 54 éves Absandze Khicha , akit 2023. augusztus 29. óta köröznek. Ha bárki felismeri a két férfit, hívja a rendőrséget! 

Még mindig körözi a rendőrség Absandze Khicha-t Fotó: police.hu

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a BRFK-t, akik megerősítették: egy férfit sikerült elfogni, társait körözik. 

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályára érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a kérdéses ügyben a BRFK egy gyanúsított férfival szemben a lopás bűntett gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, a keletkezett iratokat pedig az illetékes ügyészség részére továbbította. 

Tájékoztatjuk továbbá, hogy két másik feltételezett elkövetővel szemben a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, így velük szemben a rendőrség az eljárás felfüggesztéséről határozott"

- közölték.

A helyszínen a rablás után készített videónkat itt tudod megnézni: 


 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás