Támad a kánikula: erős UV-sugárzás és brutális melegfront is érkezik

Az elmúlt hetek, illetve hónapok igencsak változékony és szeszélyes időjárása után a héten állandósul a kánikula. Ennek leginkább a melegfrontra érzékenyek isszák meg a levét, illetve a kényes a bőrűek.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.17.
Módosítva: 2024.06.17.
Időjáráselőrejelzés hőség orvosmeteorológia

A záporok és zivatarok, valamint a jégesők által is tarkított időjárás után a héten már ránk rúgja az ajtót a nyár: a csapadék már a múlté, ami pedig az előttünk álló hetet illeti, a meteorológusok egyre többször használják a kánikula szót.

Idén ez lesz az első olyan hét, amikor ránk tör majd a kánikula Fotó: Fabio Partenheimer / Pexels (illusztráció)

A következő napokban tehát beköszönt az idei első hőség. A nap egyre perzselőbben süt majd le ránk, így nem csoda, hogy az UV-sugárzás is egyre extrémebb értékeket produkál majd. Csapadékra ezen a héten nem kell számítani. Vagyis most ahhoz kell hozzászoknunk, hogy a pár napos előrejelzések figyelmeztetéseit már nem a heves záporok és zivatarok uralják, hanem a folyamatosan emelkedő középhőmérséklet – írja koponyeg.hu. Ebből már a hét első napján kaptunk egy kis ízelítőt, de ez csak fokozódik majd a következő néhány napban.

Kedden is a napsütésé lesz a főszerep, a hajnali 12-20 fokot követően délutánra egészen 29 és 35 fok közé melegszik majd a levegő. Ez a tendencia folytatódik majd szerdán is, amikor a csúcshőmérséklet már 31 és 37 fok között alakulhat. Csütörtökön ugyan valamelyest befelhősödik majd az égbolt, de a felmelegedést ez sem állítja majd meg, csupán késlelteti. Jelentősen nem fog visszaesni a hőmérséklet szerdához képest, míg pénteken újra jelentős mértékben emelkedik majd a hőmérők higanyszála. A hét utolsó munkanapján 32 és 38 fok közötti kánikulára kell készülni, csapadék nélkül.

Kötelező lesz a héten a napszemüveg és a naptej Fotó: Pexels.com (illusztráció) / Jill Wellington

Az orvosmeteorológiai előrejelzések szerint az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt válthat ki – különösen a kisgyermekek és az idősek érezhetik ennek hatását. Az egyre erősödő UV-sugárzással is számolni kell már: rövid idő is elég lehet a napon a leégéshez. Ezt megelőzendő hasznos lehet a világos színű, természetes anyagból készült ruházat, kalap és napszemüveg viselése, valamint a megfelelő faktorszámú naptej használata.

 

Top hírek

főpolgámester

Főpolgármester-választás: Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordul, és gratulál Karácsonynak, hogy így tud örülni saját indítványa bukásának...

A Kúria eltasította Karácsony Gergely indítványát, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely ennek nagyon örül, Vitézy Dávid pedig közölte: furcsállja, hogy Karácsony örül saját indítványa bukásának, vizsgálja a döntést, és fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.









Hírlevél-feliratkozás