A zuglói Fidesz megmentette az iskolaudvarok felújítására a pénzt, örülnek a gyerekek

Elkészült a XIV. kerületi Arany János Általános Iskola udvarának felújítása. Ez az első intézmény a sorban, még tíz iskolaudvar újul meg Borbély Ádám közbenjárására.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.05.24.
Zuglói Arany János Általános Iskola felújítás Borbély Ádám udvar Zugló

A nagy sportpálya és az alsósok mini focipályája új burkolatot kapott, a játékelemek alá biztonságos gumiburkolat került, köré műfüvet telepítettek. Az udvar több pontján élő zöldszigeteket alakítottak ki, de a meglévők minőségi cseréje is megtörtént. A kerítés mentén új cserjesor díszeleg, a járdák pedig új térkövet kaptak. Elkészült az Arany János Általános Iskola korábban lepukkant udvarának felújítása. A beruházás Borbély Ádám fideszes zuglói önkormányzati képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke közbenjárására jött létre, és további tíz iskola udvarával folytatódik. A zuglói baloldal egyik legnagyobb botrányának végére került ezzel pont: a Horváth Csaba vezette baloldali képviselők ugyanis túl „éhesek” voltak, ha Borbély nem lép közbe, elúszott volna a rendelkezésre álló 3,5 milliárd forint.

A gyerekek birtokba is vették a sportudvart (Fotó: Gergely Besenyei)

Ha az ellenzéki összefogáson múlik, Zuglóban elúszott volna a Bosnyák téren építkező cég által felajánlott 3,5 milliárd forint. Zugló baloldali városvezetése nem fogadta el az építőipari cég ajánlatát, amely amolyan „talált” pénz lett volna Zuglónak, amiből számos projekt megvalósulhatott volna. Erre mondott nemet Horváth Csaba és a szétzilált baloldal. Az iskolák szerencséje az volt, hogy Borbély Ádám fideszes képviselő nem hagyta annyiban a dolgot.

A Bayer Construct képviselője az iskola vezetésével és Borbély Ádámmal (balról a harmadik) közösen adta át a megújult udvart (Fotó: Gergely Besenyei)

Közbenjárásomnak köszönhetően minden körzetes általános iskola udvara megújulhat Zuglóban. Miután ugyanis a baloldali kerületvezetés nem fogadta el a Bayer Construct Zrt. 3,5 milliárdos ajánlatát, én személyesen kerestem fel a cégcsoport vezérigazgatóját, hogy Zugló érdekében tárgyaljunk. Az egyeztetésnek köszönhetően Balázs Attila vezérigazgató biztosította számunkra azt a forrást, amelyből a tankerületi fenntartású körzetes általános iskolák udvarai egytől egyig megújulhatnak. Ennek részeként valósult meg a Zuglói Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarának felújítása is, ahol elsődleges cél volt az udvar zöld karakterének megőrzése, miközben XXI. századi kulturált környezetet teremtettünk

– mondta Borbély Ádám.

A zuglóiak számára ritka előnyös ajánlatot utasított vissza a baloldal

Nem javaslom az elfogadását” – mondta Horváth Csaba zuglói polgármester tavaly november végén, amikor arról tárgyaltak a zuglói képviselő-testületi ülésen, hogy megállapodjon az önkormányzat és a cég a településrendezési szerződésről. Az építőipari cég azt ajánlotta fel a kerületnek, hogy revitalizálják a Rákos-patakot, megépítik az új városi teret, a piac alá mélygarázst építenek, fejlesztik az építkezés környezetének infrastruktúráját, ezenfelül két és fél milliárd forintnyi készpénzt, illetve egy termálkút megépítésének készpénzre váltását kínálták fel. 

Az alsósokra és felsősökre is gondoltak a megújult udvar kialakításánál (Fotó: Gergely Besenyei)

A szürreálisra sikerült november végi képviselő-testületi ülésen Victora Zsolt független képviselő már 13 milliárd forintot követelt volna a cégtől, Horváth Csaba polgármester pedig jelezte, hogy ő kért még egymilliárdot, és nem enged a követeléséből, Rózsa András pedig azt sem értette, miért lenne jó a kerületnek, ha elfogadja a településrendezési szerződést és megállapodik a céggel. „Nem látom, mi az előny benne, de biztos van valami” – mondta a momentumos Rózsa András. Ennek a vitának a vége már az első pillanatban előre borítékolható volt, a sok nagyotmondás után végül nem fogadták el a Bayer ajánlatát, mindössze a négy fideszes képviselő szavazott igennel. Ezek után kereste fel Borbély Ádám fideszes képviselő a cég vezérigazgatóját. A vállalat a politikus közbenjárására tavaly nyáron már felújította a kerület egyik iskolájának, a Kaffka Margit Általános Iskolának az udvarát. 

A Kaffka Margit Általános Iskola udvara tavaly nyáron már megújult, innen jött az ötlet Borbély Ádámnak: a pénznek az iskoláknál van a legjobb helye
(Fotó: Facebook)

Balázs Attiláék tavaly a társadalmi felelősségvállalás jegyében már felújították a Kaffka udvarát, ezen felbuzdulva kerestem fel újra. Ha már nincs meg a testületi többség és nincs megegyezés, akkor legalább újuljanak meg az iskolák udvarai. Szerencsére Balázs Attila pozitív választ adott

– mondta a Metropolnak korábban Borbély Ádám, hozzátéve, hogy így a kerület összes – mind a tizenkét –, a tankerület által fenntartott körzetes általános iskola udvarát felújítják. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás