RETRO RÁDIÓ

Nem csak az UV-sugarak jelentenek veszélyt a kánikulában, ezt tanácsolja a bőrgyógyász





A beköszöntő kánikula nyomán előkerültek a lenge ruhadarabok, amik viseletként roppant kellemesek, viszont szabadon maradó testrészeink jóval könnyebben károsodnak: nemcsak leéghet, de ki is száradhat a bőrünk. A fényvédő szerek mellett ezért a bőrápoló készítmények használata is fontos.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.19.
védekezés

Nyáron nemcsak a napfény okozta ártalmaktól kell megóvnunk a bőrünket, hanem az izzadást követően előálló kiszáradástól is. Az izzadás következtében ugyanis gyengül a bőr vízmegtartó képessége, ezért fontos, hogy tápláljuk, utánzsírozzuk” – magyarázta el a Ripostnak dr. Gyovai Viola, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, aki szerint tavasztól őszig érdemes zuhanyozás után mandula- vagy makadámiaolajat tartalmazó testápoló olajjal vagy testvajjal bekenni a bőrünket, így az jóval tovább puha marad.

Fürdőzés után is tapasztalhatjuk, hogy húzódik a bőrünk a szárazságtól. Ilyekor a zsírt bőrtápláló, bőrnyugtató testápolóval, esetleg napozás utáni after sun készítménnyel pótolhatjuk vissza” – fejtette ki az okleveles biológus, hozzátéve, hogy a forró, nyári napokban feltétlenül gondolnunk kell a fényvédelemre is, hiszen az erőteljes sugárzás nem csupán öregít, számos egészségügyi probléma kiváltója lehet. Éppen ezért tanácsos egy vékony fedőtextil viselése, ami a napsugarak jó részét felfogja, míg az arcot széles peremű kalappal védhetjük a leghatékonyabban.

Érdemes fél óra napozással, félárnyékban kezdeni, majd a második alkalommal is csak legfeljebb egy órát tölteni a napon, hogy a bőrünk fokozatosan szokja a fényt. Aranyszabály, hogy délelőtt 11 és délután 3 közt kerüljük a tűző napfényt” – figyelmeztetett a szakember, kiemelve, hogy aki szeplős, annak az arc- és a testápolóba is kell a fényvédő hatóanyag.

Mindenki által ismert nyári jelenség, hogy a fehér bőrűek szeplői megerősödnek a fény hatására. Aki erre hajlamos, annak feltétlenül kell fényvédő összetevő a nappali arcápoló krémbe is” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy fényvédőből nem a szintetikus, hanem az ásványi pigmentes anyagokat érdemes előnyben részesíteni. A legjobb olyan készítményt választani, ami mentes a bőr anyagcseréjét terhelő konzerválószerektől, paraffinolajtól, parabéntől. Vannak olyan biofényvédők is, amelyek céklalével vagy málnalével színezettek, ezek a pluszösszetevők a bőr színéhez közeli árnyalatot eredményeznek.

Ajánlott a nyári strandtáskába tenni sarokápolót is, mivel ez a terület különösen hajlamos a kiszáradásra, nyáron pedig extrán terheljük, hiszen sokat vagyunk szandálban. A meleg ugyanakkor ronthatja a nehézláb-érzést is a visszerek esetében, amin a belső kezelés mellett a bőrt tonizáló lábápolók is segíthetnek” – adta útravalóul a Ripostnak jó tanácsként a doktornő, aki maga is kifejlesztett erre a célra szolgáló szereket: ilyenek a varázsmogyoró- (hamamelisz) és ruta-, valamint az aranyvesszőfű- és mentoltartalmú készítmények.





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás